Sectia pentru procurori a CSM a hotarat luni sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la promovarea de catre postul Antena 3 a unor afirmatii de natura a aduce atingere independentei justitiei si a procurorilor DNA, in contextul in care postul a fost pus sub acuzare pentru complicitate la infractiunea de santaj. De asemenea, CSM a sesizat Consiliului National al Audiovizualului cu privire la posibila incalcare de catre postul de televiziune Antena 3 a prevederilor art. 30, art. 40 alin. 1-3 si art. 43 alin. 1-2 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a audiovizualului, anunta Agerpres.

"Incepand cu data de 25 iunie 2013, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum si a publicatiilor on-line 'DC News' si 'lumeajustitiei.ro', au fost promovate unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, a institutiei Directiei Nationale Anticoruptie si a sistemului judiciar in ansamblul sau, in contextul extinderii cercetarilor efectuate de catre aceasta structura de parchet si inceperii urmaririi penale fata de persoana juridica SC Antena 3 SA, in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de santaj", se arata in hotararea adoptata luni de CSM.

"Sectia pentru procurori apreciaza ca elemente din mesajul public al reprezentantilor postului de televiziune Antena 3, audiati ca martori in cadrul acestei proceduri penale, a moderatorilor, precum si a celorlalti invitati aflati in raporturi contractuale cu institutiile trustului Intact sau colaboratori constanti ai emisiunilor postului de televiziune Antena 3, au fost concertate in sensul evident de a decredibiliza profesional si institutional procurorii din cadrul DNA, de a acredita ideea unei comenzi politice in legatura cu o ancheta penala aflata in derulare, in care institutia Antena 3 are calitatea de inculpat si de submina si sfida - atat prin limbaj, cat si prin atitudine - autoritatea judecatoreasca ca putere a statului consacrata constitutional", sustine CSM.

CSM mai arata ca demersul initiat de moderatorii si invitatii din cadrul emisiunilor de la Antena 3, precum si de publicatiile "DC News" si "lumeajustitiei.ro" este de natura "a altera increderea societatii in actul de justitie si de a genera presiuni nepermise asupra procurorilor".