Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca reorganizarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", aprobata marti in sedinta de guvern, presupune pastrarea productiei de vaccinuri in proprietatea statului, informeaza Agerpres.

Potrivit subsecretarului de stat in MS, memorandumul aprobat marti constituie un prim pas pentru negocierea si elaborarea altor acte normative care vor duce la reformarea Institutului.

Documentul aprobat marti prevede impartirea Institutului in doua componente: una de productie, care sa se asocieze in parteneriat cu Antibiotice Iasi, si alta care va aparea sub denumirea de "Institutul Cantacuzino" si va detine partea de cercetare si de laboratoare de referinta.

Raed Arafat a mai aratat ca imobilele in care functioneaza la momentul actual cele doua componente raman in proprietatea Institutului, fara sa fie evacuate sau instrainate.

"Alt aspect vizeaza pastrarea fabricarii si productiei de vaccinuri sub autoritatea statului, sa prevedem modalitatea prin care sa nu se ajunga nici la externalizare, nici la privatizare, astfel incat partea strategica sa ramana in autoritatea statului, ca la orice moment apare o situatie sa avem posibilitatea a de fabrica vaccinuri suficiente cand avem nevoie de ele, cum s-a intamplat in situatia pandemiei porcine", a explicat Arafat.

Subsecretarul de stat a aratat ca in perioada urmatoare se vor purta negocieri cu Antibiotice Iasi si se vor face propuneri pentru realizarea prevederilor memorandumului.

"La momentul actual Institutul mai beneficiaza de programe care sunt finantate de Banca Mondiala, care este un partener ce va fi consultat in tot ce vom face. In orice situatie in care am fi ajuns la o forma de privatizare sau de a pierde controlul statului asupra Institutului, am fi fost obligati sa restituim fondurile care sunt investite prin finantare de la Banca Mondiala", a spus Arafat.

Subsecretarul de stat a mai aratat nu este prevazuta deocamdata o reducere a personalului institutului, dar nu a exclus posibilitatea ca o parte a angajatilor sa ajunga la Institutul de Sanatate Publica. "Chiar daca sindicatele spun ca nu sunt de acord (cu reorganizarea - n.r.), toate solutiile, toate posibilitatile de solutii au fost discutate cu directorii in Consiliul de Administratie. Solutia care este identificata acum este cea care poate salva cele trei componente ale Institutului. Daca cineva ne propune o solutie mai buna suntem de acord sa o discutam", a declarat Arafat.

"Am ajuns cu institutul acolo unde suntem acum din cauza mai multor deficiente din ultimii 20 de ani. Inclusiv din interior poate ca nu s-a dorit ca Institutul sa-si pastreze statutul care i se cuvenea. Acum noi incercam sa pastram institutul, sa facem ca aceste entitati sa functioneze mai departe", a precizat Arafat.

Raed Arafat a aratat ca, daca Institutul nu ar fi reorganizat, costurile anumitor vaccinuri ar creste semnificativ, in plus, "Cantacuzino" nu s-ar putea adapta si produce vaccinuri in situatie de necesitate maxima: "Capacitatea Romaniei de a fabrica este foarte importanta din punct de vedere strategic si vrem sa ne o pastram. Pe aceasta cale sper sa reusim sa o pastram", a declarat Arafat, citat de Agerpres.