Proprietarii complexului comercial din Sectorul 1 al Capitalei in care au fost gasite tigari de contrabanda ascunse intr-o catacomba au fost retinuti pentru 24 de ore, anchetatorii cerand instantei arestarea lor preventiva, informeaza Mediafa.

Politia Capitalei arata intr-un comunicat de presa ca, in baza autorizatiei de perchezitie emisa de Judecatoria Sectorului 6, Politia Capitalei a descins vineri intr-un complex comercial din sectorul 1, pentru destructurarea unei grupari infractionale specializate in contrabanda cu tigari.

In urma descinderii, politistii bucuresteni au gasit peste 1.085.000 de tigarete de contrabanda, in valoare de aproximativ 814.000 de lei, pe care le-au ridicat in vederea confiscarii. Proprietarii complexului comerciaL au fost retinuti, urmand sa fie prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva, se arata in comunicat.

Politistii bucuresteni de investigare a fraudelor au actionat pe baza datelor si informatiilor pe care le aveau conform carora un complex comercial din sectorul 1 este folosit ca paravan de catre distribuitorii de tigarete de contrabanda, care ar fi obtinut profituri substantiale din aceasta activitate ilicita.

Ca mod de operare, membrii gruparii aduceau tigarile din Republica Moldova sau Ucraina, le depozitau in complexul comercial, apoi le distribuiau unor persoane care aveau rolul sa le comercializeze in Municipiul Bucuresti, in special in zona pietelor din sectorul 6, arata autoritatiele.

Astfel, in baza autorizatiei de perchezitie emisa de Judecatoria Sector 6, Politia Capitalei a descins in complexul comercial vineri, 26 octombrie a.c., unde au fost cercetate amanuntit toate spatiile comerciale si de locuit, situate pe o intindere de aproximativ 20.000 de metri patrati.

In hala comerciala folosita ca paravan pentru comercializarea tigaretelor de contrabanda au fost identificate mai multe standuri asigurate cu lacate. Proprietarii complexului nu au putut preciza cine le utilizeaza, motiv pentru care s-a procedat la indepartarea lacatelor.

Politistii bucuresteni au gasit in interiorul standurilor peste 65.000 de tigarete de contrabanda, depozitate in cutii specifice unor produse alimentare. Tigaretele de contrabanda au fost ridicate, iar standurile au fost sigilate, in vederea continuarii cercetarilor si identificarii persoanelor care au depozitat tigaretele in aceste locatii.

De asemenea, politistii au perchezitionat si locuinta proprietarilor complexului comercial, ocazie cu care au gasit un pasaj cu o latime de aproximativ 60 de centimetri, acoperit cu plante ornamentale, ascuns intre gardul care imprejmuieste proprietatea si scara de acces catre etajul 1 al imobilului. Pasajul conducea catre un spatiu de depozitare ascuns sub scara imobilului, unde politistii au gasit peste 1.020.000 de tigarete de contrabanda, de provenienta Ucraina si Republica Moldova.

Cercetarile sunt continuate de Politia Capitalei si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda cu tigarete, cu cei doi suspecti in stare de retinere, urmand a fi prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva.

Mai mult, avand in vedere rezultatul perchezitiei, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de cinci persoane, suspectate, in aceeasi cauza, de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda cu tigarete.

In luna februarie a anului 2012, Politia Capitalei a descins in acelasi centru comercial, gasind atunci si ridicand in vederea confiscarii peste 300.000 de tigarete de contrabanda. Tot atunci, politistii au indisponibilizat un autoturism Hyundai.

In paralel, mai multi distribuitori si comercianti de tigarete din Bucuresti au fost prinsi in flagrant in timp ce comercializau tigaretele de contrabanda procurate de la complexul comercial mai sus amintit. Au fost constituite dosare penale, in care persoanele in cauza sunt cercetate sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda cu tigarete, informeaza Politia Capitalei.