Ministrul de externe Titus Corlatean a declarat marti, la Bruxelles, ca "o doamna consul din Bilbao", careia a refuzat sa-i faca public numele, a fost rechemata de urgenta in tara pentru ca ar fi facut campanie electorala in favoarea unui partid politic, transmite Agerpres.

"Ne-a fost semnalat, din pacate, cazul unei doamne consul de la Bilbao care, din raportarea scrisa primita din Spania, reiese ca ar fi facut campanie electorala in favoarea unui partid politic. Acest lucru e confirmat si de reprezentanti ai comunitatii locale. Am dispus in baza acestei informari scrise rechemarea urgenta in tara si, bineinteles, ca persoana respectiva sa se prezinte in fata Consiliului de onoare al MAE", a declarat ministrul de externe, in cadrul conferintei de presa sustinute dupa reuniunea ministeriala a NATO.

"Vreau sa subliniez ca este extrem de important pentru credibilitatea, pentru imaginea Romaniei sa evitam situatii care s-au intamplat anterior. Diplomatii, consulii implicati in birourile sectiilor de votare trebuie sa-si respecte statutul diplomatic si consular si sa asigure respectarea legii", a adaugat Titus Corlatean.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca transmis un mesaj foarte clar si instructiuni catre ambasade si consulate pentru ca "procesul electoral sa fie corect, ca toata lumea sa-si faca datoria in conformitate cu legea si respectandu-si statutul diplomatic si consular pentru a evita ce s-a intamplat anterior, ca sa evoc doar cazul cunoscut al Parisului".

Titus Corlatean a precizat ca mai multe informatii vor fi furnizate intr-un briefing de miercuri al MAE privind organizarea alegerilor in diaspora.