Olanda este supusa presiunilor de catre partenerii sai pentru a permite aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie Schengen, potrivit unui proiect de declaratie prezentat joi liderilor prezenti la summitul UE de la Bruxelles, obtinut de AFP.

"Toate conditiile au fost indeplinite pentru a permite adoptarea unei decizii privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul Schengen, iar Consiliul ar trebui sa ia aceasta decizie cat mai curand posibil", se arata in documentul citat de AFP.

"Daca este necesar, Consiliul European va reveni asupra subiectului in cadrul reuniunii din martie 2012", adauga documentul.

Guvernul Olandei este singurul care blocheaza aderarea celor doua state la Schengen, dupa decizia Finlandei, din luna noiembrie, de a renunta la opozitia sa.Olanda isi justifica in continuare opozitia prin rezultatele slabe in lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.

Extinderea spatiului Schengen necesita acordul unanim al statelor membre.

Spatiul Schengen, care se intinde din Portugalia pana in Polonia, zona in care calatorii se pot deplasa liber prin mijloace terestre sau aeriene, cu o simpla carte de identitate, a constituit obiectul tensiunilor in crestere din cauza preocuparilor legate de imigratia ilegala.

Romania a acuzat guvernul olandez de centru-dreapta, condus de Mark Rutte, ca este ostaticul extremei drepte, pentru ca guverneaza cu sprijinul Partidului Libertatii al lui Geert Wilders.