Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) este prinsa la mijloc intr-un razboi politic, a declarat la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea afirma ca unii oameni politici incearca sa arunce vina pe ANM, pentru a-si justifica propria neputinta in fata ninsorilor. Expertul mai declara ca zapada abundenta din ultima perioada este un fenomen natural, dar ca oamenii s-au dezobisnuit de iernile clasice.

Roxana Bojariu a explicat situatia astfel: "E un fenomen foarte natural. E adevarat ca in ultimii ani sau mai bine zis in ultimele doua decenii, iernile la noi au fost mai blande, unele chiar foarte blande, de unde impresia subiectiva ca acum am trai ceva cu totul deosebit".

Climatologul crede ca de vina sunt autoritatile, care nu au fost pregatite inca de la inceputul iernii pentru situatii de acest gen. "Avem intr-adevar o componenta meteorologica. Cantitatile de zapada sunt mai mari decat cele obisnuite, decat o medie pe un interval de referinta. Noi luam ca interval de referinta deceniile 1961-1990, recomandate si de Organizatia Mondiala a Meteorologiei. Dar pe de alta parte, pe langa componenta asta meteorologica - si nu avem inca recorduri istorice absolute, chiar daca avem depasite normele climatice - este si componenta de expunere a infrastructurii si de vulnerabilitatea socio-economica. Altfel resimti efectele unui fenomen meteo extrem daca ai o infrastructura serioasa, robusta, daca ai o administrare foarte buna si cu totul altfel se vad efectele cand infrastructura si pregatirea nu te ajuta. Un exemplu: acest viscol, pana la urma, troienele de cativa metri nu sunt numai rezultatul caderilor de zapada, ci e vorba si de zapada viscolita adusa de pe camp, care se opreste pe casele de la marginea comunitatilor. Daca ar fi existat acele perdele de arbori sau arbusti, care sa incerce sa armonizeze comunitatea locala cu mediul, atunci efectele ar fi fost diminuate", explica expertul.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.