Sperantele Bucurestiului si ale Sofiei de a adera rapid la spatiul Schengen risca inca o data sa fie anulate de publicarea unui raport defavorabil Bulgariei, la inceputul lunii februarie, au declarat pentru agentia AFP surse diplomatice de la Copenhaga.

Cele doua tari se lovesc de opozitia Olandei, care cere progrese efective in lupta impotriva coruptiei si demonstrarea capacitatii de a asigura controlul frontierelor lor.

Comisia Europeana urmeaza sa publice, la inceputul lui februarie un raport asupra progreselor realizate de cele doua tari candidate, dar, potrivit primelor informatii, acesta este defavorabil Bulgariei, au spus sursele citate, in marja unei reuniuni a ministrilor de Interne care a avut loc joi in Danemarca.

Aderarea celor doua tari nu poate fi disociata, in conditiile in care orice problema constatata la un stat va sanctiona imediat si cealalta tara.

Chestiunea aderarii nu a fost abordata oficial in cadrul reuniunii ministrilor de la Copenhaga, dar au fost dezvaluite, cu aceasta ocazie, problemele ridicate in raportul Comisiei.

Olanda conditioneaza inlaturarea votului sau de progrese vizibile in lupta impotriva coruptiei. Romania a acuzat recent guvernul de la Haga ca este tinut ostatic de partidul de extrema dreapta condus de Geert Wilders, care sustine coalitia aflata la putere.

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si-a exprimat regretul, la ceremonia de primire a presedintelui bulgar Rosen Plevneliev, la Bruxelles, fata de lipsa unanimitatii statelor europene in acest dosar.

"Daca nicio decizie (pozitiva) nu va fi luata, voi pune acest subiect pe ordinea de zi a summitului liderilor europeni" din 1 martie, a spus el, incurajand Bulgaria sa continue eforturile in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Barroso a reamintit, intr-o intalnire cu Plevnelieva, ca Bruxellesul sustine aderarea Bulgariei la spatiul Schengen.

Herman Van Rompuy a afirmat, intr-o declaratie citata de agentia Bloomberg, preluata de Business Week, ca Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile de aderare la spatiul Schengen.

"Pozitia mea este foarte clara. Din moment ce s-a confirmat de toate statele membre ca cele doua tari au indeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen, consiliul trebuie sa ia decizia cat mai curand posibil", a subliniat el.