Aproximativ 2.500 de politisti de proximitate vor invata, la Centrul de pregatire de la Slatina, limba si cultura romani (tiganeasca) dupa ce Politia Romana a decis sa dezvolte conceptul de politie de proximitate si in mediul rural, in special in comunitatile de tigani, relateaza Mediafax.

Directia de Ordine Publica din cadrul Politiei Romane implementeaza, la nivel national, in parteneriat cu Universitatea din Geneva si Academia de Politie din Savatan, proiectul "Promovarea conceptului de politie de proximitate in zonele rurale, indeosebi in comunitatile de romi si alte comunitati defavorizate socio-economic".

Proiectul are ca obiective prevenirea infractionalitatii si cresterea sentimentului de siguranta publica pentru locuitorii de la sate si comune.

Proiectul va fi sprijinit de echipe de specialisti din Elvetia, care, pe langa sprijinul financiar, vor asigura expertiza necesara derularii proiectului. Contributia partenerilor straini se ridica la aproape doua milioane de franci elvetieni.

Adjunctul sefului Directiei de Ordine Publica din cadrul Politiei Romane, comisarul sef Mihai Pruteanu, a declarat, marti, ca 2.500 de politisti din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire in domeniu politiei de proximitate, pentru a putea astfel sa aiba un dialog eficient cu persoanele care fac parte din comunitatile carora li se adreseaza.

In acest sens, pe langa cursurile de engleza si franceza pe le sustin la Centrul de Pregatire al Agentilor de Politie "Nicolae Golescu" din Slatina, vor urma si un curs in cadrul caruia vor trebui sa invete limba si cultura persoanelor care traiesc in comunitatile de tigani.

"Prin apropierea politistilor de aceste comunitati se urmareste cunoasterea cauzelor care pot genera criminalitate, abordarea acestora, precum si rezolvarea sau indepartarea lor. Pana acum am identificat 97 de comune cu populatii importante de romi. De exemplu, la Barbulesti, judetul Ialomita, traiesc peste 7.000 de romi", a spus comisarul sef Mihai Pruteanu.

In anul 2003 a fost incheiat, la Berna, un acord intre Guvernul Romaniei si cel al Elvetiei, cu scopul de a implementa conceptul de politie de proximitate. Proiectul a fost initial unul pilot, implementat in anul 2000 in mediul urban din doua judete si, datorita succesului inregistrat, a fost introdus, progresiv, la nivelul intregii tari, astfel ca, in prezent, exista politisti de proximitate in toate orasele din Romania.