Consiliul Aliantei pentru Integrare Europeana din Republica Moldova (AIE) a decis marti seara ca alegerile repetate pentru functia de presedinte sa aiba loc in data de 15 ianuarie 2012. Hotararea luata dupa intalnirea lui Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu urmeaza sa fie adoptata si de Parlament marti in ultima sa sedinta din acest an, scrie Unimedia.md.

"Am convenit ca in data de 15 ianuarie sa se desfasoare cel de-al doilea tur pentru alegerea presedintelui. Aceasta data va fi propusa maine (n.r. miercuri) Parlamentului pentru aprobare", a anuntat dupa sedinta liderul PD, Marian Lupu.

De cealalta parte, presedintele PLDM, a mentionat ca la acest ultim scrutin ar putea participa mai multi candidati. Vlad Filat a evitat sa ofere mai multe detalii pe acest subiect, spunand ca daca AIE va sustine in continuare candidatura lui Marian Lupu, PLDM se va supune acestei optiuni.

Parlamentul de la Chisinau a esuat din nou, in 16 decembrie, in incercarea de a desemna un presedinte al tarii si de a pune capat unei crize politice care dateaza de mai bine de doi ani si jumatate. Candidatul AIE, Marian Lupu, singurul inscris in cursa, nu a intrunit cele 61 de voturi necesare.

Republica Moldova nu are un presedinte ales de mai bine de doi ani. In aceasta perioada au avut loc sase incercari fara succes de a alege seful statului, pentru care sunt necesare 3/5 din voturile celor 101 de deputati. Daca nici la 15 ianuarie presedintele nu va fi ales, si actualul parlament va fi dizolvat si vor fi organizate din nou alegeri anticipate, care ar fi al patrulea scrutin parlament in mai putin de trei ani, scrie Agerpres.