Examenul scris de definitivare in invatamant, sesiunea 2013, a fost sustinut astazi, 18 iulie, de aproximativ 8.000 de candidati. Examenul a inceput la ora 10:00 si a durat patru ore. Nota minima de promovare este 8, iar participantii au avut de ales din 126 de discipline de examen. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.

Ministerul Educatiei a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca au fost admisi sa participe la examenul scris de astazi, 18 iulie, cei 7.888 de candidati care au trecut de prima proba a examenului national de definitivat, desfasurata in perioada ianuarie - 20 iunie, care a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa. Participantii au avut de ales din 126 de discipline de examen. Proba se desfasoara in 42 de centre de examen.

Examenul scris contine:

Durata de redactare a lucrarii este de 4 ore. Nota obtinuta la proba scrisa este nota la examen. Nota minima de promovare a examenului este 8.

Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.

Noutatile sesiunii 2013 sunt:

  • (a) acordarea dreptului de participare la examen si debutantilor cu un an vechime la catedra
  • (b) cresterea mediei minime de promovare a inspectiilor la clasa de la 7 la 8

Subiectele de examen, traducerea acestora si baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplina de examen, de catre Centrul National de Evaluare si Examinare si vor fi publicate, dupa sustinerea probei, la ora 15.00, pe site-ul subiecte2013.edu.ro.

Atat programele de examen pentru toate disciplinele, cat si modelele de subiecte si baremele pentru toate disciplinele de examen pentru care au optat candidatii au fost postate pe pagina definitivat.edu.ro.

Afisarea rezultatelor se va face pe data de 23 iulie, iar intre 23 si 24 iulie candidatii vor putea depune contestatii la centrele de examen. Solutionarea contestatiilor se va realiza in intervalul 25 - 26 iulie, urmand ca pe data de 27 iulie sa se afiseze rezultatele finale.

Cei mai multi candidati care doresc sa sustina examenul de definitivat in acest an provin din segmentul de varsta 20-25 de ani (33,5%), fiind urmati de cei cu varste intre 26-30 de ani (28%).

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23% (Vezi aici Rezultatele de la Definitivat 2012, pe judete). 17 profesori au fost dati afara din examenul de definitivat in 2012 pentru ca au incercat sa copieze, iar alti 293 s-au retras. Candidatii eliminati din examen au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant in sesiunea 2013.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.

Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.

Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.

Descarca Metodologia pentru organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin OMECTS 6193/13.11.2012

Citeste si: