PDL Bucuresti il acuza pe primarul Sorin Oprescu ca taie 2,2 milioane de lei de la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), impiedicand rezolvarea situatiei cainilor fara stapan din Capitala, iar, in schimb, cheltuieste bani pentru ghivece, rate, lebede sau ceasuri de aur. Consilierul general al PDL Calin Murg a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca odata cu adoptarea legii privind cainii fara stapan Sorin Oprescu are la dispozitie cel putin patru variante pentru rezolvarea situatiei cainilor comunitari, dar ca acesta a taiat 2,2 milioane de lei de la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, dupa ce, oricum, au mai ramas doar trei hingheri, potrivit Mediafax.

"Avem aceasta problema cu cainii fara stapan, cu maidanezii. Acum are la dispozitie si o lege, cel putin patru variante prin care poate sa aleaga sa rezolve corect aceasta problema, nu se mai poate ascunde in spatele unei lipse de legislatie, are tot ce-i trebuie, toate instrumentele necesare sa rezolve aceasta problema. Si ce poate face el cand are toate instrumentele necesare? Va spun eu ce face: are trei hingheri amarati la ASPA si le mai taie 2,2 milioane. Practic, asta nu mai are cum sa functioneze, cum se rezolva cele 7000 de haite din Bucuresti? 7000 de haite inmultit cu cel putin 7 catei la o haita inseamna cel putin 50.000 de exemplare. El trebuie sa rezolve aceasta problema. E un mare iubitor de animale, taie de la ASPA si de la gradina zoologica", spuna Calin Murg.

Calin Murg sustine ca Sorin Oprescu aloca bani pentru ghivece, lebede, rate: "In loc sa imbunatatim aceste servicii (medicale - n.r.), se stie prin ce probleme trecem, mai taiem zece milioane de la spitale pentru ca banii trebuie dusi in alta parte. Unde trebuie dusi? De exemplu, la ALPAB (Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti - n.r.), la ALPAB am avut lebede, am avut fantana de nu stiu cati metri arteziana, am avut ceasurile de aur, nu stiu ce rate cu fundul rosu, avem tot felul de lucruri importante", a spus Murg, adaugand ca, mai nou, a aflat ca se cumpara ghivece cu flori de 420 de euro bucata.

  • Ce spune legea cainilor fara stapan

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "impotriva" si 14 abtineri, Legea privind cainii comunitari. Proiectul privind gestionarea cainilor fara stapan, adoptat marti de deputati, prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Potrivit prevederilor adoptate de deputati, consiliile locale vor avea obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

Cainii vor fi tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeza in proiect.