Ridicarea zidului din Baia Mare care desparte mai multe blocuri locuite de tigani de strada principala "constituie fapta de discriminare". Decizia apartine Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a hotarat in unanimitate marti, 15 noiembrie, ca primarul municipiului Baia Mare sa fie amendat cu 6.000 lei. Colegiul director al CNCD a recomandat si demolarea zidului despartitor si "luarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuire a romilor din strada Horea". Amintim ca pe 30 iunie primaria Baia Mare a inceput lucrarile de constructie la zidul de 1,80 metri. Motivul: protejarea comunitatii de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri, sustinea atunci primarul Catalin Chereches.

Catalin CherechesFoto: Agerpres

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) "a constatat, in unanimitate, ca ridicarea unui zid despartitor intre locuintele sociale ocupate in majoritate de romii din strada Horea din municipiul Baia Mare si strada principala (aleea pietonala si soseaua destinata circulatiei autovechiculelor) constituie fapta de discriminare", informeaza institutia printr-un comunicat de presa.

Potrivit CNCD, "s-a aplicat partii reclamate amenda contraventionala de 6.000 lei. Totodata, Colegiul director a recomandat demolarea zidului despartitor si luarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuire a romilor din strada Horea". Consiliul precizeaza ca CNCD s-a autosesizat in acest caz, dupa care a primit o petitie din partea Centrului Crestin al Romilor si o sesizare de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Partea reclamata care va suporta amenda este "autoritatea publica locala a municipiului Baia Mare, prin primar".

UPDATE Catalin Chereches: Am sa contest aceasta decizie

Contactat de HotNews.ro, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a declarat ca nu i-a fost adusa la cunostinta decizia CNCD, insa a auzit comentarii referitoare la ea. “Am sa contest aceasta decizie. Nu imi permit sa platesc acesti bani, este suma pe care eu o incasez ca indemnizatie pe 2 luni. Daca in urma contestatiei va ramane valabila suma, o sa cer o esalonare”, a precizat Chereches. Acesta a sustinut ca “in Baia Mare prioritatile le stabilesc cetatenii si nu vreun consiliu care pune presiune pe tot felul de comitete si care se erijeaza in reprezentanti ai comunitatii rome”.

Intrebat daca va darama zidul, avand in vedere ca CNCD a recomandat acest lucru, Catalin Chereches a declarat: “Asta mi se pare un abuz din partea lor, sa recomande asa ceva. Nu e treaba lor. Cele mai multe garduri de tip zid le-am vazut la Paris si la Londra. Cand o sa le demoleze primarii acestor orase, o sa il demolez si eu“.

In luna iunie, inainte de a ridica zidul, edilul sustinea ca motivul acestei constructii il reprezinta protejarea comunitatii de tigani de accidentele auto grave care au loc din cauza faptului ca pe langa blocurile lor trece o “sosea principala”. “As fi onorat daca de fiecare data cand rezolv cate o problema a comunitatii voi fi amendat, indiferent ca e vorba de comunitatea roma, de maghiari sau de romani. Chiar as fi dispus sa contractez un credit pentru a plati astfel de amenzi. Obiectivul a fost atins: numarul de accidente este acum zero”. Chereches a anuntat ca maine va comunica decizia comunitatii “si chiar sunt curios cum vor reactiona oamenii, avand in vedere ca doi dintre membrii CNCD sunt din Baia Mare”.

Avocatii mei se vor ocupa de depunerea contestatiei, dar abia astept sa tarasc in toate instantele acest consiliu care ataca un demers ce tine de civilizatie si normalitate. In acest caz, as fi curios de ce nu ma amendeaza si pentru faptul ca anumiti cetateni care au tot in acea zona locuinte sunt deranjati de faptul ca nu accept sa le imprejmuiesc casele ca sa ii separ de cele doua blocuri sociale. Si pentru asta ar trebui sa ma amendeze”, a precizat primarul din Baia Mare.

Zidul de la Baia Mare: Protectia sau ghetoizarea tiganilor?

Amintim ca pe 30 iunie primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, declara pentru HotNews.ro ca a inceput lucrarile de constructie la zidul de 1,80 metri care desparte doua blocuri locuite de tigani de o sosea "intens circulata". "Am inceput chiar azi. Si o sa pun si camere video acolo si o sa fac si un mic post de politie", a precizat Catalin Chereches, care a explicat ca vrea sa protejeze astfel comunitatea de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri.

Reprezentantii Romani Criss, Asociatiei "Sanse Egale" si Amnesty International au dat atunci publicitatii o scrisoare deschisa prin care au sustinut ca ridicarea zidului are ca efect "ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant".

Iata cum explica primarul Catalin Chereches intentia de a construi zidul:

  • Gardul este tencuit "pentru ca nu pot sa-l fac din lemn sau din metal pentru ca lemnul o sa-l puna pe foc, metalul o sa-l vanda". Nu este, insa, nici zid si nici gard, pentru ca nu imprejmuieste nimic
  • "Aceasta este doar o delimitare, nu se inchide nicaieri. Delimitam doar zona de locuit de zona de strada, de trafic. E o distanta de 5 metri intre bloc si strada care este intens circulata".
  • Motivul ridicarii zidului: pe strada "se intampla o multime de accidente, multe dintre ele chiar mortale: copii care se joaca in mijlocul drumului, copii care din incinta blocului ies direct in strada si sunt accidentati sau autoturisme care sunt lovite cu diverse obiecte". "Ca sa nu mai existe aceasta chestiune tolerata de mai mult de 10 ani, am decis sa facem, la solicitarea oamenilor, aceasta delimitare"
  • Primarul a subliniat ca oamenii care locuiesc in cele doua blocuri au venit la primarie si au cerut asa ceva. Iar dovada stau "solicitarile lor de-a lungul timpului si fisele de audienta".
  • Catalin Chereches declara atunci ca vrea sa infiinteze si un "mic post de politie" si sa monteze camere video. "Asta pentru ca acolo resturile menajere se arunca direct de la etaj in curte. Am montat doua containere de mari dimensiuni, nimeni nu se atinge de ele, sunt goale de doua saptamani".
  • "Vreau sa vedem exact cine respecta normele de curatenie si igiena si cine nu respecta. Cine nu respecta, trebuie sa plece. Comunitatea nu are nicio datorie sa tolereze astfel de derapaje comportamentale", a anuntat primarul. "Putem sa luam aceasta decizie in baza faptului ca noi suntem proprietari acolo si nu trebuie sa dam nimanui gratuit nimic si nu trebuie sa lasam pe cineva sa distruga bunurile comunitatii. Este chiar o obligatie, de fapt. Daca va arunca o singura data, dam amenda, daca va arunca in mod repetat, pleaca din acel bloc", sustine Chereches.
  • Primarul sustine ca nu este problema primariei unde pleaca acesti oameni. "Eu am venit la primaria municipiului Baia Mare sa impun ordinea si curatenia in acest oras, nu sa las aceeasi debandada care a fost tolerata in diverse zone ale orasului". Chereches a precizat ca intreaga "comunitate aplauda aceasta initiativa".

Vezi aici Autorizatia de Construire a Zidului de 40.000 de lei, cu o inaltime de 1.80 m si o lungime de 89 m

Ambasada SUA - "ingrijorata" de evacuarile planuite de Primaria Baia Mare in cartierele de romi

La doua luni de la anuntul privind ridicarea acestui zid, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, declara ca urmeaza sa demoleze casele tiganilor care nu locuiesc cu acte in regula in Baia Mare. O reactie a venit din partea Ambasadei Statelor Unite din Romania, care si-a declarat "ingrijorarea" in legatura aceasta intentie a primariei din Baia Mare.

"Ambasadorul Mark Gitenstein a luat cunostinta cu preocupare despre planurile de a demola in graba cladiri locuite in principal de romi. (...) Anuntul referitor la demolare vine dupa construirea unui zid care separa un cartier de romi de restul orasului Baia Mare. Suntem de aceeasi parere cu Amnesty International si altii care au declarat ca aceste evacuari si demolari nu ar trebui efectuate. Ambasadorul Gitenstein spera ca domnul primar Chereches va face eforturi sa gaseasca modalitati de a imbunatati situatia locativa pentru toate persoanele din Baia Mare respectand in acelasi timp drepturile tuturor", preciza intr-un comunicat Ambasada SUA.

In replica, primarul municipiului Baia Mare a calificat drept "un gest neinspirat" comunicatul ambasadei SUA. "Ambasadorul american nu a fost corect informat de fundatii sau ONG-uri private", a declarat Chereches, precizand ca "problemele comunitatii se rezolva local si nimeni nu asteapta ca altcineva sa se implice in rezolvarea acestora. Astept scuzele ambasadei americane pentru acuzele aduse pe nedrept intregului oras Baia Mare".

Citeste si: