Comisia Europeana se pregateste sa suspende platile pe POSDRU (programul operational pentru dezvoltarea resurselor umane), au anuntat luni oficialii romani. Rezultatul celor doua misiuni de audit ale CE este unul care duce spre aceasta concluzie. Deficientele constatate in proiectele finantate din fonduri europene privesc salarii - din zona publica si privata - intre 3.500 si 10.000 de euro lunar. Iar Autoritatea de Management a aprobat astfel de proiecte. Cum a fost posibil? De ce POSDRU a avut atatea probleme de-a lungul timpului? Cum se lucreaza pe astfel de proiecte? Marian Dobrila, consultant pe fonduri UE, a discutat online cu cititorii.

Marian Dobrila, consultant fonduri europeneFoto: Arhiva personala

La intrebarile puse in timpul intalnirii online si ramase fara raspuns, invitatul va raspunde ulterior.

Marian Dobrilaeste fondatorul unei firme de consultanta specializata in accesarea fondurilor europene, prin care a finantat peste 100 de proiecte in valoare de 100 de milioane de euro. In anul 2008 initiaza ideea unei asociatii a consultantilor, organizatie care sa devina un reprezentant puternic al beneficiarilor si consultantilor, atat in relatia cu statul cat si cu autoritatile europene. In prezent ACRAFE uneste 51 de firme de consultanta care au intocmit spre finantare peste 3.000 de proiecte in valoare totala de 3 miliarde de euro. In luna aprilie a anului 2012, ACRAFE a emis un adevarat “program de guvernare” pe fonduri europene, cuprinzand 18 masuri care, daca sunt implementate, ar duce la absorbtia a 80% din fondurile structurale si 100% din fondurile pentru agricultura si pescuit.

Nota Redactiei:

* Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

* Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.

* Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.

* Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Anne-Marie Blajan.