Fostul procuror general al Romaniei, Codruta Kovesi, a fost detasta la Ministerul Afacerilor de Externe, pentru o perioada de trei ani, urmand a ocupa o functie de Inalt reprezentant la Misiunea Romaniei la Bruxelles pe probleme privind reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, marti seara, detasarea la Ministerul Afacerilor de Externe a Laurei Codruta Kovesi, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)-Biroul Teritorial Sibiu, pentru prioada de trei ani, incepand de miercuri, 3 octombrie.

Astfel, Kovesi urmeaza sa ocupe o functie pe probleme de politici aniticoruptie in cadrul Misiunii Romaniei la Bruxelles.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat, luni, ca nu exclude o candidatura pentru Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si nicio eventuala functie ce presupune o activitate legata de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sau de activitati anticoruptie.

"Asa cum am declarat in mai multe randuri doresc sa-mi continui activitatea in calitate de magistrat. Consider ca lupta anticoruptie este o dimensiune importanta prin prisma MCV si a implicatiilor pe care le are pentru Romania", a sustinut Codruta Kovesi, in cadrul unei declaratii de final de mandat ca procuror general al Romaniei, sustinuta luni.

Laura Codruta Kovesi, al carei mandat de procuror general al Romaniei expira marti, a fost decorata de seful statului cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul pentru decorarea Codrutei Kovesi: "In semn de inalta apreciere pentru activitatea desfasurata timp de 6 ani la conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si pentru meritele deosebite in indeplinirea actului de justitie in Romania, domnul presedinte Traian Basescu confera Ordinul National Steaua Romaniei - in grad de Cavaler doamnei Laura-Codruta Kovesi."

Potrivit surselor HotNews.ro, Comisia Europeana a trimis inca de acum o saptamana o scrisoare Ministerului Justitiei in care ii atrage atentia ca procedura numirii noilor sefi la DNA si Parchetul General nu este transparenta, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Comisia explica faptul ca o procedura transparenta inseamna proiecte de management publice din partea candidatilor, interviuri publice si criterii clare de selectare a candidatilor. Noii sefi din parchete ar urma sa fie propusi CSM-ului de catre ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, in cursul zilei de miercuri. Tot in cursul acestei saptamani, Pivniceru ar urma sa faca o vizita la Bruxelles.

Seful interimar al Parchetului General, Daniel Morar, a criticat la randul sau lipsa de transparenta a procedurii. Ministerul Justitiei a replicat ca selectia candidatilor se face in acord cu sugestiile Comisiei Europene