Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca municipalitatea va apela la primariile de sector pentru a strange si steriliza cainii comunitari, ramanand problema adaposturilor care trebuie construite, relateaza Mediafax.

"Sectoarele ne vor ajuta sa-i strangem, sectoarele 1 si 2 au deja si adaposturi, exista bani pentru caini pentru a-i aduna si steriliza, problema este sa le gasim un acoperis", a spus Oprescu.

Oprescu a mai spus ca decizia in cazul eutanasierii cainilor comunitari va fi luata dupa consultari ale consiliilor locale cu populatia. "Este o hotarare pe care e bine sa o iei cu toata lumea", a spus primarul Capitalei.

Pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de Consiliu General se afla si un proiect privind cainii comunitari.

Primarul Andrei Chiliman a declarat pentru Mediafax ca in Sectorul 1 vor continua actiunile care au fost incepute in urma cu patru ani si care vizeaza sterilizarea animalelor si tinerea acestora in adaposturi.

"Continuam ceea ce am inceput acum patru ani. Bucurestiul si Romania nu au nevoie de legi in acest sens, ci de initiative ale unor primari. Acum patru ani, Primaria Sectorului 1 a inceput campania de sterilizare a cainilor fara stapan si de organizare a unui adapost", a spus Andrei Chiliman.

Primarul Sectorului 1 a precizat ca in cei patru ani au fost sterilizati aproximativ 4.000 de caini, iar 600 au fost adoptati, fiind creat un adapost pentru aceste animale care are o capacitate de 550 de locuri.

"Rezultatele sterilizarii se vad abia acum, intrucat numarul animalelor fara stapan a scazut. Vom continua aceste actiuni", a mai spus Chiliman.

Legea cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii acestora, a fost adoptata de deputati

Camera Deputatilor a adoptat, marti, Legea privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Potrivit prevederilor adoptate de deputati, consiliile locale vor avea obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii, in functie de necesitati, adaposturile publice pentru caini.

Cainii vor fi tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeza in actul normativ.