Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va discuta miercuri sesizarea de neconstitutionalitate formulata de presedintele Traian Basescu asupra modificarii Legii Educatiei Nationale, informeaza Agerpres. Seful statului a transmis sesizarea pe 25 mai catre CCR, afirmand ca in forma trimisa spre promulgare exista prevederea potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice.

"Invederam ca Legea pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, transmisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor art. 44 alin. (1) din Constitutia Romaniei, potrivit carora 'dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate', dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Constitutia Romaniei conform carora 'proprietatea privata este garantata in mod egal de lege, indiferent de titular', precum si prevederilor art. 32 alin. (6) din Constitutia Romaniei, care garanteaza autonomia universitara'', se arata in sesizarea presedintelui.

Traian Basescu atrage atentia cu privire la faptul ca prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o "ingradire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor institutii de invatamant superior, ca persoane juridice".

Potrivit sesizarii, "de asemenea, art. 123 alin. (2) al Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 stabileste ca «autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane». Astfel, prevederile pct. 14 al articolului unic al legii transmise spre promulgare prin care dreptul de dispozitie asupra patrimoniului propriu al institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este conditionat de acordul fondatorilor incalca principiul constitutional al autonomiei universitare".

Legea pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 a fost adoptata de Senat, in calitate de Camera decizionala, in data de 23 aprilie.