Daca isi va putea pune in practica toate intentiile anuntate declarativ in ultimul an, din postura de parlamentar liberal, Eugen Nicolaescu ar putea fi ministrul care va avea cea mai covarsitoare influenta asupra sistemului medical romanesc. Cu majoritatea pe care Guvernul sau o are in Parlament ar avea toate sansele.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Nicolaescu este cel mai longeviv ministru al Sanatatii din ultimul deceniu, petrecand peste trei ani in functie ca membru al guvernului Tariceanu. Cea mai importanta masura adoptata in perioada mandatului sau a fost reducerea contributiilor platite la sanatate (angajat plus angajator) de la 12,5% la 10,7%, cat este in prezent.

Masura a fost urmata de eliminarea plafoanelor la medicamente din farmacii, care era singurul mecanism de control al statului asupra consumului de medicamente. Ambele hotarari au fost luate in perioada pre-electorala, ceea ce a declansat acuze de populism.

Scaderea veniturilor la Fondul Asigurarilor de Sanatate si cresterea simultana a cheltuielilor a dus la o acumulare imensa de datorii a spitalelor si bugetului de stat catre furnizorii din piata farmaceutica. Rezolvarea problemei declansata atunci a devenit una dintre principalele conditii ale FMI-ului puse Romaniei si nu a fost solutionata nici pana astazi.

Pe de alta parte, Eugen Nicolaescu este ministrul Sanatatii care a sprijinit cel mai consistent activitatea medicilor de familie, acordandu-le stimulente financiare si un rol mai important in sistemul medical.

“Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei”, pentru care statul a cheltuit peste 150 milioane de euro, a asigurat gratuit o consultatie clinica si un set de analize pentru 60% din populatia Romaniei (care a participat la program). Obiectivul final al Programului, obtinerea de date statistice si epidemiologice esentiale pentru elaborarea unor politici de sanatate publica coerente, s-a pierdut undeva pe drum: astazi nu este disponibil niciun raport care sa adune datele obtinute in urma acelui Program.

Taxa pe viciu, care a adus venituri suplimentare la bugetul Ministerului Sanatatii, este o alta masura adoptata in perioada mandatului sau. Eugen Nicolaescu a declarat in mai multe randuri ca fumatul va fi interzis in locuri publice, dar vorbele sale nu s-au infaptuit deocamdata.

O serie de declaratii facute in ultimul an dezvaluie intentiile noului ministru al Sanatatii. Nicolaescu a afirmat in mai multe randuri ca doreste desfiintarea completa a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ca ar trebui eliminate complet si contributiile cetatenilor la asigurarile de sanatate.

Sistemul medical ar urma sa fie finantat exclusiv de la bugetul de stat, din taxele platite de cetatenii Romaniei carora li se va asigura preventia, serviciile de medicina de urgenta si cele cuprinse in programele nationale de sanatate. In prezent, aceste programe nationale asigura tratamentul pentru o serie de patologii grave. Liderii PSD, printre care si Victor Ponta, nu s-au aratat insa incantati de propunerile lui Eugen Nicolaescu.

Surse liberale au precizat pentru HotNews ca in viziunea noului ministru al Sanatatii majoritatea romanilor ar urma sa fie acoperiti de o asigurare medicala de baza, urmand a fi introduse asigurari private suplimentare care vor fi obligatorii pentru cei cu venituri peste un anumit nivel. Soarta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pare a fi pecetluita: desfiintarea. Insa decizia finala se va lua in urma discutiilor in coalitia USL.

Eugen Nicolaescu s-a remarcat si printr-o serie de declaratii dure la adresa ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein. “Mi se pare total deplasat sa te comporti aaa intr-o tara in care esti ambasador”, spunea Nicolaescu in contextul incercarilor de suspendare a presedintelui Basescu.

Nicolaescu a criticat si raportul pe justitie al Comisiei Europene, acuzandu-l pe Jose Manuel Barroso ca este „prietenul politic al lui Traian Basescu”. In acelasi context, Nicolaescu a propus organizarea unui tur doi al referendumului de suspendare dupa invalidarea acestuia de catre Curtea Constitutionala.

Eugen Nicolaescu are 57 de ani, este din Giurgiu, are doi copii si o licenta la Facultatea de Comert – ASE. A fost deputat liberal de Mures, Calarasi si Bucuresti si secretar general adjunct in Ministerul de Finante in guvernul CDR. Inainte de 1989 a fost economist si lucrator comercial la Hotelul Athenee Palace si la Hotelul Flora din Bucuresti.

Declaratia de avere a lui Eugen Nicolaescu publicata pe site-ul Parlamentului este frugala.