Peste 8.500 de candidati s-au inscris la examenul national de definitivare, anunta Ministerul Educatiei, care precizeaza ca dintre acestia au fost validati 8.335. Fata de anul trecut, numarul celor inscrisi este mai mare cu 27%. Cresterea din 2013 este datorata, in mare parte, scaderii vechimii minime necesare la catedra, de la 2 ani la 1 an, precizeaza Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Ministerul Educatiei anunta printr-un comunicat de presa ca in perioada 4 - 25 ianuarie, s-au inscris pentru examenul national de definitivare in invatamant 8.537 de candidati, dintre care au fost validati 8.335. Comparativ cu anul 2012, se observa o crestere a numarului de inscrisi cu 27%. Astfel, in 2012, numarul candidatilor inscrisi a fost de numai 6.537, dintre care au fost acceptati pentru sustinerea examenului 6.114.

Cresterea din 2013 este datorata, in mare parte, scaderii vechimii minime necesare la catedra, de la 2 ani la 1 an, informeaza Ministerul. Cei mai multi candidati care doresc sa sustina examenul de definitivat in acest an provin segmentul de varsta 20-25 de ani (33,5%), fiind urmati de cei cu varste intre 26-30 de ani (28%).

In baza Metodologiei pentru organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, aprobata prin OMECTS 6193/13.11.2012, candidatii vor avea de trecut doua inspectii la clasa si o proba scrisa. Inspectiile se vor realiza pana la data de 20 iunie si constituie criteriu eliminatoriu.

Candidatii trebuie sa obtina cel putin media 8 la inspectii pentru a putea accede la proba scrisa, care se va desfasura in data de 18 iulie. De asemenea, un alt criteriu pentru a se califica in proba finala il reprezinta si stagiul de predare de cel putin un an la catedra.

Subiectele si baremele pentru examenul scris sunt realizate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Modele de subiecte si bareme vor fi postate la pe pagina web dedicata, http://definitivat.edu.ro, si vor fi utilizate in programele pentru pregatirea debutantilor, desfasurate de Casele Corpului Didactic, se mai arata in comunicat.

Afisarea rezultatelor se va face pe 23 iulie, iar inregistrarea contesatiilor si transmiterea acestora la centrele de evaluare se va realiza in intervalul 23-24 iulie. In perioada 25-26 iulie vor fi solutionate contestatiile, iar rezultatele finale vor fi disponibile in data de 27 iulie.

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23% (Vezi aici Rezultatele de la Definitivat 2012, pe judete). 17 profesori au fost dati afara din examenul de definitivat in 2012 pentru ca au incercat sa copieze, iar alti 293 s-au retras. Candidatii eliminati din examen au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant in sesiunea 2013.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.

Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.

Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.