Fostul director general al Hidroelectrica Traian Oprea a fost numit consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian. "Am colaborat bine cu Traian Oprea cand am fost ministru al Economiei, iar el era director al Hidroelectrica", a declarat Vosganian, vineri, pentru Mediafax.

Traian Oprea (2007)Foto: Agerpres

Ministrul a adaugat ca va numi printre consilierii sai personali persoane cu competente in zona energetica si ca va anunta in zilele urmatoare lista completa a acestora.

Vosganian a fost ministru si in Guvernul Tariceanu, detinand din decembrie 2006 pana in aprilie 2007 portofoliul Economiei si Comertului, iar in urma restructurarii guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei si Finantelor.

Oprea a fost director general la Hidroelectrica in perioada 2003-2009. El a fost retras in 2010 de pe pozitia de director general adjunct, presedintele Traian Basescu declarand atunci ca si-a folosit influenta asupra Guvernului pentru inlocuirea lui Oprea.

Hidroelectrica este in insolventa din iunie anul trecut. Administratorul judiciar al companiei apreciaza ca Oprea si alti fosti sefi ai producatorului de energie controlat de Ministerul Economiei au adus prejudicii companiei.

De exemplu, in perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti ani. Potrivit unor date obtinute de HotNews.ro, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007, Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8 milioane MWh. Contractul initial, dar si o serie de acte aditionale au fost semnate de Traian Oprea.

La fel ca si in cazul celui cu Energy Holding, contractele cu Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost semnate de fostul director general al Hidroelectrica, Traian Oprea. Contractul cu Buzmann a fost semnat in noiembrie 2004, iar cel cu Ehol pe 8 aprilie 2008.

Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. Si fostele Buzmann si EHOL au fost detinute, inainte de preluarea de catre elvetienii de la Alpiq, de omul de afaceri Bogdan Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.