Un comunicat transmis de grupul parlamentar SPD din Bundestag arata ca declaratia ministrului de Interne federal Hans-Peter Friedrich, prin care anunta intentia Germaniei de a bloc la Consiliul JAI aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, contravine ideilor europene, fiind un demers populist si o manevra de campanie electorala. Raportorii grupului social-democrat din parlamentul german mai arata ca ministrul federal a abuzat de aderarea celor doua tari la Schengen pentru a crea o stare de spirit anti-europeana.

Raportorii grupului social-democrat din parlamentul german mai arata ca ministrul federal a abuzat de aderarea celor doua tari la Schengen pentru a crea o stare de spirit anti-europeana.

Social-democratii germani sustin ca anuntul ministrului Friedrich "amesteca cu buna stiinta fapte, raspandeste informatii eronate si alimenteaza astfel temeri gratuite in randul populatiei germane" adaugand ca aderarea la spatiul Schengen nu are nimic de a face cu asigurarile sociale in Germania, ci cu libertatea de circulatie fara controale la granita.

Potrivit comunicatului de presa, grupul SPD din Bundestag cere ca aderarea la spatiul Schengen sa fie legata doar de indeplinirea cerintelor legale si tehnice. "Populistilor nationalisti din intreaga Europa poate sa le spuna Friedrich ce vor sa auda, insa prin asta a adus totusi pagube Uniunii Europene si relatiei dintre Germania si Bulgaria si Romania", mai arata sursa citata.