Uniunea Europeana va accepta ca viitori membri doar tarile care sunt deplin pregatite pentru aderare, a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, facand referire la Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007 dupa ce le-a fost impus un mecanism de monitorizare generat de problemele de coruptie si crima organizata, relateaza IrishTimes.com.

Comisarul a precizat ca "lectiile au fost invatate" si acum UE vrea sa fie sigura ca tarile care solicita aderarea sunt deplin pregatite.

"Este important sa incercam sa intarim credibilitatea procesului", a afirmat Stefan Fule, dupa ce s-a intalnit la Dublin cu ministrii afacerilor europene din UE si din statele care doresc sa adere la blocul comunitar.

Extinderea UE este benefica din punct de vedere economic, in conditiile in care multe state candidate au economii in crestere, a afirmat si ministrul irlandez de stat pentru Europa, Lucinda Creighton, care a prezidat reuniunea. Irlanda asigura presedintia rotativa a UE in primul semestru din acest an.

Aceasta a adaugat ca stabilitatea in Balcanii de Vest este vitala pentru tarile europene: "Avem interesul economic de a incuraja aceste tari pe calea europeana".

Irlanda doreste sa vada progrese in tarile care doresc sa adere la UE, in special in Serbia si Muntenegru, a adaugat Lucinda Creighton.

La cinci ani de la aderare, Romania si Bulgaria sunt supuse in continuare Mecanismului de Cooperare si Verificare, care monitorizeaza progresele inregistrate in respectarea statului de drept si a independentei justitiei. Expertii estimeaza ca urmatorul raport pentru Romania va fi unul negativ.