Fostul procuror general al Romaniei Laura Codruta Kovesi si-a depus, miercuri dupa-amiaza, candidatura pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), anunta B1TV. Miercuri este ultima zi in care se mai pot depune candidaturi pentru aceasta functie.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

Kovesi a anuntat inca de luni ca nu exclude o candidatura pentru sefia DNA si nicio eventuala functie ce presupune o activitate legata de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sau de activitati anticoruptie.

"Asa cum am declarat in mai multe randuri doresc sa-mi continui activitatea in calitate de magistrat. Consider ca lupta anticoruptie este o dimensiune importanta prin prisma MCV si a implicatiilor pe care le are pentru Romania", a declarat Codruta Kovesi, in cadrul unei declaratii de final de mandat ca procuror general al Romaniei, sustinuta luni.

Marti, insa, Kovesi a fost detasta la Ministerul Afacerilor de Externe, pentru o perioada de trei ani, urmand a ocupa o functie de Inalt reprezentant la Misiunea Romaniei la Bruxelles pe probleme privind reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Comisia Europeana a criticat procedurile de numire atat a sefului DNA cat si a procurorului general. Surse de la Bruxelles au declarat pentru HotNews.ro ca CE a trimis inca de acum o saptamana o scrisoare Ministerului Justitiei in care ii atrage atentia ca procedura numirii noilor sefi la DNA si Parchetul General nu este transparenta. Comisia explica faptul ca o procedura transparenta inseamna proiecte de management publice din partea candidatilor, interviuri publice si criterii clare de selectare a candidatilor. Noii sefi din parchete ar urma sa fie propusi CSM-ului de catre ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, in cursul zilei de miercuri. Joi, Pivniceru ar urma sa faca o vizita la Bruxelles.

Daniel Morar, fostul sef al DNA si seful interimar al Parchetului General, a criticat la randul sau lipsa de transparenta a procedurii si a anuntat ca nu se va inscrie in cursa pentru functia de procuror general al Romaniei. Ministerul Justitiei a replicat ca selectia candidatilor se face in acord cu sugestiile Comisiei Europene.

  • Ministerul Justitiei: MJ a solicitat sprijinul MAE pentru ocuparea de catre Kovesi a postului de la Bruxelles

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri, Ministerul Justitiei precizeaza ca a fost institutia care a solicitat marti, Ministerului Afacerilor Externe "sprijin in vederea demararii procedurii de ocupare, de catre Laura Codruta Kovesi, a postului de ministru-consilier, inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana".

"Ca urmare, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii detasarea magistratului pe o perioada de 3 ani in cadrul MAE, cerea fiind aprobata in sedinta Sectiei pentru procurori care a avut loc la aceeasi data", arata MJ.

Potrivit comunicatului, "propunerea Ministerului Justitiei a avut la baza necesitatea intensificarii eforturilor diplomatice pe langa institutiile europene, in contextul in care Romania se afla inca sub monitorizarea CE in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, iar nominalizarea doamnei procuror Laura Codruta Kovesi s-a bazat pe experienta si calitatile profesionale care o recomanda pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post".

Sectia de procurori a CSM a hotarat marti, potrivit site-ului institutiei, detasarea la MAE a Laurei Codruta Kovesi, procuror in cadrul DIICOT Biroul Teritorial Sibiu. Detasarea fostului procuror general a fost solicitata de MAE si s-a dispus pe o perioada de trei ani incepand cu data de 3 octombrie.

  • Corlatean despre detasarea lui Kovesi in MAE: Am dat un raspuns colegial unei solicitari

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a explicat miercuri seara, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, cum s-a facut detasarea in MAE a Laurei Codruta Kovesi, pentru o perioada de trei ani, pentru ca acesta sa poata ulterior pleca la Bruxelles, la Reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa UE.

"Ieri (marti - n.r.) am fost contactat de conducerea Ministerului Justitiei si de dna ministru al Justitiei, care mi-a spus ca, in urma discutiei cu dna Kovesi, s-a ajuns la un acord pentru ca Ministerul Justitiei sa aiba un inalt reprezentant in cadrul misiunii noastre permanente pe langa UE, care sa promoveze interesele pe linia reformei justitiei", a declarat Corlatean, potrivit Agerpres.

El a precizat ca Misiunea permanenta a Romaniei de la Bruxelles nu include doar diplomatii trimisi de Ministerul de Externe, ci sunt si locuri arondate altor institutii romanesti, care au acolo un statut diplomatic, fie ca sunt trimisi de Ministerul Justitiei, fie de Ministerul de Interne.

"Romania are multiple interese, si economice, si pe linie de cooperare de interne etc. Or, ca sa ajunga, indiferent cum se numeste, persoana trimisa de alta institutie decat Ministerul de Externe, trebuie mai intai sa fie detasata in MAE si de aici sa capete statutul diplomatic sa plece la misiune", a afirmat Corlatean.

Seful diplomatiei romane a aratat ca termenul de trei ani cat dureaza detasarea este unul standard. "Acesta este termenul standard, pentru ca aici vorbim de detasarea unui magistrat. Noi nu am facut decat sa luam act si sa sustinem solicitarea Ministerului Justitiei. Era nevoie de acel aviz al CSM prealabil pentru detasarea unui magistrat si a fost solicitat acest aviz, a fost obtinut. (...) Ministerului de Externe i s-a solicitat trimiterea la post a dnei Kovesi. (...) Noi am dat un raspuns colegial unei solicitari venite din partea unui coleg din Cabinet", a spus Corlatean.