Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a calificat miercuri drept "un gest neinspirat" comunicatul Ambasadei SUA, care s-a declarat "ingrijorata" in legatura cu intentia primariei locale de a demola cladirile locuitie de catre romi, transmite Agerpres. Ambasadorul Mark Gitenstein "nu a fost corect informat de fundatii sau ONG-uri private", a spus Chereches. Primarul a declarat recent ca autoritatile urmeaza sa demoleze casele romilor care nu locuiesc cu acte in regula in Baia Mare, decizia fiind criticata de catre organizatia Amnesty International.

Catalin CherechesFoto: Agerpres

Iata cateva dintre declaratiile facute miercuri de primarul din Baia Mare:

  • "Intentia noastra este sa asiguram conditii decente de civilizatie, romilor care de aproape 20 de ani si-au construit ilegal cocioabe pe malul paraului Craica, in imediata apropiere a blocurilor de locuit. Bugetul local dispune de forta financiara necesara unei asemenea operatiuni, iar acest lucru se va intampla. Nu mai putem tolera ca romii sa deranjeze locuitorii unui intreg cartier, iar cei care au migrat acolo din alte zone ale tarii vor trimisi acasa. Din datele noastre, doar 2.000 de romi de pe Craica apartin municipiului Baia Mare"
  • "Comunicatul Ambasadei SUA este un gest neinspirat"
  • "Ambasadorul american nu a fost corect informat de fundatii sau ONG-uri private"
  • "Problemele comunitatii se rezolva local si nimeni nu asteapta ca altcineva sa se implice in rezolvarea acestora. Astept scuzele ambasadei americane pentru acuzele aduse pe nedrept intregului oras Baia Mare".

Miercuri, Ambasada Statelor Unite din Romania si-a declarat "ingrijorarea" in legatura cu intentia primariei din Baia Mare de a demola cladirile locuite de catre romi. "Suntem de aceeasi parere cu Amnesty International si altii care au declarat ca aceste evacuari si demolari nu ar trebui efectuate", afirma misiunea diplomatica americana. Primarul Catalin Chereches a declarat recent ca autoritatile urmeaza sa demoleze casele tiganilor care nu locuiesc cu acte in regula in Baia Mare, decizia fiind criticata de catre organizatia Amnesty International.

Primarul Catalin Chereches a declarat recent ca autoritatile urmeaza sa demoleze casele tiganilor care nu locuiesc cu acte in regula in Baia Mare, decizia fiind criticata de catre organizatia Amnesty International.

Actiunea de demolare ar trebui demarata la 5 septembrie, fiind vizate circa 100 de imobile.

Pe 23 august, publicatia eMaramures scria ca autoritatile din Baia Mare au luat in vizor aproximativ 100 de familii de romi care s-au instalat in ultimii ani in municipiu, dar care au nu figureaza in acte ca avand domiciliul local. Oficialii primariei sustin ca sederea acestora in oras este ilegala si ca, cel tarziu de saptamana viitoare, va incepe evacuarea. Primaria Baia Mare va trimite apoi o comunicare spre autoritatile locale de unde provin acesti romi, prin care sunt instiintate ca un anumit numar de persoane vor fi trimise in comunitatile din care provin.

"Cel tarziu saptamana viitoare vom demara actiunea de eliminare a celor de pe Craica, de pe Pirita, din Ferneziu, chiar de pe Horea, care nu sunt din Baia Mare si locuiesc ilegal in municipiul nostru. Numarul e de ordinul sutelor. Daca noi ne asumam acest cost social al pungilor de saracie - multi romi sau persoane defavorizate care primesc ajutoare - nu cred ca mai trebuie sa ii primim si pe cei din afara orasului”, a aratat pentru eMaramures.ro primarul Catalin Chereches. Primarul a adaugat ca imediat dupa evacuare se va proceda la distrugerea constructiilor improvizate. “In secunda 2 se va face si demolarea <> provizoriu in care locuiesc”, a precizat Catalin Chereches.

Primaria Baia Mare a inceput, la 30 iunie, lucrarile de constructie la zidul de 1,80 metri care va desparti doua blocuri locuite de tigani de o sosea "intens circulata". "Am inceput chiar azi. Si o sa pun si camere video acolo si o sa fac si un mic post de politie", a declarat pentru HotNews.ro primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. Motivul invocat: protejarea comunitatii de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri. Chereches a precizat ca, initial, lucrarile de constructie trebuia sa demareze luni, insa a devansat termenul in urma dezbaterilor lansate in presa de acest demers.

  • Reprezentantii Romani Criss, Asociatiei "Sanse Egale" si Amnesty International au dat publicitatii o scrisoare deschisa prin care sustin ca ridicarea zidului are ca efect "ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant".

Primarul Catalin Chereches a explicat ca gardul pe care il va ridica este "intr-adevar tencuit, pentru ca nu pot sa-l fac din lemn sau din metal pentru ca lemnul o sa-l puna pe foc, metalul o sa-l vanda". Nu este, insa, nici zid si nici gard, pentru ca nu imprejmuieste nimic, spune primarul. "Aceasta este doar o delimitare, nu se inchide nicaieri. Delimitam doar zona de locuit de zona de strada, de trafic. E o distanta de 5 metri intre bloc si strada care este intens circulata", a declarat edilul.

Motivul ridicarii zidului este faptul ca pe strada "se intampla o multime de accidente, multe dintre ele chiar mortale: copii care se joaca in mijlocul drumului, copii care din incinta blocului ies direct in strada si sunt accidentati sau autoturisme care sunt lovite cu diverse obiecte". "Ca sa nu mai existe aceasta chestiune tolerata de mai mult de 10 ani, am decis sa facem, la solicitarea oamenilor, aceasta delimitare", a precizat acesta.

Primarul a subliniat ca oamenii care locuiesc in cele doua blocuri au venit la primarie si au cerut asa ceva. Iar dovada stau "solicitarile lor de-a lungul timpului si fisele de audienta". Mai mult decat atat, cele doua blocuri sunt proprietatea primariei Baia Mare. "Deci, intr-un fel, avem tot dreptul sa ne protejam imobilul si terenul", sustine primarul.

Printre schimbarile pe care primaria le pregateste locuitorilor celor doua blocuri se numara si infiintarea unui "mic post de politie" si montarea de camere video. "Asta pentru ca acolo resturile menajere se arunca direct de la etaj in curte. Am montat doua containere de mari dimensiuni, nimeni nu se atinge de ele, sunt goale de doua saptamani", a declarat Chereches, precizand ca in cele doua blocuri locuiesc aproximativ 200 de familii.

"Vreau sa vedem exact cine respecta normele de curatenie si igiena si cine nu respecta. Cine nu respecta, trebuie sa plece. Comunitatea nu are nicio datorie sa tolereze astfel de derapaje comportamentale", a anuntat primarul. "Putem sa luam aceasta decizie in baza faptului ca noi suntem proprietari acolo si nu trebuie sa dam nimanui gratuit nimic si nu trebuie sa lasam pe cineva sa distruga bunurile comunitatii. Este chiar o obligatie, de fapt. Daca va arunca o singura data, dam amenda, daca va arunca in mod repetat, pleaca din acel bloc", sustine Chereches.

Primarul sustine ca nu este problema primariei unde pleaca acesti oameni. "Eu am venit la primaria municipiului Baia Mare sa impun ordinea si curatenia in acest oras, nu sa las aceeasi debandada care a fost tolerata in diverse zone ale orasului", a subliniat acesta. Chereches a precizat ca intreaga "comunitate aplauda aceasta initiativa".

Autorizatia de Construire: Zidul de 40.000 de lei are o inaltime de 1.80 m si o lungime de 89 m. Chereches a explicat ca "nu avem nevoie de decizia Consiliului Local pentru un gard", precizand ca primaria are autorizatie de construire emisa pentru acea delimitare. "In rest, nu inteleg agitatia unora care conduc diverse institutii pe la Bucuresti si care, din birou, fara sa intrebe pe nimeni - pentru ca pe mine nimeni nu m-a intrebat, tehnic, ce se intampla cu acel gard - isi dau cu parerea", a continuat primarul. Acesta a precizat ca nu a fost contactat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si de nici o alta organizatie.