Autorizatia de inhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, emisa de Primaria municipiului Odorheiu Secuiesc si atacata in contencios administrativ de catre Prefectura Harghita, a fost anulata, miercuri, de Tribunalul Harghita, decizia nefiind insa definitiva, transmite Mediafax.

Miercuri, instanta de contencios administrativ a Tribunalului Harghita a respins exceptiile invocate de avocatul Primariei Odorheiu Secuiesc si a anulat autorizatia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, eliberata in 25 mai.

"A fost admisa actiunea Prefecturii si s-a anulat actul administrativ emis de Primaria Odorheiu Secuiesc", a precizat purtatorul de cuvant al Tribunalului Harghita, judecatorul Kardalus Erika.

Potrivit sursei citate, hotararea Tribunalului poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Targu Mures.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, declara, in 26 mai, ca a atacat in contencios administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc.

Ulterior, reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc a fost anulata, in 27 mai avand loc doar o slujba de pomenire a acestuia.

MAE si-a exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele lui Nyiro, pentru a fi reinhumate in cadrul unui ceremonial care urma sa fie organizat de PCM pe parcursul mai multor zile, in Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc.

Premierul Victor Ponta declara ca Guvernul s-a opus reinmormantarii poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc deoarece opinia autoritatilor romane este ca acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul sa fie onorata.

Presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele organizate de PCM in Romania in acea perioada. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma sa aiba loc reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a criticat refuzul autoritatilor romane de a permite reinhumarea poetului, calificand atitudinea Guvernului roman drept "neprietenoasa, necivilizata si barbara".

Ulterior, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat ca autoritatile de la Budapesta ar trebui sa isi ceara scuze pentru declaratiile "defaimatoare" la adresa Guvernului Romaniei facute de presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

La randul sau, premierul Victor Ponta declara ca omologul sau ungar, Viktor Orban, are obligatia sa se delimiteze de colegii sai si sa-si ceara scuze in numele Ungariei pentru declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei in cazul privind reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Secretarul de presa al lui Orban i-a raspuns insa ca Ungaria considera cazul mai mult un act de reverenta decat unul de natura politica.

Ramasitele poetului maghiar decedat la Madrid in 1953 au fost aduse in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta.