Un acord in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen ar fi mai degraba rezultatul nerabdarii generate de oboseala instalata din cauza disputelor repetate, decat al unei "puteri fabuloase de transformare a UE", sustine The Economist, in editia electronica.

Disputa privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este obositoare si toate partile s-au saturat de ea. Multi observatori se asteapta la un acord la sfarsitul anului, posibil in septembrie, inainte de alegerile generale din Romania, citeaza Mediafax.

Incheierea unui acord se va datora insa mai degraba nerabdarii decat unei puteri fabuloase a UE de transformare, afirma saptamanalul britanic, sustine The Economist.

La cinci ani dupa aderarea lor la UE, Romania si Bulgaria raman in continuare cele mai sarace tari comunitare.

Progresele in privinta combaterii coruptiei si a reformelor justitiei au incetinit. Mecanismul de Cooperare si Verificare, care urma sa fie temporar, este in continuare activ. "Nu ne asteptam sa dureze atat de mult", a declarat un oficial de la Bruxelles.

Intr-o alta perioada, Romania si Bulgaria ar fi intrat in Schengen imediat ce si-ar fi facut temele dar in prezent starea generala din cadrul UE este una de neincredere.

Acest lucru este generat pe de o parte de criza euro, pe de alta parte de ascensiunea partidelor extremiste, care exploateaza temerile populatiei.

Dar noua stare de spirit care domina nucleul european reflecta nemultumirea tot mai mare fata de variatia UE in cultura politica. Bulgaria, in special, a fost criticata de Bruxelles pentru persistenta crimei organizate si erodarea libertatii presei. Dar unii afirma ca aceasta cenzura este nedreapta, deoarece problemele celor doua tari nu erau un secret atunci cand acestea au inceput negocierile pentru aderare.

Niciuna dintre cele doua tari nu este un model de stabilitate sau guvernanta economica. Protestele din Romania au condus la inlaturarea Guvernului in februarie, iar investitorii straini considera Bulgaria din ce in ce mai putin prietenoasa.