Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa discute in sedinta de marti alegerea vicepresedintelui CSM, functie pentru care si-a depus candidatura doar judecatorul Adrian Bordea. Alegerea vicepresedintelui CSM, programata initial pe 4 ianuarie, a fost amanata de mai multe ori, scrie Agerpres.

Pe 13 februarie, CSM a amanat alegerea vicepresedintelui la solicitarea lui Adrian Bordea care a motivat ca mai multi membri ai Consiliului trebuie sa participe la bilantul unei curti de apel.

Procedura pentru alegerea vicepresedintelui CSM a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile, in contextul in care majoritatea instantelor din tara au votat pentru revocarea lor din functia de membru al Consiliului.

In 5 februarie, judecatorul Adrian Bordea, reprezentant in Consiliu al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a anuntat ca si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM.

Tot atunci, in urma dezbaterilor din Sectia de judecatori, in unanimitate, membrii acesteia au decis sa sustina candidatura lui Bordea.

"S-a decis ca sustinerea acestei candidaturi sa fie insotita de o delimitare clara a atributiilor administrative in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. In acelasi timp, s-a decis ca dezbaterea candidaturii in plenul CSM sa aiba loc ulterior dezbaterii cererilor de revocare din calitatea de membri ai Consiliului a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet", sustineau reprezentantii Sectiei de judecatori.

La inceputul acestei luni, Sectia de judecatori a decis ca procedura de alegere in functii de conducere a Consiliului - presedinte/vicepresedinte - sa se realizeze cu respectarea principiilor de transparenta si legalitate cu concretizarea urmatorilor pasi: dezbaterea/discutarea prealabila in cadrul Sectiei pentru judecatori a candidaturii depuse pentru functia de vicepresedinte; anuntarea candidaturii intr-un termen rezonabil; publicarea proiectului de candidatura pe pagina de internet a CSM, in vederea aducerii la cunostinta publicului, cu cel putin 3 zile inainte de data sedintei plenului in care au loc alegerile pentru functia de vicepresedinte.

Judecatorul Adrian Bordea sustine in proiectul sau de candidatura ca rolul Consiliului este si acela de "a frana manifestari excesive ale libertatii de expresie, considerate uneori ca atribut al independentei individuale".

"Consiliul Superior al Magistraturii, in indeplinirea rolului sau constitutional, are obligatia de a asigura independenta justitiei, de a consolida statutul magistratului si de a eficientiza sistemul judiciar. Cu toate acestea, rolul Consiliului este si acela de a frana manifestari excesive ale libertatii de expresie, considerate uneori ca atribut al independentei individuale", se arata in proiectul lui Bordea, postat pe site-ul CSM.

Judecatorul Adrian Bordea realizeaza in proiect o radiografie a sistemului judiciar, identificand mai multe 'puncte slabe', determinate, in opinia sa, cu precadere de 'reglementari neadecvate, lacunare sau chiar contradictorii'.