Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si alti 22 de inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina". Primul termen a fost stabilit pentru 10 octombrie la Tribunalul Brasov.

Potrivit Mediafax, dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Brasov in 7 septembrie, iar printre cei 17 inculpati persoane fizice se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.

DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar, Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.

Sorin Blejnar a fost chemat la DIICOT Brasov, la sfarsitul lunii august, unde i s-a prezentat, timp de cateva zile, materialul de urmarire penala, el declarand jurnalistilor ca nu este vinovat.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.

"In fapt, se retine ca, in perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", se arata intr-un comunciat al DIICOT Brasov.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna.

In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali.

Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

Codrut Marta este suspectat ca a asigurat legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF. Acesta, in calitate de sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activitatile gruparii si, impreuna cu seful sau, ar fi sprijinit grupul infractional organizat in obtinerea autorizatiei de antrepozit fiscal si de revocare a autorizatiei.

"In sarcina invinuitilor Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin se retine ca au acordat sprijin grupului infractional organizat in operatiunile de obtinere a autorizatiei de antrepozit fiscal si au blocat orice control sau inspectie fiscala la societatile comerciale utilizate de catre membrii gruparii, care ar fi putut conduce la stabilirea situatiei fiscale complete si corecte a antrepozitarilor", a precizat DIICOT.

Anchetatorii au stabilit ca SC Carexima SRL, cu sediul in Brasov, a primit in 2009 autorizatie sa detina si sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv de la plata accizelor. Firma a achizitionat astfel combustibil in vederea exportului intracomunitar, acesta fiind insa livrat in realitate unor utilizatori sau consumatori din tara care cunosteau faptul ca nu a fost respectat regimul suspensiv de la plata accizelor.

Blejnar si Marta ar fi favorizat activitatea infractionala a tuturor societatilor implicate, iar SC Carexima SRL si SC Gedral Construct SRL ar fi obtinut autorizatii de antrepozit fiscal sau de operator inregistrat cu sprijinul acestora.

Totodata, Blejnar si Marta ar fi blocat orice control la SC Euroil SRL, desi in cazul acestora unii lucratori vamali au sesizat nereguli. Cei doi ar fi motivat ca lucratorii vamali nu trebuie sa intervina in aceasta afacere intrucat firma este supravegheata de la nivel inalt.

La grupul infractional au aderat mai multe persoane, care tineau evidenta contabila, intocmeau documente contabile fictive justificative pentru operatiuni comerciale inexistente sau documente vamale de autorizare a activitatii, dar se ocupau si de impiedicarea controalelor prin care s-ar fi descoperit adevarata activitate a membrilor gruparii.