Slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna s-a desfasurat sambata la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, transmite Mediafax, care precizeaza ca la eveniment au participat aproximativ 10.000 de persoane. Printre cei prezenti la slujba de la Sibiu s-au numarat presedintele Traian Basescu, liderul USL, Victor Ponta, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Imagine de la ceremonia de vineriFoto: Agerpres

Seful statului a ajuns la Catedrala Mitropolitana din Sibiu in jurul orei 9.30, fiind insotit de ministrul Economiei, Ion Ariton.

In catedrala s-a desfasurat Sfanta Liturghie, oficiata de aproximativ 50 de ierarhi romani si straini, in fruntea carora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

Dupa Sfanta Litrughie, a inceput ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Saguna, care consta in citirea tomosului, semnat de toti membrii Sfantului Sinod.

Dupa slujba, presedintele Basescu s-a adresat celor prezenti in Catedrala Mitropolitana din Sibiu, vorbind despre personalitatea celui care a devenit sfant prin aceasta ceremonie. El a spus ca Saguna a dus la Viena vocea romanilor ortodocsi, ca el i-a reprezentat pe romani la Viena in Parlamentul imperial si la Budapesta si in Senatul din Transilvania: "Ca orice patriot, a stiut ca, dincolo de batalia de zi cu zi pentru romani si Transilvania lui, a inteles ca scoala, educatia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor".

Basescu a spus, citat de Mediafax, ca de la Saguna ne-au ramas "scoli raspandite in toata Transilvania, ne-a ramas Societatea Astra, dar si gandirea ca unirea poporului roman se face prin cultura si educatie".

Potrivit Agerpres, cateva mii de credinciosi au participat vineri, la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, la prima ceremonie prilejuita de canonizarea Mitropolitului Ardealului, Andrei Saguna, prilej cu care un sobor alcatuit din 300 de preoti au adus in biserica, moastele acestuia, iar Patriarhul Daniel, impreuna cu o delegatie de ierarhi din Grecia, au adus o racla cu Cinstitul Cap al Sf. Andrei, ocrotitorul Romaniei.

Racla cu moastele Sf. Andrei a fost adusa la Sibiu, cu o cursa aeriana speciala, fiind depusa in Catedrala Mitropolitana, alaturi de osemintele Mitropolitului Andrei Saguna.

Dupa slujba Te Deum, PF Daniel a adresat celor prezenti un cuvant de binecuvantare, iar IPS Mitropolit Laurentiu a rostit cuvantul de intampinare.

Moastele Sfantului Andrei vor ramane la Sibiu pana sambata seara, cand vor fi duse la Alba Iulia, unde PF Daniel va participa, duminica, la canonizarea Mitropolitului Simion Stefan.

Dupa canonizare, biserici din intreaga tara vor putea purta hramul Sfantului Andrei Saguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaste ale acestuia din Catedrala Mitropolitana din Sibiu.

Potrivit Agerpres, Saguna a fost mitropolit al Ardealului intre 1864 si 1873. A fost un militant al restaurarii vechii Mitropolii a Transilvaniei, prin numeroase memorii inaintate Curtii din Viena, Patriarhului ortodox sarb si Congresului national bisericesc sarb din Carlowitz. A convocat la Sibiu, in anii 1850-1860-1864, sinoade eparhiale - formate din clerici si mireni - care au luat in discutie reinfiintarea Mitropoliei.

Andrei Saguna a organizat invatamantul elementar si mediu din Transilvania si l-a pus sub indrumarea Bisericii.

El a fost presedintele Marii Adunari Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la Blaj din 3/15-5/17 mai 1848, delegat de Adunare sa prezinte revendicarile romanesti imparatului si, apoi, guvernului din Pesta.

Catedrala Mitropolitana, una din bisericile istorice ale Sibiului, a fost zidita chiar din dorinta lui Saguna. In 1857, acesta a primit acceptul si donatia Imparatului Francisc-Iosif I, de la Viena, pentru a se construi prima catedrala ortodoxa pentru credinciosii ardeleni.