Ecaterina Andronescu: Principalul meu obiectiv este sa regandesc scoala profesionala. Trebuie sa mergem pe restructurarea acestor scoli

de R. Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 19 septembrie 2012, 16:47 Actualitate | Esenţial


Ecaterina Andronescu
Foto: Agerpres
"In urmatoarele doua luni, principalul meu obiectiv este sa regandesc scoala profesionala. Trebuie sa mergem pe restructurarea acestor scoli. Nu imi este foarte clar care este cea mai potrivita formula", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, citata de Agerpres. "Scolile profesionale au devenit total neatractive, si atunci am hotarat sa le transform in scoli de arte si meserii. Tot atunci am mers in fiecare judet si am incercat sa le racordam la piata muncii", sustine ministrul, la trei zile dupa ce Scoala Profesionala si-a inceput cursurile pentru prima oara dupa trei ani.

"Trebuie sa definim domeniile in care angajatorii au nevoie de specialisti in anumite meserii. In functie de aceste nevoi, putem incheia parteneriate intre angajatori si unitatile de invatamant prin care scoala se angajeaza sa pregateasca specialisti, iar angajatorul sa preia absolventii in cea mai mare parte a lor", a afirmat Andronescu in cadrul unei conferinte de specialitate organizata la Salonul International de Mobila, Echipamente si Accesorii /SIM 2012/, transmite Agerpres.

Ministrul Educatiei sustine ca "trebuie sa recordam si liceul tehnologic la piata muncii si domeniile in care construim aceste licee sa fie compatibile cu nevoile angajatorilor. De asemenea, dupa ce definim domeniile in care regandim liceele tehnologice, dar si scolile postliceale, sa trecem la faza redactarii manualelor de specialitate. Exista si nivelul urmator din scolile postliceale si putem extinde aceste scoli pentru anul scolar urmator".

Scoala Profesionala si-a inceput cursurile cu 2 zile in urma

Una dintre marile noutati ale acestui an scolar o reprezinta reinfiintarea scolii profesionale. Aproximativ 12.000 de absolventi de clasa a IX-a au optat anul acesta sa continue studiile la profesionala. Ei primesc o bursa de 180 de lei lunar, pentru cei doi ani de scoala profesionala. Proiectul a fost lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care a explicat ca fiecare elev care intra in scoala profesionala beneficiaza de un contract tripartit semnat de elev respectiv parinte, tutore - scoala - firma.

Practic, in acest moment scolile profesionale s-au infiintat numai daca a existat un contract intre scoala si cel putin o firma. Companiile au asigurat loc de practica pentru fiecare elev, tutore de practica ce ii invata si monitorizeaza pe elevi, angajatorul participa de asemenea la oferta curriculara, la ceea ce invata elevii, si in unele cazuri asigura o bursa in plus elevului, pe langa cei 180 de lei lunar primiti odata cu admiterea in invatamantul profesional. Elevii pot face practica si la scoala, dar numai daca scoala are capacitatile necesare, in rest practica desfasurandu-se la firma. 

De asemenea, practica poate fi facuta in orice tara a Uniunii Europene, daca firma care incheie contract cu scoala are un centru de pregatire in alta tara. De exemplu, in cazul in care o scoala incheie contract cu un lant hotelier, elevii vor putea fi pregatiti in Germania, Spania sau in orice tara unde lantul respectiv are un centru de formare, respectand conditiile legale din acea tara.

Din partea scolii, elevul primeste echipamente, instrumente de lucru si consiliere scolara.

Scoala Profesionala dureaza doi ani, cu urmatoarea structura: in primul an, elevii fac 40% teorie (525 de ore) si 60% practica (740 de ore), aceasta practica incluzand 6 saptamani care sunt la angajator. Toata practica poate fi facuta la angajator, deci toate cele 740 de ore pot fi facute la angajator, dar cel putin 6 saptamani obligatoriu sunt facute la angajator, a explicat fostul ministru Daniel Funeriu la inceputul anului, atunci cand a lansat Scoala Profesionala.

In anul al doilea de invatamant profesional, va fi 25% teorie (315 ore), 75% practica (885 de ore), iar practica obligatorie la anagajator va fi de 5 saptamani.

La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor. "Participarea companiei la examenul prin care elevul va obtine acest certificat de calificare este obligatorie", a explicat Funeriu.

In cazul in care exista elevi care termina Scoala Profesionala si vor sa intre din nou la liceu, daca au trecut examenul de final si au primit certificatul de calificare pot reintra in clasa a XI-a pentru a merge spre Bacalaureat. Cei doi ani de profesionala sunt echivalati asadar cu un an de liceu, pentru ca elevii intra in Scoala Profesionala dupa ce termina clasa a IX-a, la varsta de 15-16 ani. 

In ce priveste resursele financiare, fostul ministru al Educatiei a explicat la lansarea proiectului ca exista o resursa de 100 de milioane de euro, din fonduri europene, iar banii sunt pusi la dispozitia scolilor, anagajatorilor, inspectoratelor scolare si vor putea fi cheltuite pe echipamente pentru elevi, instrumente de lucru pentru elevi, posiblitati de remunerare a tutorilor - pentru ca fiecare elev va avea un tutore de practica de la nivelul firmei, consiliere scolara si alte cheltuieli pe care le decid scolile.

"Am sa va dau un exemplu: pentru un elev care invata sa devina brutar, din acesti bani se va putea cumpara faina pentru angajator care va fi utilizata in procesul educationale pentru elev; de asemenea va putea sa fie platit tutorele pentru angajator", declara Funeriu.

Potrivit fostului ministru, "acest invatamant profesional va crea o uriasa competitie intre scoli; finantarea scolilor se face in functie de numarul de elevi: ai elevi, ai bani, n-ai elevi, nu ai bani. Dar scoala nu se poate infiinta daca nu exista un contract cu o companie. Angajatorul poate sa aduca cadre didactice care sa predea chiar in scoala si de aceea sunt importante aceste 100 de milioane de euro. Nu e de joaca. Nu va fi un program in care ne prefacem ca merge in practica".

Conditiile integrale, detaliile de inscriere si informatiile despre Scoala Profesionala pot fi gasite pe site-ul special al proiectului aflat in derulare: alegetidrumul.edu.ro. Tot aici pot fi consultate si care sunt Scolile Profesionale din acest moment, pe specializari si companii cu care au incheiat contract. 

12.000 de absolventi de clasa a IX-a au inceput in urma cu doua zile scoala profesionala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2156 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  bun scop ai maica (Miercuri, 19 septembrie 2012, 16:54)

  rakleta [utilizator]

  Le bagasi bacu ... scazi exigentele. Si si ... deschizi usile facultatiilor pentru ei.
  • +10 (10 voturi)    
   Abramburicooo mai usor cu gindirea (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:36)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

   ca iese fum din capul tau . Se vede un fum gros de la cabinetul tau de sa-l tai cu cutitul .

   Si o intrebare retorica : cind o sa gindesti ceva sustenabil in folosul invatamintului cu bataie pe 5 sau zece ani ? ca pina acum ai avut numai idei traznite ... maica .
   • +4 (4 voturi)    
    aveti pretentii... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 19:55)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    ....prea mari de la abramburica. Biata de ea nu mai stie cum sa faca sa impace invatamantul privat si dvs ii cereti sa gandeasca ceva sustenabil ?
    Partea proasta este ca mamarea nu se lasa, desi recunoaste ca "nu ii este foarte clar". Nu isi da seama ca scolile profesionale nu mai sunt atractive tocmai din cauza scaderii exigentelor la liceu si la "bac". Cine sa mai mearga la "profesionala" daca poate obtine o diploma de liceu "moca" ?
    Dar exista o solutie - DEMISIA !!!!
 • +10 (10 voturi)    
  Gandire romaneasca ... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:04)

  cristi [anonim]

  Intai tai si apoi masori.

  Daca erai intr-o firma si faceai o astfel de greseala (adica distrugeai viitorul a mii de angajati), pe langa faptul ca plecai instant, nu te mai angaja nici dracu, ti se imputau si daune toata viata.

  Dar in politica lucrurile sunt bazate pe alte principii. In politica romaneasca, in particular, pe faptul ca exista profesionisti si ne carpim cu ce avem. Adica, cu oameni slab pregatiti profesional si managerial, gen Andronescu si altii.
  • +3 (3 voturi)    
   pai de aia i se spune abramburica... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 20:29)

   toma [anonim] i-a raspuns lui cristi

   ea a desfiintat scolile profesionale (pentru a avea "alde spiru" mai multi studenti ) ,ea le reinfiinteaza...
   tot asa cu diplomele de bac : un rand de diplome pentru cei care invata si alt rand de diplome pentru cei ce trec ca gasca prin apa prin liceu...
   hai, care face pariu cu mine ca o sa dea o ordonanta de urgenta prin care cei cu "bacu' mic" o sa poata sa fie admisi la facultatile tehnice !?
   • +1 (1 vot)    
    corectie (Miercuri, 19 septembrie 2012, 20:52)

    luci [anonim] i-a raspuns lui toma

    din cate imi aduc aminte, marga a desfiintat scolile profesionale
 • +7 (7 voturi)    
  ca pe aia cu... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:25)

  egroeg5 [utilizator]

  clasa pregatitoare ai reusit s-o termini de-a binelea,adica la anul sa o treceti di nou la gradinita.
 • +7 (7 voturi)    
  Abrambureala... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:28)

  echos [utilizator]

  Pai scolile de arte si meserii pregateau mestesugarii pe vremuri... de asta le si zicea asa!
  Scolile profesionale pregateau "meseriasii" pentru industrie
  Dupa duplicarea certificatului de atestare profesionala si a diplomei de absolvire a 12 clase prin "Bacalaureat profesional" ( a citit ceva din organizarea franceza dar n-a inteles nimic de acolo) acum strica si profesionalele...
  d-na asta isi merita porecla "abramburica"
  • +1 (1 vot)    
   Pacat ca in urma (Miercuri, 19 septembrie 2012, 23:30)

   dami365 [utilizator] i-a raspuns lui echos

   atator idei si schimbari idioate au de suferit copiii nosti.Rau sau rau,oricum iese politicienii isi umplu teschereaua,nu au nici o raspundere,in timp ce parintii impreuna cu copiii lor elevi se apuca in fiecare an cu mainile de cap!
 • +7 (7 voturi)    
  profesionale (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:33)

  skyradio [anonim]

  oare cine le-a desfiintat?
  • +5 (5 voturi)    
   Cine face si desface, toata ziua are ce face (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:48)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   A fost un maaare progres cand d-na Andronescu a desfiintat scolile profesionale trimitand TOTI absolventii scolii generale la liceu, iar acum se asteapta la un maaare succes prin reinfiintarea lor.

   Si uite asa, un ministru PSD va intra in Istorie ca fiind primul care isi anuleaza propriile masuri luate in mandatul precedent.

   Dar poate avem noroc si nu mai e ministru din decembrie...
 • +7 (7 voturi)    
  Nu re-gindi !! (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:34)

  Daniels22026 [utilizator]

  "Principalul meu obiectiv este sa regandesc scoala profesionala."

  Te imploram, nu re-gindi scoala profesionala si nici o alta scoala! Fa-le pe toate inapoi, asa cum au fost!!
 • +5 (5 voturi)    
  Rugaminte (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:45)

  M.Ciobanu [anonim]

  Rog guvernul si pe liderii USL sa n-o mai lase pe Abramburica sa gandesca nimic. Sa-i dea o pauza de gandire. De fiecare cand gandeste, incepand din 2001, iese ceva infiorator pentru scoala romaneasca. Sistemul de invatamant creeat de Spiru Haret a fost atat de bun, incat nici N. Iorga (si el a venit cu niste idei traznite), nici comunistii nu au reusit sa-l strice. Doar Abramburica a reusit sa-l dea peste cap. Daca ea va regandi scolile profesionale pe care tot ea le-a desfiintat, va iesi cea mai hidoasa anomalie. Deoarece ea nu poate creea nimic.
 • +4 (4 voturi)    
  Prioritatile Abramburicai (Miercuri, 19 septembrie 2012, 17:51)

  Mih. [utilizator]

  Peste doua luni ce vei mai abramburii, tovarasa?
 • +1 (5 voturi)    
  Doamne ce stupid! (Miercuri, 19 septembrie 2012, 18:17)

  Adrian [anonim]

  Noi traim in knowledge society si dna cati vrea scoli profesionale... este absolut incredibil!!! Ma intreb daca a citit vreodata macar un articol din The Economist sa inteleaga care sunt perspectivele legate de cererea de locuri de munca!!!
 • +4 (4 voturi)    
  am schimbat citeva cuvinte din titlu (Miercuri, 19 septembrie 2012, 18:21)

  rezis [utilizator]

  Principalul meu obiectiv este sa regandesc doctoratul pontist. Trebuie sa mergem pe restructurarea acestor personaje
 • +3 (3 voturi)    
  auzi (Miercuri, 19 septembrie 2012, 18:41)

  wasabi [utilizator]

  Ecaterina Andronescu: Principalul meu obiectiv este sa regandesc scoala profesionala. Trebuie sa mergem pe restructurarea acestor scoli


  Fă, esti o proastă. La fel de mare ca ala de este prim ministru.
 • +2 (2 voturi)    
  nu toti indivizii au creier (Miercuri, 19 septembrie 2012, 19:49)

  visio [utilizator]

  pentru facultate, la fel cum nu toti inginerii pot fi buni tehnicieni sa zicem in industria auto; dsaca mai punem un procent semnificativ pentru cei care fac o facultate la dorinta parintilor..vedem ce aberatie iese; usl nu a inteles niciodata ca un om are o singura aptitudine dominanta, celelalte fiind doar pentru ocuparea timpului; dar nu m-ar mira sa aflu ca si ecaterina andronescu a plagiat; pentru ca o aberatie mai mare decat asta cu bacalaureatul profesional aud numai dela a lui Cacarau...so, atentie pe plagiatori...
 • +2 (2 voturi)    
  Ca sa "regandesti" ... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 19:52)

  Andrei [anonim]

  Ca sa "regandesti" ceva trebuie sa ai timp, interes si, mai ales, cap!!
 • +2 (2 voturi)    
  Pai profesionalele ... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 20:01)

  BartSimpson [utilizator]

  ... ca de acolo vine electoratul pesede :)
 • +1 (1 vot)    
  interesant (Miercuri, 19 septembrie 2012, 21:28)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  principalul ei obiectiv este obiectivul lui Funeriu, cel care a inceput sa repare ceea ce a stricat un alt ministru al invatamantului. stai, dar nu cumva ministrul ala care a desfiintat aceste scoli profesionale este chiar Andronescu?? wow, deci principalul ei obiectiv este sa repare ce-a stricat ea.
 • +1 (1 vot)    
  Demisia (Joi, 20 septembrie 2012, 1:53)

  Vasile [anonim]

  Eu propun ca cel mai bun lucru pe care ar trebui sa-l faca Amramburica este sa-si regindeasca demisia impreuna cu seful ei Plagiatoru.
 • +1 (1 vot)    
  LOLOURI (Joi, 20 septembrie 2012, 8:22)

  sile231 [utilizator]

  Fiecare se face ca incepe ceva si lasa treaba tot neterminata.Pacat ca d-l Funeriu incepuse totus bine.
 • 0 (0 voturi)    
  reconstructia (Joi, 20 septembrie 2012, 9:56)

  prepeleac [utilizator]

  Parca il si vad pe doctoru Ciomu declarand ca principalul lui obiectiv este sa reconstruiasca penisul pe care tot el l-a taiat. Cam aceeasi problema....la alte dmensiuni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by