Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel acuza Consiliul Judetean Suceava ca a sprijinit editarea cartii "Patania lui Somnorila", care are pe coperta fotografia capeteniei legionare Corneliu Zelea Codreanu. "Lansat ca un volum de poezii pentru copii am fost socati sa observam pe Coperta patru fotografia lui Corneliu Zelea Codreanu, conducatorul Miscarii legionare", spun reprezentantii Institutului Elie Wiesel intr-un comunicat remis redactiei.

Coperta cartii Patania lui SomnorilaFoto: Institutul Elie Wiesel
  • In imaginea alaturata se vede in fundal fotografia inramata a lui Corneliu Zelea Codreanu

Pe pagina de garda a cartii "Patania lui Somnorila" apar coordonatele Consiliului Judetean Suceava si ale Centrului Cultural Bucovina, o institutie subordonata CJ Suceava. De asemenea, afisul de lansare a cartii arata ca ceremonia de lansare a fost sprijinita si de Muzeul Bucovinei, institutie subordonata si ea Consiliului Judetean.

Potrivit presei locale, la lansarea cartii a participat si vicepresedintele Consiliului Judetean Suceava, Vasile Ilie. Vasile Ilie, citat de Monitorul de Suceava, a declarat la eveniment ca volumul este un omagiu adus "unui scriitor care a biruit timpul, supravietuind anilor grei de temnita in care s-au convertit nu mai putin de cinci condamnari la moarte".

  • Contactat telefonic de HotNews.ro, Vasile Ilie, vicepresedintele CJ Suceava, a declarat ca nu a participat la lansarea cartii si ca nu da "interviuri prin telefon", dupa care a inchis. Gheorghe Flutur, vicepresedintele CJ nu a raspuns la apelurile telefonice pentru a oferi informatii despre motivele pentru care CJ Suceava a sprijinit lansarea acestei carti, iar la Biroul de presa nu a raspuns nimeni.

Autorul cartii este George Ungureanu, acum in virsta de 100 de ani. Institutul Elie Wiesel sustine ca, potrivit volumului autobiografic Prin labirintul vietii (Editura Musatinii, Suceava 2010), George Ungureanu a fost membru activ al Miscarii legionare, iar in perioada Statului National Legionar, el a fost numit prin Decret al Consiliului de Ministri, comisar de romanizare la intreprinderea Textila Romana "Nobert Juster".

Pagina de garda unde apar coordonatele CJ Suceava

Pagina de garda unde apar coordonatele CJ Suceava

Foto: Institutul Elie Wiesel

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania sustine ca este "inexplicabil si revoltator sa asistam la sustinerea si promovarea imaginii, de catre conducerea Consiliului Judetean Suceava, a unui fost legionar care a luat parte activ la politica antisemita a statului".

De asemenea, organizatia isi arata ingrijorarea fata de "promovarea unei literaturi memorialistice sau destinata tinerei generatii, avand ca mesaj idei si personaje ale miscarii legionare".

Lansarea volumului "Patania lui Somnorila" a avut loc, miercuri, 12 aprilie, la Biblioteca Bucovina I.G. Sbiera, in cadrul unui eveniment de comemorare a scriitorului George Ungureanu. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean (CJ) Suceava, Centrul Cultural "Bucovina" - Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera, Monitorul de Suceava si Grupul Editorial Musatinii. Centrul Cultural Bucovina, Biblioteca Bucovinei si Muzeul Bucovinei se afla in subordinea Consiliului Judetean Suceava.

George Ungureanu a implinit pe 12 aprilie 2012 virsta de 100 de ani. In prefata cartii se povesteste cum scriitorul a fost condamnat de cinci ori la moarte si de 30 de ori la inchisoare de regimul comunist.