Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va retrage finantari de circa 50 de milioane de lei din mai multe judete, printre care Arges, Iasi si Teleorman, unde au fost constatate nereguli la derularea licitatiilor, a anuntat marti ministrul Elena Udrea: "In acest moment avem o actiune prin care tuturor beneficiarilor autoritati publice locale care au primit prefinantari de la MDRT si nu au venit cu facturi la rambursare le-am comunicat ca le retragem banii", a spus Udrea, citata de Mediafax.

Ea a afirmat ca aproximativ 50 de milioane de lei vor fi retrase din sumele pe care MDRT le-a platit ca prefinantare pentru diverse proiecte.

"Acesti bani vor fi achitati celor care au deja contracte de lucrari semnate cu constructorii si demareaza efectiv lucrarile de construire. Printre judetele care vor fi penalizate se numara Arges, Iasi si Teleorman. Sunt situatii in care beneficiarul nu si-a incheiat licitatiile sau nici macar nu le-a demarat sau le-au demarat, dar au aparut blocaje pe parcurs", a mai spus ministrul.

Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltarii, incepand cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice.

Pe 11 august, Ministerul Dezvoltarii anunta ca a descoperit nereguli la o treime dintre cele 124 de contracte finantate din fonduri europene prin Programul Operational Regional - Axa 2, Reabilitare infrastructura regionala si locala de transport. Institutia a decis aplicarea unor corectii financiare la contractele gasite in neregula in valoare de 179 milioane de lei, respectiv 5,58% din totalul fondurilor europene accesate. Auditul realizat de MDRT a vizat descoperirea unor nereguli in aplicarea legislatiei privind achizitiile publice.

Ministerul Dezvoltarii a decis verificarea contractelor derulate in cadrul Programului Operational Regional - Axa 2 in urma verificarilor facute de CE in perioada 28 aprilie - 1 mai si a descoperirii unor nereguli la 4 contracte desfasurate in cadrul acestui program. Ca urmare a descoperirii acestor nereguli, CE a suspendat platile pe toate proiectele desfasurate in acest program in luna iunie.