Freedom House Romania, in parteneriat cu Institutul National al Magistraturii, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL) a organizat vineri, 27 aprilie, conferinta EU Competition Law- Dreptul Concurential, care s-a concentrat pe analiza unor aspecte ale dreptului concurential european si national.

Conferinta EU Competition LawFoto: Freedom House

Temele abordate au fost: Rolul judecatorului in aplicarea regulilor nationale si europene in materie de concurenta (Cristina Butacu, Directia Juridic-Contencios, Consiliul Concurentei), Actiunile in daune pentru incalcari ale dreptului european al concurentei (Dianu Ungureanu- Formator INM, formare initiala - Drept comercial, judecator, Curtea de Apel Pitesti) si Raportul dintre legislatia comunitara si legislatia nationala in domeniul dreptului concurentei (Daniel Gavril- Lector universitar, Universitatea din Oradea, Facultatea de Stiinte Juridice).

Prezentarile au fost urmate de discutii libere, lansate de catre Valentin Mircea- Vicepresedinte, Consiliul Concurentei.

La eveniment au participat aproximativ 80 de judecatori, avocati si reprezentanti ai mediului de afaceri si ai presei.

Seria de prezentari a fost deschisa de catre Cristina Butacu. Aceasta a subliniat inca de la inceput ca politica concurentei este o politica europeana in primul rand. Cu toate acestea, instantele statelor membre si judecatorii acestora joaca un rol fundamental in domeniu. In procesul aplicarii publice a regulilor de concurenta, judecatorul national are competenta de verificare a legalitatii actelor emise de autoritatea de concurenta.

Mai mult, in aplicarea regulilor de concurenta, Comisia Europeana si autoritatea de concurenta pot sa ofere asistenta si coopereaza cu instantele nationale, prin comunicarea de informatii si prin avizele (punctele de vedere) formulate la cererea instantelor. In plus, in calitate de amicus curiae, poate furniza, la cerere, opinii, atat in ceea ce priveste legislatia Europeana cat si cea nationala. In final, doamna Butacu a punctat faptul ca aceasta ]asistenta si colaborare trebuie sa functioneze si in celalat sens, de la instantele nationale la autoritatile europene.

Conferinta a continuat cu prezentarea Diana Ungureanu, care a pus accentul pe importanta actiunilor civile, care le dau cetatenilor sansa de a fi despagubiti in cazul in care au fost victimele unei incalcari a dreptului concurential. In acest sens, Diana Ungureanu a tinut sa sublinieze ca Instantele nationale au un rol esential in aplicarea regulilor comunitare de concurenta. Atunci cand statueaza asupra litigiilor intre particulari, ele protejeaza drepturile subiective in acord cu dreptul comunitar, spre exemplu acordand despagubiri victimelor incalcarii.

Actiunile civile in acest sens sunt insa deosebit de rare. Diana Ungureanu a incheiat amintind ca Uniunea Europeana a intreprins o serie de demersuri menite sa faciliteze si incurajeze acest tip de actiune, demersuri de care Romania, ca stat membru, ar trebui sa tina cont.

Urmatorul vorbitor a fost Daniel Gavril Olar. Acesta a inceput prin a prezenta un scurt istoric al dezvoltarii legislatiei comunitare, care a avut ca scop sublinierea interdependentei legislatiei statelor membe si a celei comunitare (primele avand-o pe cea de-a doua ca baza).

Dupa o trecere in revista a felului in care dreptul concurential s-a dezvoltat in Romania si a institutiilor cu autoritate in domeniu, Daniel Gavril Olar a subliniat ca dreptul comunitar are precedenta in fata celui national. Aplicarea paralela de catre instantele nationale a dreptului national si comunitar al concurentei nu poate duce la hotarari contradictorii cu jurisprudenta comunitara. Mai mult, instantele nationale sunt tinute nu numai de aceasta jurisprudenta ci si de reglementarile, deciziile, comunicarile si principiile directoare ale Comisiei.

Lucrarile conferintei s-au inchis cu prezentarea Valentin Mircea. Acesta a vorbit despre dreptul concurential ca sistem de echilibrare al relatiilor dintre entitatile comerciale si consumatori, echilibrare care trebuie sa fie facuta tinand cont de liberatea de a intreprinde, drept fundamental garantat de constitutia statului roman si de legislatia Europeana si internationala

Pentru a putea crea norme de drept comercial utile, realiste si corecte, Valentin Mircea a insistat pe importanta unei abordari interdisciplinare, a carei piese centrale sa fie judecatorii si economistii. In acest sens, i-a dat ca exemplu de buna practica pe Posner si Becker, un judecator si respectiv economist cunoscuti pentru reforma dreptului concurential al Statelor Unite, sistem legal care, in domeniul concurentei, a servit ca model tuturor celorlalte state.

Prezentarea sa s-a incheiat cu mentiunea ca domeniul concurentei ar trebui sa ramana sub reglementarea legislatiei comunitare si nu sub cea a tarilor membre. Art. 5 si 6 din Legislatia Nationala ar trebui sa corespunda articolelor 101 si 102 din T.F.E.U. Legislatia nationala poate completa legislatia comunitara, dar nu ar trebui sa o contrazica niciodata.

Sesiunea de discutii libere s-a axat pe interactiunea si legaturile dintre dreptul concurential al Romaniei, UE si SUA. Vorbitorii au subliniat ca toate cele trei legislatii au o sursa comuna- legislatia comerciala a SUA. UE a adoptat si adaptat acest sistem la contextul European.

Conferinta face parte dintr-o initiativa mai ampla, care va continua cu o serie de seminarii de specialitate pentru judecatori.