Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrage atentia ca sute de medicamente cu pret accesibil, utilizate de 70% din pacientii romani, risca sa dispara de pe piata, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa al APMGR, companiile producatoare de medicamente generice, in majoritatea lor, au achitat sumele aferente aferente taxei clawback, stabilita conform reglementarilor in vigoare, in valoare de aproximativ 75 milioane lei. "In ciuda reglementarilor legale care raman ambigue, am decis sa platim aceste sume. Aceasta decizie reconfirma angajamentul companiilor membre APMGR fata de pacienti, de sistemul sanitar si, nu in ultimul rand, fata de economia Romaniei", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

APMGR atrage atentia autoritatilor din domeniul sanatatii ca firmele membre nu vor mai fi capabile in curand sa sustina un asemenea efort financiar.

Potrivit comunicatului, exista riscul disparitiei de pe piata a medicamentelor cu pret accesibil din cauza urmatorilor factori:

  • o taxa clawback care are un impact major asupra producatorilor de generice;
  • termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile;
  • intentia autoritatilor de a elimina medicamentele cu preturi sub 10 lei din lista de compensate, masura care va restrictiona accesul la tratament pentru pacientii cronici (cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice) si pentru cei cu venituri redus;
  • lipsa oricarei masuri de incurajare a consumului de medicamente generice.

"Din pacate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceste teme au fost ignorate. Mai mult decat atat, noua formula dupa care se calculeaza taxa clawback, impreuna cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care vor plati pentru un consum de care nu sunt responsabili", sustine Dragos Damian, citat de Agerpres.

Producatorii de medicamente cu preturi accesibile sunt cei mai afectati de aplicarea taxei clawback in forma actuala, aceasta incluzand si marjele distribuitorilor si farmaciilor. Mai mult, din cauza mecanismului de stabilire a pretului la medicamente in Romania, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare in cazul medicamentelor generice, comparativ cu cele inovatoare releva sursa citata.

Intrucat marjele practicate in acest moment reprezinta insumat 38% din pretul de raft al medicamentelor generice, producatorii de medicamente generice platesc in mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback.

Medicamentele cu preturi sub 10 lei reprezinta aproximativ 58% din antibioticele cu prescriptie medicala; 43% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni reumatice.

Introducerea de tratamente noi pe lista de medicamente compensate este o masura salutara, in masura in care guvernul poate asigura suplimentarea bugetului sanatatii, altfel formula actuala a taxei clawback va arunca povara acestei masuri pe producatorii de medicamente generice, considera reprezentantii APMGR.