Secretarul de stat Marian Tutilescu, sef al Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, a declarat marti ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu se afla pe agenda Consiliului JAI din 6-7 decembrie, in conditiile in care Olanda si Germania asteapta raportul MCV, subiectul urmand a fi discutat la Consiliul JAI din martie. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat, de asemenea marti, ca, din informatiile detinute, Comisia Europeana ar urma sa discute miercuri daca amanana decizia pana in martie, potrivit sursei citate.

"Deocamdata nu se pune aceasta problema. La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor in primul consiliu formal, pentru ca in ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de presedintia irlandeza. La acest Consiliu nu se iau decizii, ca atare primul consiliu va fi la inceputul lunii martie, cand eu sper ca acest subiect va fi pus pe agenda si, mai mult decat atat, sper si intr-o decizie pozitiva pentru ca avem toate motivele sa speram acest lucru", a declarat pentru presa Marian Tutilescu, prezent la inaugurarea unei noi sali de conferinte a Centrului SELEC.

"Daca aceasta decizie va fi luata la Consiliul JAI din martie, bineinteles pe varianta acelui compromis in cei doi pasi, frontierele maritime si aeriene vor fi ridicate in ultima duminica din luna martie", a precizat secretarul de stat.

In ceea ce priveste aderarea cu frontierele terestre, in conditiile in care va fi acceptat acest scenariu, Tutilescu a aratat ca "e greu sa stabilim un termen, sigur, noi speram ca la sfarsitul anului 2013 sa se intample si acest lucru, dar depindem intr-o buna masura si de adoptarea unui pachet de masuri privind intarirea guvernantei in spatiul Schengen. Acest pachet de masuri se afla in momentul de fata la Parlamentul European in procedura aceasta de dialog cu Consiliul, cu Comisia Europeana. Vom putea undeva la orizontul lunii martie sa avem un scenariu mai realist".

Potrivit secretarului de stat in MAI, Guvernul roman va incepe la inceputul anului 2013, dupa publicarea raportului MCV, contacte cu guvernele Olandei si Germaniei pe tema aderarii la Schengen "pentru a identifica problemele si pentru a gasi solutii in asa fel incat in martie sa putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers".

Tutilescu a precizat ca si la Consiliul European din 13-14 decembrie este "foarte probabil" sa fie abordat subiectul aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei, avand in vedere necesitatea stabilirii unui calendar pentru anul viitor.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat marti, raspunzand la o intebare din partea presei, ca "noi asteptam data de 5 decembrie. Pe 5 decembrie, daca am informatiile bune, stiu ca in JAI (Comitetul pentru Justitie si Afaceri Interne - n.red) se va pronunta Comisia referitor la aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei. Pe data de 5, atunci se va vedea: se translateaza pana in martie 2013 sau se ia o hotarare", informeaz Mediafax.

Zaharescu a fost intrebat de presa ce termen realist exista la nivelul Guvernului pentru aderarea la Schengen, in contextul in care purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE, Nikos Christodoulides, a declarat luni pentru Gandul ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu se afla pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 6-7 decembrie pentru ca nu au fost facute progrese de la ultimul Consiliu, din octombrie.

"Presedintia Cipriota a raportat statelor membre implementarea masurilor suplimentare cerute in Consiliul European din martie si a distribuit o prezentare generala privind implementarea acestora care a aratat ca ambele tari au facut progrese semnificative. Din octombrie nu s-a facut insa niciun progres considerabil in privinta schimbarii pozitiei tarilor care se impotrivesc accesului celor doua tari in Schengen in 2012. Se stie ca o decizie in Consiliu are nevoie de unanimitate, ceea ce la momentul acesta nu se poate realiza. Acest subiect va fi preluat de Presedintia Irlandeza", a declarat Nikos Christodoulides pentru sursa citata.