Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricand in Romania, insa unul puternic ar fi asteptat dupa 2062, iar mesaje de genul sfarsitul lumii in anumite zile sau dupa anumite calendare sunt prostii, a declarat luni, pentru Mediafax, director onorific al INFP, prof. Gheorghe Marmureanu.

"Sunt foarte linistit in ceea ce priveste cutremurele la noi in tara. Avem o analiza pe mai bine de 600 de ani, iar pentru ultimii 300 de ani stim tot ceea ce s-a intamplat in aceasta tara. Sunt anumite lucruri care nu pot sa se intample oricand vrem sau cand umblam noi cu probabilitati. Eu, pe partea de analiza a cutremurelor, merg pe ceea ce s-a intamplat, nu pe matematica sau pe fizica", a mai spus directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Marmureanu a subliniat si ca un cutremur cu magnitudine sub 7 grade pe scara Richter se poate produce oricand in Romania, insa nu reprezinta o problema.

"Am trecut cu totii prin cutremurele din 1986 - 7 grade si 1996, cu 6,9 grade...Un cutremur la peste sapte si ceva, cum a fost in 4 martie 1977, ne iese cam in perioada 2062, 2064, 2065. Stim o prioada, dar asta nu inseamna ca este anul exact. Dar stim o perioada de 18 ani, care incepe in 2040 si se termina prin 2060, si interesant este ca aceasta analiza facuta de mine si o cercetatoare la institut este similara celei facute de profesorul Dumitru Enescu si de baiatul lui care este in Japonia. Noi am gasit niste alternante cand lucreaza foarte puternic Africa (activitatea seismica a zonei - n.r.) si cand lucreaza foarte puternic India cu Australia; se potrivesc foarte bine", a explicat Marmureanu.

Specialistul a precizat ca, in prezent, suntem in alternanta cand lucreaza foarte puternic Australia cu India, care va dura pana in 2022.

"Iar dupa 2022, urmeaza iar o perioada de 18 sau 19 ani sau 17, cam asa, care va fi, din nou, Africa. Africa nu a dat niciodata mai mult de 6-7 grade. Nu avem cum sa avem cutremur foarte puternic la noi, pentru ca sistemul este extrem de prins in Asia in Japonia. Sa stiti ca japonezii nu au scapat de partea de cutremure pe partea vestica. Vor mai fi", a adaugat directorul onorific al INFP.

Legat de mesajele de genul "sfarsitul lumii la 21 decembrie 2012 sau in 2013", profesorul Marmureanu le considera a fi prostii.

"Toate acestea sunt prostii. Singurul lucru pe care pot sa-l transmit oamenilor este sa nu creada in ele. Apoi, in cazul unui cutremur, le recomand sa ramana pe loc, sa nu sara pe scari sau din bloc. Viitorul cutremur important nu va fi foarte puternic. Lucrul important este ca un cutremur foarte puternic, peste sapte si ceva, incepe miscarea pe verticala, care o simti, si dupa 10, 12, 15 secunde urmeaza miscarea pe orizontala, care transporta circa 76 la suta din energie Aici trebuie sa fie atenti. Dar este timp", a adaugat cercetatorul.

Potrivit lui Marmureanu, in Romania exista sisteme de alertare pentru centrala atomica, pentru Politie si pentru alte institutii.

"Cei care care preiau primul semnalul de cutremur sunt inspectoratele pentru situatii de urgenta", a precizat Marmureanu.

In 2012, in Vrancea au fost inregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) si 1 decembrie (4,6 grade).

Tot anul acesta, la 1 ianuarie, in Campia Romana, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade.