Noul proiect al legii Sanatatii elaborat sub coordonarea ministrului Vasile Cepoi va modifica considerabil mai multe aspecte din structura actuala a sistemului de sanatate din Romania. Proiectul va fi publicat vineri pe site-ul Ministerului Sanatatii si va fi mentinut in dezbatere publica pana in luna septembrie.

Vasile CepoiFoto: Hotnews

Modificari importante fata de situatia actuala:

  • "Serviciile medicale ieftine care sunt sustenabile direct de catre fiecare asigurat vor fi eliminate din pachetul de baza."
  • “Se va desfiinta monopolul CNAS si se va da posibilitatea ca asiguratii sa se inscrie la un asigurator public sau privat."
  • "Numarul Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene va fi redus de la 42 la 8-10 societati mutuale de asigurari de sanatate dupa modelul belgian."
  • "Societatile mutuale vor gestiona pachetul de asigurari de baza si vor oferi si asigurari facultative. Ele se vor forma prin reorganizarea Caselor Judetene."
  • "Se va asigura independenta fondului de asigurari de sanatate. Banii vor fi colectati tot de catre ANAF dar se vor depune intr-un fond special, aprobat prin lege de catre Parlament.”
  • "Medicina de urgenta ramane garantata de catre stat si va fi parte a unui pachet minimal de servicii medicale."
  • "Asiguratorii privati vor putea prelua si pachetul de asigurari de baza daca asiguratul doreste. Furnizorii de servicii medicale vor putea incheia contract cu mai multi asiguratori, iar pacientii vor putea incheia asigurari medicale cu oricine doresc. Asiguratorii privati nu au dreptul sa refuze un asigurat." 
  • "Medicii nu vor mai fi bugetari, salariul lor urmand sa fie negociat cu managerul spitalului unde lucreaza. Spitalele vor fi autonome financiar si managerial."

Noul proiect al legii sanatatii contine cateva diferente importante fata de vechiul proiect Vladescu, prezentat la sfarsitul lui 2012. HotNews.ro va reveni in urmatoarele zile cu analize si interviuri privind cele mai importante aspecte ale proiectului legii sanatatii.