Duminica la 5:45 strazile Bucurestiului sunt inca racoroase si linistite. Miroase puternic teiul, ciripesc vrabiile si in curtea unei scoli din Bucuresti, o doamna striga suparata catre doi jandarmi: “Sunt observatoare, e dreptul meu sa intru in sectie, dati-mi voie sa intru!” Alegerile locale in sectorul 5 au inceput.

William Hogarth: The Polling (1758)Foto: Hotnews
  • 05:55 Aproximativ 130 de persoane sunt adunate in fata unei scoli care gazduieste 10 sectii de votare din sectorul 5. Membri ai comisiilor electorale si observatori asteapta sa le fie permis accesul in incinta sectiilor. Urnele de vot si pachetele cu buletine urmeaza sa fie desigilate in prezenta tuturor membrilor comisiei si a observatorilor. Dar in trei cazuri, presedintii sectiilor nu permit observatorilor sa ia parte la verificarea integritatii sigiliilor. In fata usii scolii unul dintre observatori, o doamna planturoasa si energica, solicita jandarmilor sa i se permita accesul in sectie. “Presedintele sectiei a decis sa va lase inauntru de la 7, cand incepe votul”, ii explica unul dintre jandarmi. Doamna incepe sa dea telefoane, Vorbeste tare, da din maini, e deja sase si un sfert. “Doamna intelegeti va rog, nu eu decid, ci presedintele sectie”, explica rugator jandarmul.  
  • 06:28 Presedintele sectiei intra in scoala urmat de cardul de 9 reprezentanti ai partidelor. Se leagana toti adormiti, urcand scarile spre sala de clasa. Dintr-un plic sigilat (doar toaletele nu sunt sigilate in scoala din sectorul 5) apare o cheie cu care presedintele deschide usa clasei (sigilata si ea). “Hai domnu’ fiti serios, ca la noi in scoala se potriveste aceeasi cheie la toate clasele”, imi spune mai tarziu razand unul dintre angajatii scolii.

Presedintele sectiei scoate din dulapul clasei o mie doua sute buletine de vot. Toate se aflau acolo din noaptea precedenta. Aplica stampila de control pe fiecare si trece la ruperea sigiliului cu care erau inchise urnele de vot. Sigiliile astea nu sunt batute in ceara rosie, nici lanturi grele, ci o banda ingusta de hartie alba cu o stampila aplicata la colturile lipite pe urna. Coltul unui sigiliu e dezlipit complet de pe una dintre urne, dar nimeni nu mai baga de seama: e aproape 7 si votarea trebuie sa inceapa.

  • 06:40 Observatorului caruia i se refuzase accesul dimineata a fost primit in sectia de votare.
  • 07:15 Comisia electorala a sectiei e alcatuita din reprezentantii mai multor partide. Pe langa clasicele USL, PD-L, PRM si nou-venitul Partid al Poporului, in comisie apar si reprezentanti ai unor partide destul de stranii. Ati auzit de Partidul Umanist Ecologist al Romaniei? Reprezentantul lui are in grija aceeasi stampila cu cel al Partidului Verzilor. Ca intre ecologisti. Partidul Social Democrat Muncitoresc va mai spune ceva? Nu? Conteaza ca e reprezentat in comisia electorala. Cea mai ciudata aparitie e PPLC…nici baiatul simpatic pe al carui ecuson sunt scrise aceste initiale nu cunoaste exact sensul acestui acronim. Media de varsta a comisiei electorale: sub 30 de ani.
  • 07:28 Apare primul alegator. Un domn carunt si mandru care introduce tacut buletinele in urna si pleaca fara sa salute. In fata usii ii raspunde sever baiatului care se ocupa cu exit-poll-ul: “Am votat, da. USL.” Domnul a venit atat de dimineata pentru ca nu e asa aglomerat si “radiatiile sunt mai putine decat la 12”.
  • 07:45 E mustacios si pe piept are atarnat un ecuson de plastic pe care scrie “reprezentant candidat”. Merge glont spre o doamna, membrul din comisia electorala care provine din acelasi partid cu el: “Fa o contestatie catre presedintele comisiei”. Motivul: in apropierea sectiei exista cateva afise electorale ale adversarilor. Doamna il priveste speriata si intreaba soptit: “Neaparat?”. Cererea se face dar rezultatul intarzie: afisele sunt in continuare acolo.
  • 08:10 In curtea scolii sunt adunati cam 35 de oameni. Majoritatea la prima batranete, asculta in tacere explicatiile sefului, si el cu ecusonul “reprezentant candidat” pe piept. Planul este ca fiecare sa mearga la anumite adrese din cartier si sa-i mobilizeze pe locatari la vot. “Si pranzul cam pe la ce ora ni-l dati?”, intreaba unul dintre batrani.
  • 08:30 Reprezentantul mustacios solicita verbal inchiderea uneia dintre sectii. Acelasi motiv: neindepartarea afiselor electorale din vecinatatea sectiei. O controversa se incinge intre el si presedintele comisiei caruia i se cere sa sesizeze Biroul Electoral Central. O astfel de sesizare ar aduce insa presedintelui dureri birocratice, astfel ca rezistenta e mare. Dupa cateva zeci de minute de amenintari verbale, afisele sunt indepartate.
  • 09:10 Un mos in baston scapa stampila de vot in urna. Stampila va fi recuperata seara. La plecare mosul arunca din coltul buzelor: “Schimbam niste comunisti cu alti comunisti.
  • 09:30 Pana acum au votat 38 de oameni. Putini. “Lasa ca-i bine, terminam mai repede la noapte”, spune unul dintre reprezentantii partidelor din comisie.
  • 09:45 Discutie la o tigara. - “Cine e la primaria generala?” – “Oprescu, ala de la PDL. Mai e Nicusor Dan.” – “Cine-i asta?”. – “Nu stiu nici cum arata. Da’ am auzit si eu de el. Mai e si Garcea si Irinel”.
  • 10:05 Alegatorii se inmultesc. Bantuie pe holurile scolii cautand sectia la care sunt arondati. Sunt trei etaje, iar la intrare nu poti afla la ce etaj este plasata sectia de care fiecare apartine. Un batran urca in pas de melc treptele abrupte. Picaturi de transpiratie ii apar pe frunte, gafaie dar nu se lasa. “Da, ne facem datoria. Ca de ce au murit copiii aia la revolutie?
  • 11:00 Reprezentantii partidelor au inceput sa solicite in fiecare sectie de vot din scoala numarul alegatorilor care au votat pana la aceasta ora. Unul dintre membrii comisiei electorale primeste doua sandviciuri de la un coleg de partid atent. In sectia scolii din sectorul 5 au votat deocamdata 10% dintre alegatorii inscrisi pe lista.
  • 12:00 Voteaza multi batrani. In carje, sprijiniti de nepoti, gafaind pe scarile abrupte de liceu, veniti direct de la biserica de peste drum, batranii sunt cei mai numerosi la urne. Pana la ora 12 au votat 14% dintre alegatorii de pe liste.
  • 13:00 Au inceput sa apara la vot familii intregi de rromi. Vin din blocurile saracacioase stil "Rahova" aflate peste drum de sectia de votare. La ferestrele acestora sunt intinse, ca rufele la uscat, zeci de afise electorale cu Silviu Prigoana. Pana la aceasta ora au votat 17% dintre alegatorii inscrisi pe lista.
  • 14:50 Dintre blocurile din Rahova-Ferentari au inceput sa se ridice cateva firicele de fum. Peste cele zece sectii de votare s-a raspandit mirosul de gratar. Prezenta la vot a scazut simtitor. Inauntru, membrii comisiilor electorale mananca sandviciuri reci si pufuleti. Pana acum au votat 24% dintre alegatorii de pe lista.
  • 16:20 Tusul e prost, stampilele sunt mici cat o suzeta iar urnele facute din carton lipit cu scotch. Din cauza proastei confectionari, fanta prin care sunt introduse buletinele de vot in urna este foarte mare. Cativa alegatori au scapat stampilele in urna, odata cu introducerea buletinelor. Membrii comisiei nu au reusit sa le recupereze, desi una dintre urna a fost desfacuta (sub supravegherea observatorilor) pentru cautari :). Din cauza proastei semnalizari a sectiilor de votare in scoala, mai multi alegatori vocifereaza pe culoar: "Eu nu mai votez dom'le. Bataie de joc".
  • 19:00 Cum functioneaza exit-poll-uri la usa sectiei? Operatorul reuseste sa obtina raspunsuri de la aproximativ 10% dintre alegatorii care au participat la vot. Nu primeste directive in privinta unei proportionalitati a varstei celor chestionati, aleatoriul fiind principiul de baza. Ultimele rezultate sunt transmise la "centru" in jurul orei 19.30. Practic, primele rezultate pe care le vedem la ora 21.00 pe toate televiziunile se bazeaza pe rezultate colectate pana la ora 17.00. Zona Rahova-Ferentari este foarte bine acoperita de operatori de exit-poll-uri, aproape jumatate dintre sectii fiind monitorizate.
  • 20:30 Cum voteaza o persoana cu handicap fizic in Romania anului 2012? O doamna intr-un carucior galben soseste in fata intrarii in sectie. Are pareza spastica si a venit neinsotita. Doreste sa voteze dar deocamdata nimeni nu pare dispus sa o ajute. Intamplator, unul dintre candidatii de pe liste o vede si solicita urna mobila pentru ea. E foarte amabil, aproape mieros si, in 10 minute, un membru al sectiei apare in fata doamnei si ii preia buletinul. Candidatul o asigura de sprijinul lui si dispare. Trec 10 minute. Trec 30 de minute. Doamna zambeste fortat din caruciorul ei galben: "Mi-au luat buletinul si m-au uitat aici? Daca nu mi-l mai aduc pana la 9?

Dupa 45 de minute apare un tanar cu urna mobila dar, conform legii, doamna trebuie sa voteze intr-o incapere speciala. "Nu stiu unde e incaperea aia. Nu avem. Haideti intr-o cabina de vot din sectie". Incep manevrele: caruciorul se blocheaza la intrare de bolovanul care sprijina usa. Rampa e prea ingusta. Tanarul cu urna mobila greseste directia si caruciorul galben trebuie sa faca manevre dificile pe un hol aglomerat. Alegatorii trec pe langa doamna, clatina din cap dar nimeni nu o ajuta. In sfarsit, dupa ce a asteptat o ora urna mobila, doamna intra cu greutate intr-o cabina de vot obisnuita. Nu mai zambeste. La iesire o asteapta aceleasi manevre dificile. Candidatul mieros s-a volatilizat. "Hai sa punem mana s-o ajutam" se aude o voce groasa si caruciorul galben pluteste spre iesire in bratele a doi jandarmi.