In Romania, o stampila inca poate deschide usile primariilor mai eficient decat o fapta buna. O mana de studenti si medici rezidenti din Bucuresti isi iau la sfarsit de saptamana halatele, stetoscoapele si aparatura si pleaca in sate uitate de Dumnezeu unde ii consulta, gratuit, pe localnici. Nu cer bani pentru asta, nu asteapta premii, nu isi fac reclama prin campanii mediatice fastuoase.

Impreuna pentru sanatatea ruralaFoto: Impreuna pentru sanatatea rurala

Ajunsi acolo sunt uneori primiti cu neincredere de catre primari: “Cine sunteti si ce urmariti voi? Aprobare de la Minister aveti?” Acest grup de studenti si medici nu au inca "magica" stampila, desi au cerut-o in urma cu ceva timp. Asa ca am pus mana pe telefon si, in timpul unui interviu cu doi dintre studentii grupului Impreuna pentru sanatatea rurala, l-am sunat pe ministrul Sanatatii.

Cristina Nita si Mihai Ranete au 25 de ani si sunt amandoi studenti in ultimul an la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Cristina este cea care a vorbit cu ministrul Sanatatii si, pe langa solicitarea de a fi recunoscuti oficial, a mai avut o propunere pentru Minister.

E NEVOIE CA CINEVA SA IASA IN FATA SI SA SPUNA: “VREAU SA FAC ASTA!”

Mihai Ranete: “Proiectul "Impreuna pentru sanatatea rurala" este un grup de initiativa al studentilor din ani terminali ai Facultatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, care merge in zonele rurale si acorda servicii de asistenta primara oamenilor din teritoriu. La inceput s-a axat mai mult pe zonele defavorizate din punct de vedere medical, in sensul ca nu exista medic de familie. Ulterior, ne-am dat seama ca medicul de familie poate fi de fapt un coordonator al programului nostru pentru ca el stie cel mai bine ce oameni sunt in comuna respectiva si de ce anume au nevoie.”

Cristina Nita: “Daca nu avem nimic de facut, ne facem noi singuri de lucru. Noi ne-am implicat foarte mult in proiectul acesta. Eu sunt de anul trecut, Mihai de anul acesta pentru ca ne-am dat seama cat e de mare nevoia de ajutor. Cred ca ne-a luat putin valul, mai mult decat era cazul, dar nu ne pare rau.

Este destul de greu sa mobilizezi medicii. E foarte greu cu timpul, efectiv nu au timp, iar cand le spui ca e vorba de un weekend, ei avand oricum foarte multe garzi - devine destul de greu sa ii mobilizezi si sa ii duci in nu stiu ce comuna, sa vada nu stiu cati oameni, cand poate unii dintre ei vor sa stea acasa cu copiii. Poate unii tocmai si-au facut familie, altii lucreaza si in privat, asa ca se impart destul de greu.”

Mihai Ranete: “Dar de multe ori am ramas putin surprinsi pentru ca ei, medicii, au venit si ne-au rugat, in special medicii rezidenti, au venit si ne-au rugat sa-i luam cu noi. Probabil ca sunt oameni care simt nevoia sa faca si altceva decat sa mearga doar la spital si acasa.

Acest proiect ofera sansa studentilor si rezidentilor sa faca ceva la propriu pentru ca in Facultatea de Medicina, in rezidentiat, de multe ori munca ta se rezuma la a invata, a privi, a face niste foi. Sansa de a pune mana pe bolnav si de a-i da o recomandare si de a vorbi cu cineva iti da o insemnatate si capeti incredere in tine, lucru ce mi se pare destul de important pentru un medic.”

Cristina Nita: “Eu pot sa vorbesc din punctul meu de vedere: asa iti dai seama de ce ti-ai ales sa faci asta in viata. Noi nu constientizam in fiecare zi, mergem la facultate, la stagii, la ora 2 se termina, eventual mai avem ceva dupa-amiaza. Dar cand pleci undeva si omul cu care vorbesti se uita la tine ca la un mic Dumnezeu si ia seama la tot ce spui, iti dai seama cat de important e ceea ce faci.”

Mihai Ranete: “Si iti dai seama ca nu ei sunt primii beneficiari, ci noi, pentru ca avem sansa sa devenim mai buni, sa revenim la realitate si sa vedem ca lucrurile nu sunt chiar atat de roz precum in Bucuresti, unde spitalele mari in care lucram pe moment au tot ceea ce le trebuie pentru investigatiii. In zonele rurale e foarte important ca vorbesti cu un om. Multi pleaca cu lacrimi in ochi, spunand ca a venit cineva si a stat de vorba cu ei. Pentru ei sunt niste lucruri extrem de importante.”

Cristina Nita: “Cea mai mare realizare a acestui proiect, dupa parerea mea, este faptul ca vrea sa se implice din ce in ce mai multa lume. Si cand ma refer la lume, ma refer la studenti medicinisti si la rezidenti si medici specialisti. Eu cred ca de asa ceva e foarte mare nevoie. Toata lumea se plange ca pleaca medicii in afara. Dar noi studentii suntem aici si chiar putem face ceva. Toti suntem legati de tara. De ce sa nu facem ceva mai mult? Daca facem stagiile medicale, de ce sa nu incercam sa ajutam cat mai multa lume? Pentru ca simtim ca este nevoie. Este nevoie ca cineva sa iasa in fata. Oamenii vor sa faca mult bine, insa nu au curajul. Este nevoie de cineva care sa iasa in fata si sa spuna:" uite, vreau sa fac asta".

Mihai Ranete: “Si de multe ori nu este nevoie de nu stiu ce logistica ca sa ajuti un om.”

Cristina Nita: “Trebuie doar sa vrei.”

Mihai Ranete: “Si sa vorbesti cu ei.”

VIITORUL INTRE CIOCAN SI NICOVALA

Mihai Ranete: “La anul, eu si prietena mea dorim sa ne casatorim. Ea este colega mea de grupa, viitoare rezidenta. Daca luam rezidentiatul pe specialitatile pe care ni le dorim, impreuna am ajunge sa castigam 2600 lei, mai mult sau mai putin, cu tot cu bonurile de masa. Vom locui in chirie. Exista posibilitatea accesarii unor locuinte sociale pentru medici rezidenti, dar sunt destul de putine. Sper sa reusim; daca nu, cel mai probabil in chirie.”

Cristina Nita: “As fi ipocrita daca as spune ca noi nu ne-am gandit la plecarea din Romania. Depinde foarte mult de cum privim lucrurile si de valorile pe care le avem. Conteaza foarte mult familia. Daca e o familie care nu poate sa il ajute absolut deloc ca si rezident, intr-adevar e foarte greu sa traiesti cu suma aceea. Eu ii inteleg de ce pleaca. Chiar ii inteleg. Dar nu stiu daca pleaca neaparat din cauza faptului ca nu le ajung banii. Sunt atatea alte motive pentru care pleaca: pentru ca medicii nu mai sunt respectati, pentru ca nu au in spital nici macar o aspirina, pentru ca vor sa faca ceva mai mult si nu sunt lasati, pentru ca nu sunt apreciati, pentru ca pleaca la ora sase seara din spital, ajung in ziua urmatoare la sapte dimineata si nimeni nu baga in seama toata munca asta. Sunt foarte multe motive. Si mai e ceva: toata lumea este mult prea concentrata pe persoana sa si din cauza asta avem de suferit pe toate planurile, nu doar in medicina.”

Mihai Ranete: “Astazi medicul este undeva la mijloc, intre ciocan si nicovala, ciocanul fiind cei de sus care impart banii - politicieni - si jos sunt pacientii. Medicul este undeva la mijloc. E un sistem in care multi sunt individualisti pentru ca astfel au sansa sa-si atraga mai multi pacienti. Individualist inseamna ca tu sa stii sa faci foarte bine un lucru si nimeni in afara de tine sa nu mai stie sa il faca pentru ca tu sa ai cat mai multi pacienti si cel de langa tine sa nu aiba.”

Cristina Nita: “I-as propune ceva ministrului Sanatatii. Probabil ca dupa aceasta declaratie voi fi alergata pe strada, dar din ce am vorbit cu colegii mei, asa ceva mi s-ar parea extrem de util. Eu am o problema cu mediul rural. Toata lumea la vine la Bucuresti. Dar de ce sa nu se faca bine si acolo, in sate? Este nevoie si cel mai mult cred ca mi-ar placea ca noi, tinerii rezidenti, noua sa ni se propuna sa facem o garda intr-un sat, intr-o comuna. Si sa facem cu randul. Macar sambata si duminica sa fie un medic acolo, la care oamenii sa se duca, daca medicul de familie nu exista. Si chiar daca exista. Pentru ca sunt medici de familie care au mii de pacienti si spun ca nu pot sa ii vada, ca nu mai fac fata si nu stiu ce sa faca.”

TELEFONUL STUDENTILOR CATRE MINISTRUL SANATATII

Cristina Nita: “Alo, buna ziua domnule ministru. Imi pare bine ca vorbesc cu dumneavoastr, Cristina Nita ma numesc. Sunt coordonatoarea proiectului "Impreuna pentru sanatatea rurala. Noi am avea nevoie de un fel de aprobare din partea Ministerului fata de actiunea noastra. Ne-am lovit de foarte multe bariere si toata lumea ne intreaba ce facem noi de fapt. Mergem in caravane la sfarsitul unei saptamani si incercam sa vedem cat mai multe persoane dintr-o zona rurala. Suntem in jur de 10-15 studenti si 10-15 medici specialisti si rezidenti. Ceea ce vreau sa va rog este sa ne recunoasteti activitatea. Ne-ar fi mult mai usor. Si inca ceva: eu si colegii mei ne gandeam ca ar fi foarte util daca noi, rezidentii, ne-am mobiliza, fiecare la o anumita perioada de timp, sa facem garzi intr-o comuna din Romania sa facem garzi acolo.”

RASPUNSUL

Cristina Nita: “Mi-a spus ca i se pare o idee foarte buna si ca asteapta documentele, propunerea. Asadar, pana la 1 ianuarie 2014 asteptam ca domnul ministru sa ia o hotarare in privinta propunerii pe care i-am facut-o, aceea de a mobiliza tinerii medici sa faca garzi la o anumita perioada de timp in zonele rurale in care nu exista medic de familie. Sau in care medicul de familie nu face fata, avand opt sate arondate si are nevoie de ajutor.

Vreau sa le multumesc colegilor mei, m-as simti mult mai bine daca ei ar fi fost aici. Eu sunt recunoscatoare fata de ei si fata de ce fac ei pentru proiectul acesta. In fiecate zi ii multumesc lui Dumnezeu ca ii am alaturi.”

  • HotNews.ro va urmari raspunsul autoritatilor la propunerea grupului “Impreuna pentru sanatatea rurala”.

Nota: "De profesie medic in Romania" este o serie de articole HotNews.ro care descriu viata mai multor medici care, in ciuda conditiilor, raman sa lucreze in Romania, oricat de incredibile ar putea parea motivele lor. Campania “de profesie medic in Romania” este initiata si sustinuta de Consiliul Investitorilor Straini.