Ministerul Educatiei Nationale informeaza ca, din totalul de 7.400 care s-au prezentat, joi, la proba a examenului de definitivat in invatamant, 16 candidati au fost eliminati, iar 684 s-au retras din motive personale sau medicale, transmite Mediafax.

Din cei 7.889 de candidati admisi pentru proba scrisa a examenului de definitivat, la aceasta s-au prezentat, joi, 7.400, respectiv 93,7%, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis vineri.

Din totalul candidatilor prezenti, 684 s-au retras, fie din motive personale (657), fie din motive medicale (27), iar alti 16 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda, potrivit MEN.

Candidatii eliminati au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant pentru sesiunea urmatoare, spun reprezentantii ministerului.

Cei care au decis sa se retraga din examen au avut posibilitatea de a solicita anularea lucrarii, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. In acest caz, lucrarile nu vor fi evaluate, iar candidatii in cauza au dreptul sa se inscrie la sesiunea urmatoare, a mai precizat sursa citata.

Candidatii prezenti, joi, la proba scrisa sunt cei care au reusit sa treaca de prima proba a examenului national de definitivat, desfasurata in perioada ianuarie - iunie, care a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa, se mai arata in comunicat.

"Nota pe care candidatii o vor obtine la proba scrisa reprezinta nota de examen. Nota minima pentru promovare este 8, iar cadrele didactice care vor reusi sa promoveze examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar", precizeaza MEN.

Participantii au avut de ales din 126 de discipline de examen. Afisarea rezultatelor se va face pe data de 23 iulie, iar intre 23 si 24 iulie candidatii vor putea depune contestatii la centrele de examen. Solutionarea contestatiilor se va realiza in intervalul 25 - 26 iulie, urmand ca pe data de 27 iulie sa se afiseze rezultatele finale.

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23% (Vezi aici Rezultatele de la Definitivat 2012, pe judete). 17 profesori au fost dati afara din examenul de definitivat in 2012 pentru ca au incercat sa copieze, iar alti 293 s-au retras. Candidatii eliminati din examen au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant in sesiunea 2013.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.

Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.

Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.

Descarca Metodologia pentru organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin OMECTS 6193/13.11.2012

Citeste si: