Politia financiara din Verona a confiscat marti peste 2.500 de tone de false produse bio si a anuntat dezmembrarea unei filiere care le exporta in toata Europa. Produsele de baza erau cumparate din Romania si din Italia prin intermediul unor societati - paravan, relateaza AFP.

Operatiunea s-a soldat cu sapte mandate de arestare pentru persoane din Verona, Ferrare, Pesaro Urbino si Foggia, si avize de incepere a urmaririi penale pentru alte sase persoane. Peste 2.500 de tone de faina, grau, soia, fructe uscate, prezentate ca fiind bio, au fost confiscate.

Politistii au descoperit o retea care a introdus pe piata peste 700.000 de tone de produse false in cativa ani, cu o valoare de peste 220 de milioane de euro.

Sectorul bio, in puternica expansiune, genereaza o cifra de afaceri anuala de 3 miliarde de euro in Italia, de peste trei ori mai mare fata de acum zece ani, si de 17 miliarde in Europa.

Produsele de baza erau cumparate in Romania si in Italia prin intermediul unor societati - paravan si ulterior "transformate" in produse bio gratie unor documente false. Marfa astfel obtinuta era revanduta la preturi avantajoase (de pana la patru ori mai mari) in Italia, Olanda, Germania, Spania, Franta, Belgia, Ungaria, Austria si Elvetia, prin intermediul unei retele de angrosisti.

Printre persoanele arestate se numara directorii societatilor agro-alimentare Sunny Land, Sona si Bioecoitalia, alaturi de directorul organismului de certificare regional.

In total, ancheta a vizat aproximativ 30 de societati care operau in sectoarele productiei si comercializarii de cereale si de fructe proaspete din toate tarile.

Italia este cel mai mare producator din Europa in ceea ce priveste numarul producatorilor certificati si suprafetele cultivate cu produse bio.