Curtea Constitutionala a Romaniei a fost sesizata de Presedintie in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European din 28 - 29 iunie, au precizat, luni, pentru Agerpres, reprezentanti ai Biroului de presa al CCR. Sesizarea va fi discutata in sedinta Curtii de miercuri, 27 iunie.

Traian Basescu i-ar fi transmis o scrisoare premierului Victor Ponta in care il avertizeaza ca participarea la summitul european din 28-29 iunie, fara aprobarea presedintelui si in lipsa unei delegari "exprese" de reprezentant al statului roman echivaleaza cu "o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre primul-ministru", afirma Romania TV, care citeaza o "scrisoare" "inregistrata la cabinetul premierului pe 20 iunie".

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea Presedintelui Romaniei cu privire la mandatul de participare la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a Primului ministru in calitate de reprezentant al statului roman, va echivala, din punct de vedere juridic, cu o insusire a unei atributii constitutionale a Presedintelui Romaniei de catre primul-ministru", potrivit sursei citate.

In 28 - 29 iunie va acea loc la Bruxelles un summit crucial al sefilor de stat si de guvern, in incercarea de a identifica mijloacele de lupta impotriva crizei.

Pana in prezent, nu se stie inca exact cine va reprezenta Romania la acest summit: premierul Victor Ponta, care argumenteaza ca reuniunea are un caracter economic, social si de afaceri interne si invoca declaratia in acest sens a Parlamentului de la Bucuresti, sau Traian Basescu, care invoca legea fundamentala a tarii, potrivit careia presedintele reprezinta statul roman.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, sambata seara, presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca daca presedintele va da nastere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta "ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare", potrivit agentiei Mediafax.

"Sper ca presedintele sa nu dea nastere unui moment penibil acolo, in cazul in care se va duce. Asta ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare", a atentionat presedintele PNL, Crin Antonescu.