Andrei Marga a pledat pentru ocuparea posturilor din MAE pe baza de concurs, insa a spus ca va aduce in minister o echipa proprie, numai ca membrii acesteia vor fi decisi in USL. Daca vor veni prin concurs sau nu, n-a precizat nimic. "Va pot spune fara nicio ezitare ca doi secretari de stat vor veni din partea PSD si unul va veni de la liberali si conservatori", a spus Marga, precizand ca ar fi "incantat" sa lucreze cu Bogdan Aurescu, unul dintre secretarii de stat actuali.

Ministrul de externe propus, Andrei Marga, a vorbit dupa audiere despre ocuparea posturilor de consilieri si secretari de stat din MAE, aratand ca merge pe linia trasata de noul premier de innoire a acestora. Daca nou venitii vor da si concurs, nu a precizat nimic, chiar daca in timpul audierii in comisiile de specialitate din Parlament a tot insistat ca personalul din MAE (centrala si strainatate) trebuie sa intre prin concurs. Sever Voinescu i-a atras insa atentia ca acesta este si sistemul actual, asupra concursurilor se pot ridica semne de intrebare, nu asupra modalitatii de intrare in diplomatie.

Marga a precizat ca are in vedere "o serie de personalitati consacrate", dar ca decizia finala va fi luata in USL. Tocmai de aceea s-a ajuns la algoritmul ca doi secretari de stat sa fie de la PSD si unul de la PNL si PC.

"Asta nu inseamna ca automat ca cei care sunt trebuie sa plece. Nu venim acum sa inlocuim oamenii, sa ii scoatem afara si sa vina altii. Problema este aceea a continuitatii in a rezolva problemele si pot sa asigur ca si secretarii de stat si ceilalti care isi fac datoria vor avea loc sa si-o faca in continuare. Nu e o problema de politizare, dimpotriva. Totusi programul guvernamental prevede depolitizarea", a spus Marga.

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a avertizat, in conferinta de presa de bilant, asupra pericolului politizarii MAE si a schimbarii oamenilor care s-au ocupat de dosarele importante si in lucru. El a spus ca "politizarea la nivelul comunicarii si in dialogul cu partenerii nostri nu va ramane nesanctionat". Atata vreme cat cei care si-au stabilit deja mandatele si interactiunea cu partenerii europeni vor fi lasati sa isi duca treaba la bun sfarsit, atunci, considera fostul ministru, obiectivul aderarii la Schengen va fi indeplinit, motiv de lauda pentru noii premier si ministru de externe. "Daca oamenii vor fi schimbati, va asigur ca esecul va fi garantat", a fost avertismentul lui Diaconescu.

Cu un ton patimas, pentru ca s-a si scuzat la final, Diaconescu se intreba retoric, rostind numele secretarilor de stat, care ar putea fi inlocuit: "Nu ar avea absolut niciun motiv (n.r. pentru inlocuire). Pe cine, pe Luminita Odobescu (n.r. secretar de stat care gestioneaza problematica UE) care se ocupa de 20 de ani de UE? Pe Bogdan Aurescu? Sau pe secretarul general (n.r. Maria Ligor) care a fost ambasador in Spania si a gestionat foarte bine problemele romanilor de acolo si in al carei mandat au fost ridicate restrictiile pe piata muncii pentru romani?".

Andrei Marga a aratat insa ca secretarii de stat vor fi evaluati. "Secretarii de stat vin trecuti printr-o evaluare, aceasta evaluare este desigur si una politica, dar asta nu exclude ca ei sa fie propusi de unul sau altul dintre partidele care alcatuiesc guvernarea", a spus el.

Intrebat daca USL a identificat profesionisti la fel de calificati si cu experienta pe dosare ca si cei actuali, ministrul propus a spus ca sunt, cu siguranta, mai multi candidati.

"Dar nu e in interesul nostru sa dislocam oameni foarte competenti. O spun direct: Bogdan Aurescu este in momentul de fata unul dintre cei mai buni juristi in relatiile externe ale Romaniei. Din pacate, Romania are foarte putini juristi care s-au aplecat ca si cariera asupra detaliilor acestor relatii. Personal, voi fi foarte incantat sa lucrez cu Bogdan Aurescu, nu-i nicio problema", a mai spus Marga.

Noul ministru a vorbit si despre posturile vacante de ambasadori in tari importante, spunand ca fiind o chestiune ce tine de consultarea cu presedintele, urmeaza sa fie discutata.