Este o exceptie cazul de la Liceul Jean Monnet? Stefan Vlaston a discutat online despre moralitate si sexualitate in scoala romaneasca

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 20 noiembrie 2011, 22:36 Actualitate | Esenţial


Stefan Vlaston
Foto: Hotnews
Cazul elevei minore de la Liceul Jean Monnet care a intretinut relatii sexuale cu un profesor a starnit un val de comentarii, de la infierarea decaderii morale din scolile romanesti si pana la intelegere fata de o generatie cu reperele modificate radical. Stefan Vlaston, profesor si presedintele organizatiei EDU CER, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre moralitatea in scoala romaneasca si reperele unei generatii care apare tot mai des in prim-plan prin scandalurile sexuale.


Nota redactiei:

 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate


Citeste mai multe despre   


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Ariadne

  De ce credeti ca atata lume ia partea profesorului in aces caz? Chiar daca eleva i-ar fi facut avansuri, el ar fi trebuit sa se abtina. De ce lumea este asa de scandalizata de faptul ca adolescentii fac sex dar nu de faptul ca un adult care ar fi trebuit sa stie mai bine si era intr-o pozitie de putere asupra fetei a fortat o adolescenta sa faca sex? Daca un elev ar fi acuzat o profesoara de viol, credeti ca lumea i-ar lua partea profesoarei?

  Credeti ca in urma acestei reactii din partea opiniei publice, a judecatorilor si a mass mediei alte eleve (si elevi) care se afla in situatii similare vor fi descurajati sa depuna plangere?

  Educatie sexuala nu se prea face in scoli si licee - si consecintele se vad clar. Credeti ca ore dedicate special acestui subiect si al relatiilor dintre oameni are fi benefice? Ce altceva s-ar putea face pentru evitarea unor situatii similare?

  • Stefan Vlaston.

   Aveti dreptate. Profesorii si medicii au o situatie speciala in raport cu elevii si pacientii, care prezinta vulnerabilitati in raport cu ei. Menirea lor este sa-i educe, sa-i protejeze, sa-i vindece. Se presupune ca au un alt tip de judecata si de discernamant. Reactia justitiei a fost dura dar corecta. Constituie si un semnal pentru cei care ar incerca sa-si ignore menirea si misiunea.

   Nu se face educatie sexuala in scoli, poate doar sporadic, in unele ore de consiliere. Si nu numai de acest tip, dar de comportament social, in general. Poate noul curriculum, care se pregateste acum, sa prevada astfel de „educatie pentru societate, pentru viata de cuplu, de familie, etc.

 • Întrebarea nr. 2 m

  Ce parare aveti despre cazul Mazare si iubita sa de la liceul Jean Monnet? Nu este moral sa fie data afara din liceu? Nu credeti ca traim intr-o societate bolnava? Cum este posibil ca un primar sa pozeze in Playboy fara a fi sanctionat de opinia publica si de partid?

  Nu credeti ca acest caz este mult mai grav decat cel al elevei care a intretinut relatii sexuale cu un profesor?

  • Stefan Vlaston.

   Este un alt tip de problema aici. Mazare nu este profesor, nu stiu cati ani are iubita sa, daca este minora sau nu. Legea interzice relatiile sexuale cu minore. Daca asa stau lucrurile, mai trebuie si o plangere la parchet. Nu este un caz mai grav.

 • Întrebarea nr. 3 eu

  Incidentele de acest tip, care nu stiu daca sunt chiar incidente, ci mai mult intamplari care sunt puternic mediatizate, si in care ambele parti implicate isi au partea de vina, sunt ridicate in rang si duc la dezbateri despre moralitate in scoli. Mie mi se pare ca se exagereaza.

  1. Un caz (mediatizat - posibil sa existe si altele) pe an scolar, adica la cateva sute de mii de elevi si cateva zeci de mii de angajati in sistemul educational poate fi o problema reala a mediului educational?

  2. Foarte multe dintre eleve au tinute si comportament indecente, inadecvate varstei, acceptate/tolerate de conducerea multor scoli. Media abunda de povesti (filme, reviste, etc) de succes(uri) bazate pe sexualitate. Aici, cred eu, este radacina problemei. Cum poate interveni scoala pentru eliminarea acestei probleme?

  Multumesc.

  • Stefan Vlaston.

   Adevarat. La 500.000 de eleve, cateva cazuri (nu exista studii, dar presa ar fi exploatat orice caz de acest tip), nu reprezinta un fenomen de nestapanit. Sa pastram proportiile. Scoala poate face educatie, mult mai multa decat face in prezent. Pe de alta parte, scoala este oglinda societatii. Toate reflexele, bune-rele, din viata reala, ajung si in scoala. Profesorii vin si ei din viata reala. Asa ca...

 • Întrebarea nr. 4 norocel

  de ce nu exista educatie sexuala in scoli si in familie? Responsabilitatea nu e doar a sistemului de invatamant, ci si a parintilor, care dupa o anumite varsta nu isi mai abordeaza copii pe subiecte delicate. ce sistem de control exista in sistemul de invatamant pentru a impiedica profesorii sa aiba relatii cu eleve sau elevi minori, sau pentru elevii care hartuiesc uneori sexual profesorii?

  • Stefan Vlaston.

   Lipsa educatiei sexuale in scoli, organizate si sustinuta de persoane competente, este o eroare. Insa, sursele de informare, astazi, internetul in special, sunt infinit mai bogate comparativ cu acum 30 de ani. Nu de informare e vorba, ci de o cultura specifica societatii in care traim. Controlul lipseste, in adevar, si filtre la intrarea in sistemul de invatamant. Cum se explica ca niciun director, sau inspectorii care au permis intrarea in sistem a profesorului de la Jean Monnet, n-au fost sanctionati? Nu se poate sa nu fi existat semnale ca respectivul profesor nu are un comportament corect fata de elevi.

 • Întrebarea nr. 5 catalin_mattei

  1. Credeti ca putem vorbi desp[re moralitate in scoala in conditiile in care aceasta nu se mai regaseste in societatea romaneasca?
  2. Psihologii scolari sunt doar "locuri de munca" in scoala romaneasca?.. Daca da , cum se poate face astfel incat acestia sa devina un sprijin pt elevi ( sa nu uitam ca sunt la varsta la care simt nevoia sa-si discute problemele cu cineva , dar acel cineva care sa nu fie parinte sau profesor , persoane care sunt asimilate unor factori de constrangere)???

  • Stefan Vlaston.

   Ne intoarcem la pregatirea psihologilor in facultati, in universitati de genul Spiru Haret, la salariile mici din invatamant. Solutia ar fi salarizarea dupa performanta si rezultatele muncii si atunci invatamantu n-ar mai fi refugiul celor care nu-si gasesc un loc de munca in zone mai pretentioase.

 • Întrebarea nr. 6 mov

  Daca vreti sa dati vina pe cineva, dati vina pe parinti, ei sunt cei care ne invata despre moralitate, despre ce se cuvine si ce nu. Intr-o societate in care parintii se uita la telenovele si emisiuni de divertisment de cea mai joasa speta, ce sa invete acei copii? Democratia pe care am adoptat-o in '89 nu e decat o delasare si o vulgarizare duse la extrem de o societate bolnava si lenesa. Mai bine sa ne intrebam de ce nimeni din mass-media nu face nimic pentru educarea maselor, de ce nu sunt interzise emisiunile atat de vulgare? Acolo e exemplul pe care il urmeaza copiii astia..

  • Stefan Vlaston.

   Este adevarat ca si parintii sunt de vina. Scoala este chemata sa suplineasca si lipsa educatiei din unele familii. Iar media, functionand doar pentru profit si audienta, se coboara la cerintele „pietei”, in loc sa fie invers. Din pacate, nici TV-ul public nu face mare lucru in aceasta directie.

 • Întrebarea nr. 7 danahile

  nu credeti ca la nivel de corp didactic al liceului relatia lor era cunoscuta ?nu credeti ca si directorul poarta o vina?pe timpul meu cand am fost la liceu(un liceu cu 1500 de internisti)stiam cu totii povestea unui elev indragostit de o profesoara,inclusiv directorul.

  • Stefan Vlaston.

   Am raspuns mai sus. Reactia directorului ar fi prevenit astfel de evenimente. Ar trebui sa plateasca pentru lipsa de reactie.

 • Întrebarea nr. 8 Andrei

  Buna ziua,

  Va cer parerea despre demixtare. Fie doar si la nivel teoretic, vi se pare o utopie?

  Am fost cercetas timp de 10 ani, intre 1992 - 2002, la una din putinele asociatii de cercetasie din Romania, care functioneaza 99% demixtat (in continuare). Nu am avut n i c i o p r o b l e m a. Din contra, m-am putut concentra pe formarea specifica, iar astazi beneficiez de pe urma acelor ani de seriozitate.

  In schimb, am fost invitati odata de o alta asociatie de cercetasi din Romania, unde toate programele erau mixte: fete cu baieti. Am simtit diferenta. De altfel, cel putin cu mine, perioada liceului a fost destul de grea. Fiind mai daruit si introvertit, toti cei patru ani de liceu am fost preocupat, de fapt, de o fata din clasa mea. Studiul a cam palit in fata preocuparii pentru aceasta fata. Asta este. Poate ar fi trebuit sa discut chestiunea asta cu cineva, si sa o rezolv. Dar n-a fost sa fie. Unul din cele mai bune sfaturi pe care le-am auzit in ultima vreme, de la o mama catre fiica ei, a fost sa nu se preocupe de prietenie in timpul liceului, fiindca nu este momentul potrivit pentru asa ceva. Formarea, atat de importanta, poate fi compromisa daca sunt inversate momentele. Mai intai formarea, apoi viata de familie. Ori, poate ca tocmai faptul ca scoala este mixta creeaza o preocupare prea timpurie pentru relatii, cand inca lipsa experientei de viata si a maturitatii pot duce la complicatii care mai de care.

  Demixtarea din cercetasie mi-a fost de mare folos. Sunt convins ca folosul ar fi fost acelasi, daca si studiile ar fi fost demixtate. Cand vorbesc despre demixtare, ma gandesc doar pana la nivelul liceului, nu mai departe. Daca m-ar intreba cineva despre neadaptare la societate, ca urmare a formarii mele intr-un cadru demixtat, ii raspund exemplificand cu situatia mea: am familie, copii, am businessul propriu, sunt cunoscut si respectat de clientii micii nise pe care o deservesc. Atunci, ce alte obiectii raman?

  • Stefan Vlaston.

   Nu este buna demixtarea. Baietii trebuie sa invete traiul in comu cu fetele, si invers, inca de mici. Asta cere viata de oameni maturi.

 • Întrebarea nr. 9 danr

  Sunt o persoana trecuta de 50 de ani.
  In anii de scoala cand se intamplau 'accidente' de genul - o colega ramanea insarcinata - era o adevarata catastrofa. Exmatricularea era o masura 'normala'. Azi elevele care 'patesc' un astfel de 'pocinog' sunt consiliate ca dupa ce nasc sa revina la scoala - ast ain cazul in care nu ajung sa faca o intrerupe de sarcina!
  Cunosc cazuri reale de genul : o eleva vine la scoala pt a se prostitua. Toata lumea stie!
  Ce e de facut? Educatie sexuala?! ;-(
  Libertatea de expresie nu e sinonima cu abaterea de la un regulament disciplinar agreeat de comunitate [parinti & scoala] .
  Parintii nu mai au timp, profesorii ... idem.
  Doar atunci cand fapta e comisa ne intalnim si comentam.
  Ref la de la Liceul Jean Monnet : ei doi se iubeau! ;-(
  Cum e posibil asa ceva in scoala!
  Uite ca se poate!
  Aplicarea legii - ramane in ultima instanta - un paleativ.
  Julieta in cauza - probabil va fi marcata pe viata - desi aici am de facut un repros parintilor - banul sau potenta sociala nu vor media niciodata relatia parinti/copii.
  Romeo ... poate la fel - daca are un minim de bun simt/7 ani de acasa!

  • Stefan Vlaston.

   Justitia a reactionat corect. Inceperea vietii sexuale tine de cultura unei (unor) generatii. Nu putem avea pretentia mentinerii paradigmei culturale de acum 30-50 de ani. Educatia ar trebui sa combata prostitutia, sarcina nedorita. Nu reuseste inca.

 • Întrebarea nr. 10 Luke

  Cum vi se pare faptul ca au fost insotiti elevii in aceasta excursie de catre profesoara de religie si profesorul de sport? Parerea mea e ca asemenea profesori care au cat...o ora pe saptamana cu elevii nu sunt tocmai portiviti pentru asemenea activitati. Consider ca nu poti castiga respectul (eventual doar admiratia elevilor dar e diferit) in cazurile astea. Din experienta mea de liceu la asemenea materii ori am intalnit profesori stricti si severi, exclus in cazul de fata, ori profesori foarte permisivi incapand de la notare si tratarea absentelor pana la atitudinea generala. Nu cred ca o asemenea excursie trebuie lasata pe mana alcuiva decat a dirigintelui. Da, am fost si eu in excursii in liceu, am consumat alcool destul (ceea ce s-a intamplat si aici si e posibil sa fi favorizat evenimentele ulterioare) dar cand diriginta a zis gata am fost toti in camere. Poate castiga un profesor cu 1 ora pe saptamana respectul in fata unei clase de adolescenti?
  Am inteles ca profesoarei de religie i s-a interzis organizarea de excursi dar ca sanctiune, nu o chestie de principiu cum incerc eu sa ridic problema aici.
  Cum comentati cele spuse de mine.
  Multumesc.

  • Stefan Vlaston.

   Directorul avea posibilitatea sa aprobe sau nu organizarea unei excursii si profesorii care o organizeaza. Toti profesorii participanti la excursie si directorii trebuiau pedepsiti cu asprime de catre Inspectorat. Sa ia aminte cu totii ca vor plati la un moment dat indolenta si indisciplina.

 • Întrebarea nr. 11 mitza

  Nu considerati ca mass-media si intregul sistem de valori al societatii romanesti post-2000 alimenteaza aceasta stare de fapt?
  Un barbat de 20 si ceva de ani nu are cum sa fie cu mult mai matur fata de o domnisoara de 17 ani...nu este "fata de la pagina 5" cu lista de servicii si preturi asociate atat de promovata de ziarele romanesti drept un "model" autohton si un mod de a fi "cool"? Nu se vorbeste prea mult despre asta dandu-li-se prea multa importanta?

  Deunazi, am auzit un copil de clasa a 3-a care a urat colegilor la un concurs "succesuri"...putin timp va mai trece si "succesuri" va deveni plural in DEX...la fel ca si "fata de la pagina 5" care va deveni personaj de studiu la bacalaureat...Nu sunt Profu' si eleva doar niste victime ale societatii romanesti actuale?

  • Stefan Vlaston.

   Barbatul de 20 de ani avea o facultate, o responsabilitate, o datorie de implinit. Daca nu era capabil de astfel de responsabilitati, nu trebuia primit in invatamant. Cum spuneam mai sus, scoala este si ea oglinda societatii. Dar are si menirea sa corecteze ce este rau in societate. Cum arata scoala azi, asa arata societatea maine. Sa nu uitam acest aspect.

 • Întrebarea nr. 12 maria

  Cum credeti ca poate fi stopat acest fenoment si ne puteti da exemplul unei tari in care exista niste reglemantari clare?

  • Stefan Vlaston

   In mai toate tarile exista astfel de reglementari. Am vazut scandaluri asemanatoare, sanctionate la fel de dur.

 • Întrebarea nr. 13 marius

  Credeti ca exista vid legislativ scolar in acest domeniu?

  • Stefan Vlaston

   Nu exista vid legislativ. Dovada ca justitia s-a miscat repede. Inspectoratul e in urma cu sanctionarea directorilor si a celorlalti profesori participanti la excursie.


4229 vizualizari

 • de ce? (Duminică, 20 noiembrie 2011, 23:30)

  Ariadne [anonim]

  De ce credeti ca atata lume ia partea profesorului in aces caz? Chiar daca eleva i-ar fi facut avansuri, el ar fi trebuit sa se abtina. De ce lumea este asa de scandalizata de faptul ca adolescentii fac sex dar nu de faptul ca un adult care ar fi trebuit sa stie mai bine si era intr-o pozitie de putere asupra fetei a fortat o adolescenta sa faca sex? Daca un elev ar fi acuzat o profesoara de viol, credeti ca lumea i-ar lua partea profesoarei?

  Credeti ca in urma acestei reactii din partea opiniei publice, a judecatorilor si a mass mediei alte eleve (si elevi) care se afla in situatii similare vor fi descurajati sa depuna plangere?

  Educatie sexuala nu se prea face in scoli si licee - si consecintele se vad clar. Credeti ca ore dedicate special acestui subiect si al relatiilor dintre oameni are fi benefice? Ce altceva s-ar putea face pentru evitarea unor situatii similare?
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:10)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ariadne

   Aveti dreptate. Profesorii si medicii au o situatie speciala in raport cu elevii si pacientii, care prezinta vulnerabilitati in raport cu ei. Menirea lor este sa-i educe, sa-i protejeze, sa-i vindece. Se presupune ca au un alt tip de judecata si de discernamant. Reactia justitiei a fost dura dar corecta. Constituie si un semnal pentru cei care ar incerca sa-si ignore menirea si misiunea.

   Nu se face educatie sexuala in scoli, poate doar sporadic, in unele ore de consiliere. Si nu numai de acest tip, dar de comportament social, in general. Poate noul curriculum, care se pregateste acum, sa prevada astfel de „educatie pentru societate, pentru viata de cuplu, de familie, etc.
 • Liceul Monnet si politica (Luni, 21 noiembrie 2011, 0:26)

  m [anonim]

  Ce parare aveti despre cazul Mazare si iubita sa de la liceul Jean Monnet? Nu este moral sa fie data afara din liceu? Nu credeti ca traim intr-o societate bolnava? Cum este posibil ca un primar sa pozeze in Playboy fara a fi sanctionat de opinia publica si de partid?

  Nu credeti ca acest caz este mult mai grav decat cel al elevei care a intretinut relatii sexuale cu un profesor?
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:11)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui m

   Este un alt tip de problema aici. Mazare nu este profesor, nu stiu cati ani are iubita sa, daca este minora sau nu. Legea interzice relatiile sexuale cu minore. Daca asa stau lucrurile, mai trebuie si o plangere la parchet. Nu este un caz mai grav.
 • De dragul discutiei: (Luni, 21 noiembrie 2011, 0:27)

  eu [anonim]

  Incidentele de acest tip, care nu stiu daca sunt chiar incidente, ci mai mult intamplari care sunt puternic mediatizate, si in care ambele parti implicate isi au partea de vina, sunt ridicate in rang si duc la dezbateri despre moralitate in scoli. Mie mi se pare ca se exagereaza.

  1. Un caz (mediatizat - posibil sa existe si altele) pe an scolar, adica la cateva sute de mii de elevi si cateva zeci de mii de angajati in sistemul educational poate fi o problema reala a mediului educational?

  2. Foarte multe dintre eleve au tinute si comportament indecente, inadecvate varstei, acceptate/tolerate de conducerea multor scoli. Media abunda de povesti (filme, reviste, etc) de succes(uri) bazate pe sexualitate. Aici, cred eu, este radacina problemei. Cum poate interveni scoala pentru eliminarea acestei probleme?

  Multumesc.
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:12)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui eu

   Adevarat. La 500.000 de eleve, cateva cazuri (nu exista studii, dar presa ar fi exploatat orice caz de acest tip), nu reprezinta un fenomen de nestapanit. Sa pastram proportiile. Scoala poate face educatie, mult mai multa decat face in prezent. Pe de alta parte, scoala este oglinda societatii. Toate reflexele, bune-rele, din viata reala, ajung si in scoala. Profesorii vin si ei din viata reala. Asa ca...
 • 2 (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:14)

  norocel [utilizator]

  de ce nu exista educatie sexuala in scoli si in familie? Responsabilitatea nu e doar a sistemului de invatamant, ci si a parintilor, care dupa o anumite varsta nu isi mai abordeaza copii pe subiecte delicate. ce sistem de control exista in sistemul de invatamant pentru a impiedica profesorii sa aiba relatii cu eleve sau elevi minori, sau pentru elevii care hartuiesc uneori sexual profesorii?
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:14)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui norocel

   Lipsa educatiei sexuale in scoli, organizate si sustinuta de persoane competente, este o eroare. Insa, sursele de informare, astazi, internetul in special, sunt infinit mai bogate comparativ cu acum 30 de ani. Nu de informare e vorba, ci de o cultura specifica societatii in care traim. Controlul lipseste, in adevar, si filtre la intrarea in sistemul de invatamant. Cum se explica ca niciun director, sau inspectorii care au permis intrarea in sistem a profesorului de la Jean Monnet, n-au fost sanctionati? Nu se poate sa nu fi existat semnale ca respectivul profesor nu are un comportament corect fata de elevi.
 • Intrebari (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:50)

  catalin_mattei [utilizator]

  1. Credeti ca putem vorbi desp[re moralitate in scoala in conditiile in care aceasta nu se mai regaseste in societatea romaneasca?
  2. Psihologii scolari sunt doar "locuri de munca" in scoala romaneasca?.. Daca da , cum se poate face astfel incat acestia sa devina un sprijin pt elevi ( sa nu uitam ca sunt la varsta la care simt nevoia sa-si discute problemele cu cineva , dar acel cineva care sa nu fie parinte sau profesor , persoane care sunt asimilate unor factori de constrangere)???
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:19)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Ne intoarcem la pregatirea psihologilor in facultati, in universitati de genul Spiru Haret, la salariile mici din invatamant. Solutia ar fi salarizarea dupa performanta si rezultatele muncii si atunci invatamantu n-ar mai fi refugiul celor care nu-si gasesc un loc de munca in zone mai pretentioase.
 • Societate vulgarizata (Luni, 21 noiembrie 2011, 9:56)

  mov [anonim]

  Daca vreti sa dati vina pe cineva, dati vina pe parinti, ei sunt cei care ne invata despre moralitate, despre ce se cuvine si ce nu. Intr-o societate in care parintii se uita la telenovele si emisiuni de divertisment de cea mai joasa speta, ce sa invete acei copii? Democratia pe care am adoptat-o in '89 nu e decat o delasare si o vulgarizare duse la extrem de o societate bolnava si lenesa. Mai bine sa ne intrebam de ce nimeni din mass-media nu face nimic pentru educarea maselor, de ce nu sunt interzise emisiunile atat de vulgare? Acolo e exemplul pe care il urmeaza copiii astia..
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:19)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui mov

   Este adevarat ca si parintii sunt de vina. Scoala este chemata sa suplineasca si lipsa educatiei din unele familii. Iar media, functionand doar pentru profit si audienta, se coboara la cerintele „pietei”, in loc sa fie invers. Din pacate, nici TV-ul public nu face mare lucru in aceasta directie.
 • va salut (Luni, 21 noiembrie 2011, 10:05)

  danahile [utilizator]

  nu credeti ca la nivel de corp didactic al liceului relatia lor era cunoscuta ?nu credeti ca si directorul poarta o vina?pe timpul meu cand am fost la liceu(un liceu cu 1500 de internisti)stiam cu totii povestea unui elev indragostit de o profesoara,inclusiv directorul.
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:20)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui danahile

   Am raspuns mai sus. Reactia directorului ar fi prevenit astfel de evenimente. Ar trebui sa plateasca pentru lipsa de reactie.
 • demixtare (Luni, 21 noiembrie 2011, 10:08)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,

  Va cer parerea despre demixtare. Fie doar si la nivel teoretic, vi se pare o utopie?

  Am fost cercetas timp de 10 ani, intre 1992 - 2002, la una din putinele asociatii de cercetasie din Romania, care functioneaza 99% demixtat (in continuare). Nu am avut n i c i o p r o b l e m a. Din contra, m-am putut concentra pe formarea specifica, iar astazi beneficiez de pe urma acelor ani de seriozitate.

  In schimb, am fost invitati odata de o alta asociatie de cercetasi din Romania, unde toate programele erau mixte: fete cu baieti. Am simtit diferenta. De altfel, cel putin cu mine, perioada liceului a fost destul de grea. Fiind mai daruit si introvertit, toti cei patru ani de liceu am fost preocupat, de fapt, de o fata din clasa mea. Studiul a cam palit in fata preocuparii pentru aceasta fata. Asta este. Poate ar fi trebuit sa discut chestiunea asta cu cineva, si sa o rezolv. Dar n-a fost sa fie. Unul din cele mai bune sfaturi pe care le-am auzit in ultima vreme, de la o mama catre fiica ei, a fost sa nu se preocupe de prietenie in timpul liceului, fiindca nu este momentul potrivit pentru asa ceva. Formarea, atat de importanta, poate fi compromisa daca sunt inversate momentele. Mai intai formarea, apoi viata de familie. Ori, poate ca tocmai faptul ca scoala este mixta creeaza o preocupare prea timpurie pentru relatii, cand inca lipsa experientei de viata si a maturitatii pot duce la complicatii care mai de care.

  Demixtarea din cercetasie mi-a fost de mare folos. Sunt convins ca folosul ar fi fost acelasi, daca si studiile ar fi fost demixtate. Cand vorbesc despre demixtare, ma gandesc doar pana la nivelul liceului, nu mai departe. Daca m-ar intreba cineva despre neadaptare la societate, ca urmare a formarii mele intr-un cadru demixtat, ii raspund exemplificand cu situatia mea: am familie, copii, am businessul propriu, sunt cunoscut si respectat de clientii micii nise pe care o deservesc. Atunci, ce alte obiectii raman?
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:21)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Nu este buna demixtarea. Baietii trebuie sa invete traiul in comu cu fetele, si invers, inca de mici. Asta cere viata de oameni maturi.
 • despre moralitate si sexualitate in scoala romanea (Luni, 21 noiembrie 2011, 10:12)

  danr [anonim]

  Sunt o persoana trecuta de 50 de ani.
  In anii de scoala cand se intamplau 'accidente' de genul - o colega ramanea insarcinata - era o adevarata catastrofa. Exmatricularea era o masura 'normala'. Azi elevele care 'patesc' un astfel de 'pocinog' sunt consiliate ca dupa ce nasc sa revina la scoala - ast ain cazul in care nu ajung sa faca o intrerupe de sarcina!
  Cunosc cazuri reale de genul : o eleva vine la scoala pt a se prostitua. Toata lumea stie!
  Ce e de facut? Educatie sexuala?! ;-(
  Libertatea de expresie nu e sinonima cu abaterea de la un regulament disciplinar agreeat de comunitate [parinti & scoala] .
  Parintii nu mai au timp, profesorii ... idem.
  Doar atunci cand fapta e comisa ne intalnim si comentam.
  Ref la de la Liceul Jean Monnet : ei doi se iubeau! ;-(
  Cum e posibil asa ceva in scoala!
  Uite ca se poate!
  Aplicarea legii - ramane in ultima instanta - un paleativ.
  Julieta in cauza - probabil va fi marcata pe viata - desi aici am de facut un repros parintilor - banul sau potenta sociala nu vor media niciodata relatia parinti/copii.
  Romeo ... poate la fel - daca are un minim de bun simt/7 ani de acasa!
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:22)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui danr

   Justitia a reactionat corect. Inceperea vietii sexuale tine de cultura unei (unor) generatii. Nu putem avea pretentia mentinerii paradigmei culturale de acum 30-50 de ani. Educatia ar trebui sa combata prostitutia, sarcina nedorita. Nu reuseste inca.
 • O problema tangenta (Luni, 21 noiembrie 2011, 10:20)

  Luke [anonim]

  Cum vi se pare faptul ca au fost insotiti elevii in aceasta excursie de catre profesoara de religie si profesorul de sport? Parerea mea e ca asemenea profesori care au cat...o ora pe saptamana cu elevii nu sunt tocmai portiviti pentru asemenea activitati. Consider ca nu poti castiga respectul (eventual doar admiratia elevilor dar e diferit) in cazurile astea. Din experienta mea de liceu la asemenea materii ori am intalnit profesori stricti si severi, exclus in cazul de fata, ori profesori foarte permisivi incapand de la notare si tratarea absentelor pana la atitudinea generala. Nu cred ca o asemenea excursie trebuie lasata pe mana alcuiva decat a dirigintelui. Da, am fost si eu in excursii in liceu, am consumat alcool destul (ceea ce s-a intamplat si aici si e posibil sa fi favorizat evenimentele ulterioare) dar cand diriginta a zis gata am fost toti in camere. Poate castiga un profesor cu 1 ora pe saptamana respectul in fata unei clase de adolescenti?
  Am inteles ca profesoarei de religie i s-a interzis organizarea de excursi dar ca sanctiune, nu o chestie de principiu cum incerc eu sa ridic problema aici.
  Cum comentati cele spuse de mine.
  Multumesc.
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:22)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luke

   Directorul avea posibilitatea sa aprobe sau nu organizarea unei excursii si profesorii care o organizeaza. Toti profesorii participanti la excursie si directorii trebuiau pedepsiti cu asprime de catre Inspectorat. Sa ia aminte cu totii ca vor plati la un moment dat indolenta si indisciplina.
 • Eleva si profesorul - "negrisorii" societatii (Luni, 21 noiembrie 2011, 10:22)

  mitza [anonim]

  Nu considerati ca mass-media si intregul sistem de valori al societatii romanesti post-2000 alimenteaza aceasta stare de fapt?
  Un barbat de 20 si ceva de ani nu are cum sa fie cu mult mai matur fata de o domnisoara de 17 ani...nu este "fata de la pagina 5" cu lista de servicii si preturi asociate atat de promovata de ziarele romanesti drept un "model" autohton si un mod de a fi "cool"? Nu se vorbeste prea mult despre asta dandu-li-se prea multa importanta?

  Deunazi, am auzit un copil de clasa a 3-a care a urat colegilor la un concurs "succesuri"...putin timp va mai trece si "succesuri" va deveni plural in DEX...la fel ca si "fata de la pagina 5" care va deveni personaj de studiu la bacalaureat...Nu sunt Profu' si eleva doar niste victime ale societatii romanesti actuale?
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:23)

   Stefan Vlaston. [hotnews.ro] i-a raspuns lui mitza

   Barbatul de 20 de ani avea o facultate, o responsabilitate, o datorie de implinit. Daca nu era capabil de astfel de responsabilitati, nu trebuia primit in invatamant. Cum spuneam mai sus, scoala este si ea oglinda societatii. Dar are si menirea sa corecteze ce este rau in societate. Cum arata scoala azi, asa arata societatea maine. Sa nu uitam acest aspect.
 • ? (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:29)

  maria [anonim]

  Cum credeti ca poate fi stopat acest fenoment si ne puteti da exemplul unei tari in care exista niste reglemantari clare?
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:42)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   In mai toate tarile exista astfel de reglementari. Am vazut scandaluri asemanatoare, sanctionate la fel de dur.
 • intrebare (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:30)

  marius [anonim]

  Credeti ca exista vid legislativ scolar in acest domeniu?
  • r (Luni, 21 noiembrie 2011, 12:41)

   Stefan Vlaston [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Nu exista vid legislativ. Dovada ca justitia s-a miscat repede. Inspectoratul e in urma cu sanctionarea directorilor si a celorlalti profesori participanti la excursie.
 • nu mi-ati raspuns (Luni, 21 noiembrie 2011, 13:07)

  Luke [anonim]

  intr-adevar trebuiau sanctionati insotitorii.
  nu mi-ati raspuns totusi daca vi se pare normal ca principiu ca niste profesori care vad o clasa cate o ora pe saptamana sa-i poata insoti intr-o excursie. stiu ca legea nu impiedica dar nu vi se pare de bun simt ca adolescentii sa fie aproape imposibil de controlat de niste persoane care-i cunosc o ora pe saptamana?
 • titlu tendentios (Luni, 21 noiembrie 2011, 13:08)

  BuLiGaS [anonim]

  Titlul este tendentios si insinueaza foarte clar ca raspunsul e negativ. Cu atat mai mult cu cat nu se fac studii sistematice. De exemplu, elevele nu sunt intrebate printr-un chestionar anonim, la sfarsitul studiilor, daca au fost agresate sexual de profesori sau daca li s-a propus aşa ceva. Şi atunci, de ce să transformăm câteva exemple amplificate de senzaţionalismul mediatic într-o problemă, care de fapt s-ar putea să nu existe.
  Adevărata problemă este dacă profesorii din ziua de azi sunt pregatiti, profesional si pedagogic, sa faca fata ritmului de dezvoltare fiziologic & intelectual al elevilor contemporani. Şi dacă au minima statură morală să intre în învăţământ. Şi dacă cei care au competenţele şi statura morală, sunt stimulaţi să intre şi să rămână în învăţământ. Astea sunt adevăratele probleme, dle Vlaston şi stimată redacţie Hotnews.

  Şi în cazul de la Monet e vorba de mult biass mediatic de tip senzaţionalist. Că dacă trebuşoara se întâmpla la Liceul Agronomic din Câmpina, mai degrabă decât la liceul de fiţe Jean Mone din capitală, sutn convins că ecoul mediatic nu mai era acelaşi. Şi atunci, nu e cam tras de păr să tot extrapolaţi de la acest caz?
 • Hai sa aruncam cu piatra (Marţi, 22 noiembrie 2011, 10:01)

  mitza [anonim]

  Hai sa aruncam cu piatra si sa ne dam cu parerea. Asta e ceea ce stim noi sa facem cel mai bine. Pana o sa ni se intample noua sau copiilor nostri...atunci nu vom mai fi moralisti ci intelegatori...pentru ca si copiii nostri vor avea toate circumstantele si toate scuzele avand in vedere ca vad, aud, respira senzationalul tabu.

  Pe cand lista aceea de probleme de fizica ancorate in concret care erau in manualele bunicilor nostri, experimentele, literatura si multe altele, care ne-au fost promise pentru imbunatatirea curiculei?
 • exceptia confirma o regula (Marţi, 22 noiembrie 2011, 15:58)

  ruxandra [anonim]

  Discutiile ar trebuie sa fie despre principii si nu despre persoane sau institutii. Nu trebuie sa ne folosim de acestea pentru a face audienta.
  Bazele educatiei copilului le pune familia, nu scoala. Atractiile sexuale nu tin de teorie, ca altfel ar pica profesorii la examelele de titularizare. Si uite asa, nu e bine cand cadrele didactice iau note nici la testari, desi la clasa poate sunt buni, sau iau note mari la testari si viata ii pune intr-o situatie jenanta.
  Un parinte care apare la TV sa discute violul fetei lui, este normal? Dar postul TV care invita elevi la astfel de discutii?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version