UPDATE Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, arestat pentru 29 de zile. In cazul de coruptie al membrilor PC apar numele unui fost secretar de stat si al directorului general APIA

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 14 august 2013, 21:54 Actualitate | Esenţial


Aurel Pana, director general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a fost arestat miercuri pentru 29 de zile in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, el fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mita si trafic de influenta, anunta Agerpres.

In acelasi dosar, a fost arestat si Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

In dosarul de coruptie al membrilor PC Aurel Pana si George Voinea apar numele unui fost secretat de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, si al directorului Camerei de Comert Constanta, Ion Danut Juganaru, potrivit ordonantei de punere sub acuzare, citata de Mediafax.

In documentul citat, anchetatorii DNA arata ca, la 30 mai, a fost inregistrata sesizarea cu privire la savarsirea de catre Mugur-George Voinea, director al societatii Evalserv Standard, Ion-Danut Juganaru, director al Camerei de Comert Industrie Navigatie si Agricultura Constanta, si Gheorghe Albu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a unor infractiuni de a infractiuni de coruptie.

Procurorii noteaza ca, in 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul societatii Argus, in baza unei recomandari din partea lui Juganaru si a lui Albu, si i-a pretins directorului Ioan Pauna un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi (valoarea contractelor pe cele patru loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitatiei organizata de APIA in cadrul programului PEAD 2013.

Voinea, arata anchetatorii, a precizat ca "el este trimis inainte", lasand sa se inteleaga ca detine date despre licitatie si are posibilitatea de a influenta rezultatul acesteia. Totodata, a precizat ca o astfel de intelegere ar mai fi incheiat si cu o societate din Galati.

In 7 iunie, arata procurorii, Voinea s-a intalnit cu Pauna in Bucuresti, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plati un comision de "zece la suta, pe hartie, albi". Voinea, noteaza procurorii, a cerut ca foloasele pretinse sa fie date "dupa ce este desemnat castigator, pana la semnare" si ca "ideal ar fi la negru".

"Cu privire la pasii care trebuie facuti in vederea castigarii licitatiei, Voinea George-Mugur a spus ca trebuie scoase cateva firme din licitatie in baza unor documente, iar cu firmele care raman trebuie facuta o intelegere. In timpul discutiilor, numitul Voinea George Mugur a contactat o persoana pentru a verifica daca 'BOSS' este liber", se arata in documentul citat.

Procurorii noteaza ca persoana contactata in acest context este Nina Savulescu, secretara lui Aurel Pana - director general adjunct a Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si presedinte cu drept de vot al comisiei de licitatie.

Din comisia de licitatie, arata DNA, au mai facut parte, in calitate de membri, Gavrila Cristina, Giminadis Anton, Roxana Pandaru, Cornelia Lazarescu, Ilenus Mitrofan si Adrian Chirea - membru rezerva.

In 3 iulie, mai sustin procurorii, Voinea s-a intalnit din nou cu Pauna, la Hotel Intercontinental, si l-a condus pe acesta la biroul unui avocat din aceeasi cladire, in care isi are sediul societatea Alcedo. Aici, directorului Pauna i-ar fi fost remisa o lista cu masinile ce urmeaza a fi trecute in contractul pentru servicii de transport "fictive", in baza caruia ar trebui sa se plateasca un procent de circa 70% din foloasele necuvenite pretinse. Tot atunci i-a fost inmanat acestuia si un certificat de inmatriculare al societatii cu care trebuia incheiat contractul.

"Voinea George Mugurel i-a comunicat numitului Pauna Ioan ca la semnarea contractului, dupa castigarea licitatiei, 'trebuiesc facute si celelalte forme', precizand ca 'se doreste acel 10% si rugamintea de externalizare a transportului'", noteaza procurorii.

Pauna ar fi precizat, potrivit anchetatorilor, ca procentul de 10% "inseamna aproximativ 5,2 milioane de lei", iar Voinea l-a intrebat pe acesta care ar fi structura cheltuielilor pentru fiecare tip de contract din cele trei, respectiv pentru transport, pentru consultanta si pentru constructii. In aceleasi imprejurari, arata DNA, Voinea a precizat ca "sumele sunt fictive, dar trebuie sa fie facturabile" din punct de vedere contabil.

"Voinea a propus ca suma pentru transport sa reprezinte 60-70% din cuantumul procentului de 10%, 20% sa fie pentru consultanta si 10% sa fie pentru lucrarile de constructii. Pe baza verificarilor efectuate, s-a stabilit ca o parte din autovehiculele recomandate a fi trecute in contractul de transport sunt inregistrate pe societatea Plugaria - societate controlata de Aurel Pana, asociat si administrator al societatii pana in luna decembrie 2012, in prezent director adjunct APIA si presedinte al comisiei de licitatie. In data de 12 iulie, a avut loc o noua intalnire intre Pauna si Voinea. In cadrul acestei intalniri au fost purtate noi discutii cu privirea la comisionul ce trebuie acordat, suma pretinsa si persoanele pentru care este pretins acest comision. Numitul Voinea a pretins foloasele pentru directorii din cadrul APIA, iar sumele aferente contractului cu Evalserv Standard ii revin lui, motiv pentru care a solicitat plata cu prioritate a acestei sume", se mai arata in documentul citat.

In 18 iulie, Voinea a mers la sediul Argus, pentru ca directorul Pauna sa semneze contractele in baza carora urmau sa fie achitate foloasele necuvenite pretinse, se mai arata in materialul de incepere a urmaririi penale.

In cadrul acestei intalniri, Voinea ar fi cerut incheierea contractelor pentru asigurarea foloaselor pretinse de catre reprezentantii APIA.

Mai mult, arata procurorii, constatand ca directorul este reticent in semnarea contractelor, Voinea l-a avertizat ca s-au expus foarte mult, precizandu-i totodata: "Pentru dumneavoastra, orice emotie poate fi fatala".

"In cadrul discutiilor purtate, Voinea George Mugur a afirmat ca nu au fost contestatii ￯pentru ca s-a pus problema de asa natura incat sa nu fie contestatii￯. A precizat, de asemenea ca urmeaza sa incaseze avansul repede si a solicitat incheierea contractelor pentru disimularea comisionului pretins. Atunci cand Pauna a solicitat renegocierea comisionului, afirmand ca nu intelege care a fost ajutorul de care a beneficiat, Voinea i-a atras atentia ca 'nu este in regula cum pune problema', ca el 's-a riscat destul de mult' si ca nu e normal ca dupa ce a vazut contractul semnat sa i se para toate 'd-andoaselea'. Pauna a solicitat detalii cu privire la contractele pe care trebuie sa le mai semneze, mentionand ca la acel moment avea doua contracte, respectiv contractul cu Evalserv Standard si un contract de transport. Cu privire la celelalte doua contracte - contractul de transport pentru operatiuni comerciale fictive si contractul de consultanta pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, Voinea a precizat ca le va aduce personal. In aceleasi imprejurari Voinea i-a cerut lui Pauna plata avansului prevazut in contractul cu Evalserv Standard", mai arata anchetatorii.

In 29 iulie, a fost semnat Contractul prin care societatea Argus s-a obligat sa plateasca catre Evalserv Standard 516.871,00 lei, la care se adauga TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezinta doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, sustin procurorii.

In 3 august, a avut loc o noua intalnire intre Voinea si Pauna, la care s-au discutat probleme legate de comisionul pretins de reprezentantii APIA. "Pauna Voinea cu autoturismul personal si condus la o intalnire cu directorul Aurel Pana si presedinte al comisiei de licitatie. Discutiile cu acesta au avut loc in autoturism. Aurel Pana si-a manifestat in mod deschis nemultumirea pentru ca Ioan Pauna nu a respectat intelegerea cu Voinea si nu a efectuat nici o plata din comisioanele pretinse si i-a solicitat pe un ton amenintator sa rezolve problema saptamana aceasta", arata DNA.

Patru zile mai tarziu, noteaza procurorii, pe fondul presiunilor facute de Voinea si Pana fata de Pauna, a fost semnat contractul de transport dintre societatea Argus si SMH Trans International.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenta a unui control extins la APIA cu privire la intreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pana, retinut pentru fapte de coruptie.

Controlul vizeaza in principal activitatea legata de achizitiile publice avute in responsabilitate de Pana, ca membru sau presedinte al unor comisii de licitatii, iar rezultatele verificarilor vor fi facute publice cat mai curand posibil, precizeaza Ministerului Agriculturii.

"Ministrul Daniel Constantin dezaproba orice abatere de la exercitarea legala a responsabilitatilor de serviciu si va actiona in continuare pentru sanctionarea celor vinovati de incalcarea legii", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au retinut pe directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si pe Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, si cer Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva pentru fapte de coruptie.

"E foarte bine ca acolo unde apare vreun caz de coruptie DNA intervine. Va rog sa va preocupati personal, sa verificati daca la APIA, la celelalte institutii, sunt toate regulile de transparenta in asa fel incat pe viitor sa nu mai avem posibilitatea ca vreun functionar corupt sa intervina in contracte. Faceti curatenie, dati afara pe oricine!", i-a cerut, miercuri, premierul Victor Ponta ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la inceputul sedintei de Guvern.

Potrivit DNA, Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a fost retinut pentru luare de mita si trafic de influenta, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relatia cu reprezentantele diplomatice, iar Aurel Pana este secretar executiv.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3941 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  scara măgarilor (Miercuri, 14 august 2013, 22:23)

  Mazeta [utilizator]

  În România anului 2013, după atâtea reforme, cu cât mai mare funcția, cu atâta șpaga este mai mare: nașii CFR primesc 1 euro, profesorii 10 euro, inspectorii 100 euro, medicii 1000 euro, parlamentarii 100.000 euro, judecătorii și miniștrii 1.000.000 euro. Pare logic să crezi că mai sus comisioanele sunt și mai mari. Dar nu, Băsescu și Ponta cinstiți, singurii incoruptibili peste o țară coruptă!
  • +1 (1 vot)    
   Mazetule (Joi, 15 august 2013, 13:06)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Vezi ca in articol e vorba de niste PC-isti, nu de Ponta sau Base, asta ca sa mai ai si tu un mic contact cu realitatea. Incet incet ne dam seama cine te plateste...
 • +1 (1 vot)    
  necroza in P.C (Miercuri, 14 august 2013, 22:44)

  Cobra_Ro [utilizator]

  Daca se ajunge la cap.....Varanul este mort.....pentru ca acolo este pusculita de baza......Astia care apar in interceptari sunt unelte...
 • +1 (1 vot)    
  ziaristi (Miercuri, 14 august 2013, 23:13)

  georgel007@gmail.com [utilizator]

  Avem un prim ministru copy-paste si niste ziaristi copy-paste.
  Anul trecut licitatiile la ulei si faina au fost castigate de un bulgar care a incasat 30 de milioane de euro si a livrat de 3 milioane. Pentru restul banilor a dat ceea ce se numeste 'teapa'. De altfel subiectul a aparut in presa vremii dar cum era tam-tam cu suspendarea lucrurile au trecut neobservate. Vorbim de spagi de un milion, dar cat a fost spaga ca APIA sa ii dea unuia 30 de milioane de euro si ala sa livreze de 10% din bani? Plus modul in care a luat banii (solicitand plata in alt cont decat cel pentru care primise scrisoare de garantie) arata clar ca omul avea sprijin de la APIA.
  Si in acest an licitatia de la faina a fost castigata de un intermediar care trebuia sa faca imediat ce a castigat licitatia dovada capacitatilor de productie. Crede cineva ca a facut vreo dovada?
 • +1 (1 vot)    
  Hopa (Joi, 15 august 2013, 0:07)

  Catalin.Oprea [utilizator]

  Hopa...astia ori sunt stransi de usa, ori nu au cotizat unde trebuie.
  Nu cred ca sunt vreo mare noutate comisoanele percepute de catre inaltii functionari si nu numai, pentru acordarea de fonduri.
  • +1 (1 vot)    
   Bravo DNA!! (Joi, 15 august 2013, 9:01)

   emigrant [utilizator] i-a raspuns lui Catalin.Oprea

   Noutatea e ca Justitia functioneaza si sub regim USL. Cine si-ar fi inchipuit? Ponta a semnat pactul de coabitare apoi s-a asigurat ca va fi NUP in dosarul plagiatului si a numit procurorii. Cu DNA crescind in sondaje ca incredere din partea populatiei, ghici ciuperca cine mai creste?? Problema e in continuare lipsa implicarii oamenilor responsabili in viata cetatii. Ne multumim sa ne uitam la news si sa-i toleram pe golani. Pe termen mediu si lung sint optimista. Cu conditia ca institutiile statului sa functioneze. E halucinat ca Romania a dat atitia derbedei la conducerea tarii...Dar europenii nu vor permite sa ne mai batem joc de fondurile lor. Golanii nu pricep si cad in plasa..Pnta si Antonescu, pusi acolo de Mafie sint mult prea prosti sa supravietuiasca prea mult tavalugului..
 • +2 (2 voturi)    
  Iarasi unii (Joi, 15 august 2013, 2:19)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  care-s nevinovati au intrat la parnaie. Dosar politic!!! :)) Basescu e de vina. Folosind flacara violet, i-a pus pe astia sa dea mita si ei nu s-au putut opune. Latrinele ce zic? Sar in apararea astora sau sunt doar niste unelte de care Varanul se pot descotorosi fara mare tam-tam?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by