Numirea ambasadorului Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, in postul de asistent al secretarului general pentru riscuri de securitate emergente reprezinta o expresie a pozitiei puternice a Romaniei in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, a declarat joi, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Secretarul general al NATO, care va efectua vineri o vizita la Bucuresti, a precizat ca multumi Romaniei pentru aportul substantial la operatiunile conduse de Alianta, in special la cele din Afganistan. Inaltul oficial european a mai spus ca Romania este "foarte activa intr-un numar de proiecte colective, multinationale", care ilustreaza conceptul 'Smart Defence'.

In ceea ce priveste contributia politica a Romaniei la NATO, "voi evidentia faptul ca tocmai l-am numit pe actualul ambasador al Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, in postul de asistent al secretarului general pentru riscuri de securitate emergente", a spus Anders Fogh Rasmussen. "El va conduce una dintre diviziile noastre din NATO care se ocupa de noile amenintari si provocari de securitate. Abia astept sa cooperez cu ambasadorul Ducaru in aceasta pozitie. Il cunosc deja foarte bine, este ambasador al Romaniei la NATO de mult timp, de fapt este cel mai vechi ambasador la NATO dintre toti colegii sai, deci este si ceea ce numim decanul Consiliului NATO. Am mentionat acest lucru pentru ca este o expresie a pozitiei puternice a Romaniei in cadrul NATO", a afirmat Rasmussen.

Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a fost desemnat miercuri in functia de asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, in urma unui concurs desfasurat la inceputul lunii mai, aspect salutat miercuri de seful diplomatiei romane, Titus Corlatean.

"Ocuparea de catre Romania a acestei pozitii in conducerea NATO reprezinta, dincolo de confirmarea competentelor candidaturii romanesti, o recunoastere a rolului, contributiilor si a profilului strategic al Romaniei in NATO, precum si un rezultat important al strategiei Ministerului Afacerilor Externe de promovare activa a candidaturilor romanesti pentru ocuparea unor pozitii de inalta responsabilitate si influenta in cadrul organizatiilor internationale, in special in cadrul UE si NATO", a declarat ministrul Titus Corlatean, citat intr-un comunicat al MAE.

Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de cariera cu o activitate de 20 de ani in Ministerul Afacerilor Externe. Experienta sa include activitatea in cadrul Directiei de Analiza politica, in functiile de consilier al ministrului si purtator de cuvant al MAE, director al Directiei NATO din cadrul ministerului. A fost ambasador al Romaniei la ONU, in SUA, precum si reprezentant permanent al Romaniei la NATO, detinand in ultimele 17 luni si pozitia de decan al Consiliului Nord-Atlantic.

Functia de asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente vizeaza conducerea Diviziei pentru riscuri de securitate emergente si urmeaza sa fie preluata in luna octombrie a acestui an, a precizet MAE.

Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, infiintata in anul 2010, in contextul adoptarii Noului Concept Strategic al NATO, pentru elaborarea si promovarea politicilor si programelor Aliantei vizand raspunsurile la amenintarile de securitate ale secolului XXI. In cadrul acestei divizii sunt gestionate problematicile apararii cibernetice, securitatii energetice, neproliferarii armelor de distrugere in masa, a luptei impotriva terorismului, precum si capabilitatea de analiza strategica a Aliantei.