Liderii UE discuta vineri dimineata, dupa 16 ore de negocieri, o noua propunere de buget al Uniunii. Sub presiunea Marii Britanii, presedintele Herman van Rompuy a propus un draft de buget cu 13 miliarde de euro mai mic decit in noiembrie anul trecut, adica 960 de miliarde de euro. Plecind de la aceasta propunere - ea insasi negociata indelung - liderii UE discuta acum de la ce capitole trebuie taiati acesti bani si care sint compromisurile acceptabile. Mizele mari ale Romaniei sint fondurile pentru agricultura si cele pentru coeziune.

Liderii UE la Consiliul European din 7 februarieFoto: Consiliul European

Draftul bugetului UE (sursa: Euractiv):

Vezi cele mai importante momente ale Consiliului European:

Ora 11.00: Doua ore de pauza la summit. Sedinta liderilor UE se va relua la ora 13.00, ora Romaniei

Ora 10.40: Hannes Swoboda, liderul socialistilor europeni: Sint foarte dezamagit de propunere. Nu a luat in calcul cresterea economica si locurile de munca (twitter)

Ora 10.30: Si un detaliu amuzant: The Telegraph a aflat ce l-a tinut treaz pe David Cameron de-a lungul noptii: cafea, fructe si jeleurile Haribo :)

Ora 10.05: Finantarea proiectului "Connecting Europe", una dintre initiativele majore de investitii in transporturi si energie, a scazut drstic de la propunerea de 50 miliarde euro la 29 miliarde euro. Romania ar fi putut atrage finantari din acest proiect pentru interconectarile de gaze, pentru proiectele pe coridorul sudic sau pentru transporturi

Ora 9.50: Italia e multumita de propunere - surse citate de Chiara de Felice (Agentia Ansa)

Ora 9.00:Guardian (de stinga) scrie ca David Cameron a fost evitat de Francois Hollande, in timp ce The Telegraph (de dreapta) vede o "victorie majora" a premierului britanic

Ora 8.35: Euractiv.fr scrie ca fondurile pentru agricultura si coeziune au crescut fata de propunerea din noiembrie, in defavoarea fondurilor pentru aparatul administrativ al UE, competitivitatii:

  • Politica agricola comuna (+pescuit): 373 miliarde de euro (in loc de 372, propunerea din noiembrie)
  • Politica de coeziune: 324 miliarde de euro (in loc de 320 miliarde, propunerea din noiembrie)
  • Cheltuieli pentru competitivitate, locuri de munca, crestere: 125 miliarde de euro (in loc de 139, propunerea din noiembrie)
  • Ajutor pentru persoanele in dificultate: 2,1 miliarde de euro (la fel ca la propunerea din noiembrie)
  • Administratie: 61,6 miliarde de euro (in loc de 62,6 miliarde, propunerea din noiembrie)
  • Europa, actor global: 58,7 miliarde de euro (in loc de 60,6 miliarde, propunerea din noiembrie)

Ora 8.19: Primele detalii de culise: The Guardian scrie ca Francois Hollande nu a vreut sa negocieze nimic cu David Cameron, refuzind chiar apelurile telefonice ale lui Herman van Rompuy care-l invita insistent la intilnirea cu premierul britanic

Ora 7.25: Noua propunere de buget inaintata de Herman van Rompuy ar fi de 960 miliarde euro, cu 13 miliarde de euro in minus fata de propunerea din noiembrie, potrivit surselor europene. Scaderea fata noiembrie inseamna satisfacerea - fie si partiala - a cererilor contributorilor neti la bugetul UE, in frunte cu Marea Britanie. Ramine de vazut daca scaderea va afecta fondurile pentru agricultura sau cele pentru coeziune - adica mizele Romaniei in aceasta negociere. In scurt timp incepe reincepe negocierea in COnsiliu. Daca va fi aprobata propunerea, va fi pentru prima oara cind bugetul UE scade de la infiintarea sa. Scaderea ar fi de circa 34 miliarde euro fata de actualul exercitiu bugetar de 7 ani.

  • In afara cresterii alocarilor pentru agricultura si coeziune, Romania mai are citeva mize de negociat: eligibilitatea TVA pentru unele proiecte, cofinantare si prefinantare mai mari din fondurile europene, eliminarea masurii care leaga plafonarea fondurilor de performanta economica (slaba) de pina in 2006.

Ora 6.30: Reuniunea sefilor de stat si de guvern se va relua la 7.30, cu un nou document pe masa. Sint deja mai mult de 12 ore de negocieri. Ministrul finlandez al Afacerilor Europene scrie pe twitter ca "participantii inca au energie", iar un diplomat european spune ca Basescu e "alive and kicking"

Ora 5.40: Replica noptii vine de la presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite: "Nu m-as fi gindit ca voi avea nevoie de periuta de dinti" (sursa: Bruno Waterfield, corespondentul Daily Telegraph la Bruxelles)

Ora 4.50: Premierul belgian Elio Di Rupo a venit in barul ziaristilor, intr-o pauza de la negocieri, si a spus ca negocierile s-ar putea termina la 7-8 dimineata. Intre timp, tripleta Merkel - van Rompuy - Hollande incearca sa obtina acordul liderilor UE pe un draft de buget

Ora 4.15:Propunerea oficiala a lui van Rompuy se lasa asteptata. Intre timp, mai multi jurnalisti francezi lanseaza pe twitter acuzatii dure la adresa premierului britanic David Cameron, care se incapatineaza sa ceara reduceri suplimentare ale bugetului UE

Ora 3.15: Liderii UE ar putea primi o noua propunere in jurul orei 3.30, pe care o vor dezbate dupa consultari cu delegatiile nationale, au declarat pentru HotNews.ro surse europene

Ora 2.20: OpenEurope a facut o comparatie intre actuala propunere a lui Herman van Rompuy, propunerea din noiembrie 2012 si actualul buget al UE

Ora 2.05: Liderii UE au avut o pauza de o ora pentru consultari. Reuters sustine ca Van Rompuy are o noua propunere de buget, usor mai scazuta decit propunerea anterioara din noiembrie 2012.

Ora 00.45: Presedintele Frantei, Francois Hollande, ar fi refuzat o intilnire cu premierul britanic David Cameron inaintea summitului, transmite Reuters, intr-un semn al dezacordurilor majore dintre Paris si Londra. Summitul, inceput cu o intirziere de aproape sase ore, a inceput fara ca Herman van Rompuy sa le fi prezentat liderilor europeni o noua propunere de buget, ceea ce inseamna lipsa unui acord

Ora 22.45: Martin Schultz, presedintele Parlamentului European, scrie pe Twitter: "My signature is required for definitive adoption of budget, I cannot, will not and may not accept what amount to deficit budgets

Ora 22.00: Van Rompuy, la inceperea summitului: "Reluam discutia de unde am lasat-o in noiembrie 2012... Trebuie sa ajungem la un rezultat final.. Nu am ajuns inca la un compromis, asa ca la treaba" (VIDEO aici)

Ora 21.50: Van Rompuy, presedintele Consiliului European, a intirziat prezentarea noii propuneri de buget din cauza "lipsei acordului" asupra cifrelor - Reuters

Ora 21.29: Postare geniala pe twitter a ministrului suedez de Externe, dupa trei aminari consecutive ale summitului: "I hear from Brussels that the EU summit dinner is delayed. Depriving people of food is a well-known negotiating tactic..."

Ora 21.21:Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ameninta cu veto-ul PE daca bugetul va fi taiat (sursa, lb. germana)

Ora 21.20: Pentru a demonstra cit de bine gestionati sint banii UE, Comisia Europeana a publicat o lista cu proiecte de succes din fonduri europene. Vedeti lista completa aici, merita o privire

Ora 19.00: Summitul se amina inca o data, pentru ora 9.30 (ora Romaniei). Divergentele dintre liderii europeni sint majore. Debutul summitului a fost aminat, in total, 5 ore pina acum

Ora 18.15: Summitul se amina cu inca o ora. Declaratiile mai multor lideri europeni sugereaza ca nu exista un acord asupra bugetului final

Ora 17.52: Si premierul britanic David Cameron a avertizat ca, "fara taieri suplimentare fata de propunerea din noiembrie", nu va exista un acord asupra bugetului (AFP)

Ora 16.55: Premierul ceh, Petr Necas, ameninta cu veto-ul, apreciind inacceptabila actuala propunere de buget (sursa)

Ora 16.30: Lucrarile Consiliului European vor incepe cu la ora 17.30 (ora Bruxelles-ului), doua ore mai tirziu decit ora prevazut initial

---------------------

Context:

Un summit crucial pentru viitorul Europei reuneste joi la Bruxelles liderii UE, chemati sa renunte la egoismele nationale pentru a dota bugetul european cu mijloace suficiente pentru finantarea investitiilor care sa creeze locuri de munca pana in 2020, scrie AFP. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu, care a apreciat pe aeroportul Otopeni ca, desi sansele de ajungere la un compromis nu sunt maxime, ele sunt totusi mai mari decat la precedentul summit din noiembrie.

Partida este departe de a fi castigata si toata lumea se asteapta la lungi si dificile negocieri care s-ar putea prelungi in noaptea de vineri sau chiar si sambata.

Ele risca sa treaca in planul doi celalalte subiecte de pe ordinea de zi: situatia din Mali, strategia pentru a sustine Primavara araba si viitoarele acorduri de liber-schimb, in special cu Statele Unite.

"Gasirea unui acord reprezinta o urgenta", a avertizat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor europeni.

Summitul urma sa inceapa la ora 14,00 GMT, dar a fost amanat cu doua ore si jumatate, la 16,30 GMT, pentru a permite noi negocieri de compromis. Van Rompuy va prezenta o noua propunere de buget. Anvelopa ar urma sa fie de 956,9 miliarde de euro pentru creditele de angajament, care corespunde plafonului autorizat, si intre 900 si 905 miliarde pentru creditele de plata, respectiv cheltuielile efective, potrivit primelor informatii obtinute joi de AFP.

In orice caz, bugetul 2014-2020, lovit din plin de austeritate, va fi inferior celui din perioada precedenta (2007-2013), care depasea 1.000 de miliarde.

Taierea este severa: aproape 13 miliarde mai putin la angajamente si 30 de miliarde in minus pentru plati fata de propunerea din noiembrie.

Cele mai multe taieri au fost facute la infrastructura, care trece de la 40 la mai putin de 20 de miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani.

"Trebuie facute alegeri", comentau, dezamagiti, negociatorii Comisiei Europene. Bugetul pentru infrastructura creeaza locuri de munca in sectoarele telecomunicatiilor, internetului si al energiilor regenerabile.

"Ceea ce se afla pe masa negocierilor este dezamagitor, fara viziune pentru politicile industriale", s-a plans si premierul belgian Elio Di Rupo.

Taieri vor fi operate si in anvelopa pentru administratie si actiuni externe. Vor fi afectate, de asemenea, Fondurile pentru dezvoltare si cele pentru solidaritate.

Sumele astfel recuperate vor fi redistribuite pentru ajutoarele directe din Politica Agricola Comuna (PAC), puternic aparata de Franta, dar si de Romania, si politicii de Coeziune, creata pentru regiunile cele mai putin dezvoltate ale UE (si aici Romania ar avea de castigat).

In contrapartida cu reducerea cheltuielilor de solidaritate, Van Rompuy a propus o initiativa pentru angajarea tinerilor. Dar anvelopa este modesta: intre 5 si 6 miliarde de euro in sapte ani, potrivit informatiilor obtinute de AFP, bani care vor fi impartiti intre regiunile europene cele mai afectate de somajul in randul tinerilor.

Parlamentul European se opune oricarei taieri suplimentare si ameninta ca va respinge un astfel de acord.

Negocierile de joi vor consta in gasirea unui echilibru intre propunerile cele mai radicale si limitele impuse de Parlamentul European.

Un acord este dat insa ca sigur. In afara de imaginea dezastruoasa pentru Romania, un nou esec ar avea numerosi perdanti, incepand cu Germania, care risca sa piarda un miliard de euro, respectiv rabatul obtinut pentru perioada 2007-2013.