Maria Grapini a fost propusa miercuri de Victor Ponta pentru a ocupa functia de ministru al IMM-urilor, turismului si al mediului de afaceri. Sefa a filialei Timis a Partidului Conservator, Grapini este una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din Romania, castigandu-si notorietatea publica mai ales ca presedinte al Federatiei Patronale a Industriei Usoare din Romania.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

Maria Grapini s-a nascut pe 7 noiembrie 1954 la Timisoara, a facut liceul in Beresti, jud. Galati si a absolvit in 1978 Institutul Politehnic ¬Gheorghe Asachi¬ din Iasi, Facultatea de Textile, specializarea ¬Tehnologia Mecanica a Filarii si Teserii¬. Intre 1978 si 1989 a lucrat la Garofita Timisoara, la inceput ca inginer stagiar si apoi si ca sef al atelierului de tesatorie si sef birou pentru organizarea productiei.

Pentru scurt timp a lucrat ca inginer la intreprinderea 13 Decembrie Timisoara, iar din 1990 in 1995 a fost director general la S.C. PASMATEX S.A. Timisoara. Din 1998 este presedinte al CA al firmei SC PASMATEX CONF INTERNATIONAL SA Timisoara si din 1995 este director general al SC PASMATEX SA Timisoara.

Pe partea de politica si ONG-uri, Grapini este presedinte al Partidului Conservator - Filiala Timis, membru al Rotary Club Ripensis Timisoara, vicepresedinte al UGIR 1903, presedinte al Asociatiei Femeilor Antreprenor din Romania si presedinte la Federatia Patronala din Industria Usoara.(FEPAIUS).

In spatiul public este cunoscuta in special datorita functiei de la FEPAIUS, ea avand in aceasta calitate multe aparitii publice in presa economica (scrisa si online) dar si la TV,

A publicat o serie de lucrari stiintifice intre 1978 si 2012, exemple fiind titluri precum ¬Restructurarea si privatizarea unei societati comerciale in Romania" (1995) si "Viata intre scrieri si trans-scrieri" (2012).

La partea de limbi straine, Maria Grapini spune ca stie bine franceza si engleza, iar la aptitudini mentioneaza, printre altele, competentele in managementul resurselor umane, competentele in stabilirea planului de afaceri, a bugetelor si a organizarii unei companii si capacitatea de a gestiona conflictele.

In declaratia de avere, Grapini spune ca detine un automobil Volkswagen Touareg din 2006, o casa de locuit dobandita in 1998 (suprafata 430 mp), o casa de vacanta dobandita in 2005 (supr 50 mp) si un teren extravilan de 750 mp dobandit in 2005. Venitul anual din salarii declarat este 211.285 lei, iar al sotului, 20.400 lei.