Notele de la examenul de Definitivat 2013 vor fi publicate astazi, 23 iulie, pe edu.ro. Rezultatele examenului vor putea fi contestate la centrele de examen astazi si maine. 7.400 de persoane au sustinut joi examenul national de definitivare in invatamant, proba in urma careia cadrele didactice promovate dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar. 684 de candidati s-au retras din examen, iar 16 au fost dati afara pentru ca au incercat sa copieze. Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23%.

Calendar Definitivat 2013

23 iulie: Afisarea rezultatelor

23 - 24 iulie: Candidatii vor putea depune contestatii la centrele de examen

25 - 26 iulie: Solutionarea contestatiilor

27 iulie: Afisarea rezultatelor finale

16 candidati au fost dati afara din examen pentru copiat, iar 684 s-au retras din examen

Examenul national de definitivare 2013, proba scrisa, s-a desfasurat joi, 18 iulie. La proba scrisa s-au prezentat 7.400 candidati (93,7% din totalul candidatilor admisi pentru acest examen scris, respectiv 7.889), dintre care 16 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda, iar 684 s-au retras din motive personale sau medicale.

Candidatii eliminati au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant pentru sesiunea urmatoare, informeaza Ministerul Educatiei. Cei care au decis sa se retraga din examen au avut posibilitatea de a solicita anularea lucrarii, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. In acest caz, lucrarile nu vor fi evaluate, iar candidatii in cauza au dreptul sa se inscrie la sesiunea urmatoare.

Candidatii prezenti, joi, la proba scrisa sunt cei care au reusit sa treaca de prima proba a examenului national de definitivat, desfasurata in perioada ianuarie - iunie, care a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa.

Examenul a durat 4 ore, iar nota minima de promovare este 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.

Noutatile sesiunii 2013 sunt:

  • (a) acordarea dreptului de participare la examen si debutantilor cu un an vechime la catedra
  • (b) cresterea mediei minime de promovare a inspectiilor la clasa de la 7 la 8

In luna februarie 2013, Ministerul Educatiei anunta ca peste 8.500 de candidati s-au inscris la examenul national de definitivare, iar dintre acestia au fost validati 8.335. Fata de anul trecut, numarul celor inscrisi a fost mai mare cu 27%. Cresterea din 2013 este datorata, in mare parte, scaderii vechimii minime necesare la catedra, de la 2 ani la 1 an, explica atunci Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Cei mai multi candidati care doresc au sustinut examenul de definitivat in acest an provin segmentul de varsta 20-25 de ani (33,5%), fiind urmati de cei cu varste intre 26-30 de ani (28%).

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23% (Vezi aici Rezultatele de la Definitivat 2012, pe judete). 17 profesori au fost dati afara din examenul de definitivat in 2012 pentru ca au incercat sa copieze, iar alti 293 s-au retras. Candidatii eliminati din examen au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant in sesiunea 2013.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.

Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.

Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.

Descarca Metodologia pentru organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin OMECTS 6193/13.11.2012

Citeste si: