Una dintre cele trei "vedete" ale Delfinariului din Constanta, masculul Pei-Pei, in varsta de 6 ani, a murit sambata, din cauze necunoscute, potrivit Agerpres. Sefa Sectiei Delfinariu din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) Constanta, Angelica Curlisca, a afirmat ca, desi nu daduse semne anterioare de boala sau suferinta, in ultimele zile delfinul se manifestase mai putin activ. Romania Tv anunta ca delfinul ar fi murit din cauza unei peritonite.

Pei PeiFoto: delfinariu.ro

Cei trei delfini de la Delfinariul din Constanta, masculul Pei-Pei (4 ani) si femelele, Chen-Chen si Ni-Ni de 5 si 7 ani, a doua generatie de delfini conceputi si nascuti in captivitate, fusesera achizitionati de la Acvariul din Beijing, in anul 2010 de catre Consiliul Judetean Constanta, la pretul de 527.000 USD, plus 200.000 de euro transportul. Achizitia, una de mare perspectiva, urma sa duca la dezvoltarea si diversificarea spectacolelor de dresaj, oferite turistilor atat pe perioada verii cat si iarna, in bazinul acoperit, dar sa creeze si premisele cercetarii stiintifice pentru inmultirea in captivitate a cetaceelor, la Constanta. Mai mult, luand in calcul succesul pe care l-a avut introducerea in spectacole a celor trei staruri, Consiliul Judetean Constanta a organizat in anul 2012 un concurs cu premii pentru realizarea unui proiect arhitectonic pentru construirea unui oceanarium, pe locatia Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, in baza unui proiect realizat prin fonduri europene.

Potrivit dresorilor, dupa sosirea la Constanta, Pei-Pei s-a remarcat drept cel mai cooperant si jucaus dintre cei trei delfini, fiind cel care iesea din bazin, in timpul reprezentatiilor, pentru a da noroc cu spectatorii, cu aripioara ventrala.

In zilele urmatoare anatomo-patologii vor efectua necropsia pentru a stabili cauzele ce au determinat decesul delfinului, iar specialistii nu intrevad posibilitatea achizitionarii, in scurt timp, a unui alt mascul. Listele de asteptare pentru un delfin nascut in captivitate si apt pentru dresaj sunt lungi si, in plus, el trebuie acceptat de cele doua femele.

Masculul Pei-Pei este cel de-al doilea delfin pe care Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta il pierde in ultimii patru ani, dupa ce in iulie 2009, veteranul Mark, tot din specia Tursiops Truncatus, a murit de batranete, acesta fiind capturat in Marea Neagra prin harponare si adus in bazinul delfinariului in anul 1985.