Premierul Victor Ponta a declarat luni, la Bruxelles, ca a avut o intalnire "extrem de buna, de pozitiva" cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cele patru puncte principale discutate in cadrul intrevederii fiind bugetul multianual al UE, ultimul raport MCV, fondurile europene, Schengen.

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • Am avut o discutie buna si utila cu comisarul Hahn
  • Am avut apoi o intilnire extrem, extrem de buna, de pozitiva cu presedintele Barroso
  • Patru puncte principale: bugetul multianual al UE, ultimul raport MCV, fondurile europene, Schengen
  • Voi avea o intilnire cu dl Herman van Rompuy, presedintele UE, in care subiectele principale sint Schengen si bugetul UE
  • Si Barroso si van Rompuy au sprijinit constant ideea ca o decizie pozitiva, chiar si in trepte, in luna martie ar fi o decizie corecta, pe care o merita Romania
  • Am transmis in aceste prime intilniri oficiale faptul ca Romania a incheiat 2012 - an electoral, cu crize politice - avem stabilitate si predictibilitate.
  • In ce ma priveste, ca sef al guvernului, voi continua toate eforturile ca Romania sa devina un membru mai dinamic, mai implicat si mai respectat pe plan european
  • Dl. Costoiu e responsabil in special de proiectul laserului, cel mai important proiect de cercetare finantat din fonduri europene. A fost salutata initiativa de a avea un ministru al fondurilor europene, care va primi noi atributii de coordonare a autoritailor de management si care va deveni punctul de referinta pentru Comisia Europeana in privinta programelor de coeziune

Intrebari:

Presedintele Basescu a trimis Parlamentului, spre reexemainare, statutul parlamentarilor...

Eu nu comentez relatia presedinte - Parlament. Si nu stiu la ce recomandari MCV se refera presedintele.

Nu s-a ridicat nici un fel de problema legata de statutul parlamentarilor in intilnirea cu Barroso. Sincer, nu pot comenta pentru ca nu stiu exact ce observatii a trimis presedintele. Ce ma afecteaza e modul in care se reflecta acest fapt asupra adoptarii bugetului de stat.

Ceea ce trebuie sa examinez miine e daca putem sa adoptam bugetul in urma acestei decizii a presedintelui de retrimitere a statutului. Nu cred ca presedintele a intentionat sa lase Parlamentul cu bugetele mai mari. Daca considera ca Parlamentul trebuie sa aiba buget mai mare, s-o spuna, dar eu nu cred ca e mai bine.

Presedintele Barroso vorbea azi de ministrii acuzati de coruptie...

Cei patru ministri acuzati de ANI au plecat. Cei trei ministri acuzati de coruptie erau doi, si de fapt unul. Dl Fenechiu - imediat ce prima instanta considera ca e vinovat de orice fapta penala - va demisiona.

Exista o motivatie apropo de reintoarcerea statutului parlamentarilor? E vorba de un articol eliminat de Comisia Juridica legat de incompatibilitate.

Nu cred ca presedintele s-a luat dupa presa. Eu stiu ca articolul a fost eliminat in plen. Stiu ca la modificarile la statut s-a tinut cont de opinia celor de la ANI.

Cofinantarea din partea Romaniei creste de la 5% la 15% la finalul lunii martie?

Trebuie sa incheiem un nou acord cu Comisia Europeana. In final reprezinta un nou motiv sa avem un nou acord cu FMI, CE si Banca Mondiala. Asta depinde de Transgaz, CFR marfa, CE Oltenia. Boardul FMI va fi cel mai probabil la finalul lunii iunie si pina atunci va trebui sa avem reformele structurale terminate.

La POS Cresterea Competitivitatii sint probleme mai mari si acolo e nevoie de timp si de eforturi mai mari.